VALÈNCIA. Els cinemes Albatexas, en col·laboració amb la Universitat de Durham (Regne Unit) celebren els dies 15, 16 i 17 de desembre un homenatge a Bigas Luna, director de cinema aclamat internacionalment.
L’homenatge valencià és el quint d’una sèrie d’esdeveniments internacionals organitzats per la seua filla Betty Bigas (dissenyadora i curadora d’art resident a San Francisco) i el catedràtic Santiago Fouz Hernández de la Universitat de Durham (Regne Unit), especialista en l’obra del cineasta. Per a València s’han seleccionat tres pel·lícules ambientades, almenys en una part, en la Comunitat Valenciana, mostra de la influència mediterrània als treballs de Bigas Luna.
L’estrena comença el divendres 15 de desembre, a les 20:00 hores, amb la projecció del documental pòstum Bigas x Bigas (2017) amb la presència del seu co-director, Santiago Garrido Rúa; a més de la viuda de Bigas Luna, Celia Orós (co-productora del documental); la co-guionista de les darreres pel·lícules de Bigas Luna, la valenciana Carmen Chaves; així com el cineasta català, amic de Bigas Luna, Ventura Pons. Després d'una sessió de qüestions, hi haurà una recepció amb cava per als assistents al hall dels Albatexas. Els cinemes Albatexas, en col·laboració amb la Universitat de Durham (Regne Unit) celebren els dies 15, 16 i 17 de desembre un homenatge a Bigas Luna, director de cinema aclamat internacionalment.
El dissabte 16 de desembre a les 20:00 hores es mostrarà Huevos de oro (1993), pel·lícula ambientada a Benidorm. La sessió comptarà amb la presentació de la catedràtica Carolina Sanabria, de la Universitat de Costa Rica i autora del llibre Bigas Luna: el ojo voraz (Laertes, 2010).
L’homenatge conclourà el diumenge 17 de desembre amb la projecció de Son de mar (2001), adaptació de la novel·la de Manuel Vicent, rodada en Dénia. La pel·lícula serà presentada pel catedràtic Santiago Fouz Hernández, de la Universitat del Regne Unit, autor del llibre The Films of Bigas Luna (de propera aparició en Manchester University Press).
Aquest homenatge al famós director català, mort en 2013, arriba a València després del seu pas, amb un gran èxit, per San Francisco, Newcastle upon Tyne, Barcelona i Ciutat de Méxic. En 2018 l’homenatge arribarà a diverses ciutats australianes i a Costa Rica. També es compta celebrar una edició especial d’aquest homenatge a Los Ángeles, Califòrnia.
En la cartelera de 1981 se pudo ver El Príncipe de la ciudad, El camino de Cutter, Fuego en el cuerpo y Ladrón. Cuatro películas en un solo año que tenían los mismos temas en común: una sociedad con el trabajo degradado tras las crisis del petróleo, policía corrupta campando por sus respetos y gente que intenta salir adelante delinquiendo que justifica sus actos con razonamientos éticos: se puede ser injusto con el injusto