VALÈNCIA. La poesia de Miguel Hernández i Vicent Andrés Estellés és indissociable del moment històric que van viure i de la seua implicació social. Dos moments històrics van ser especialment conflictius en l'àmbit social, i fèrtils en el cultural: la València Capital de la República (1936-1937) i la València de la Transició (1976-1981). Moments que van influenciar en la forma de fer de tots dos poetes i en els quals, a més, es produeix, com a resultat de la situació històrica i cultural que sorgeix acompanyada d'una reflexió sobre el valor social de la cultura, i sobre el lloc i les possibilitats de l'art i la literatura.
Des d'aquestes consideracions parteix l'exposició que prepara el Consorci de Museus per a final d'any, impulsada per la Direcció general de Política Lingüística i Gestió de Multilingüisme, "una mostra que pretén ser un particular homenatge a la figura de tots dos autors des d'una perspectiva artística", segons el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont.
Amb motiu de la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana, el pròxim 9 d'octubre, el Centre del Carme, que obrirà excepcionalment en dilluns, amb el seu horari habitual d'11.00 a 21.00 hores, acollirà un recital poètic dedicat als dos poetes.
Es tracta d'un recorregut amb veu cantada, veu recitada i guitarra, per l'obra de Miguel Hernández i Vicent Andrés Estellés. Un espectacle on els versos tracten alguns temes que connecten la poesia d'ambdós autors.
El recital Cançons de bressol, amor i lluita / Miguel Hernández i Vicent Andrés Estellés serà oferit per la formació Oh, Foll Amor!, grup de l'Horta Nord fundat el 1997.
Fins al pròxim 22 d'octubre es pot veure al Palau de la Generalitat l'exposició Vicente Blasco Ibáñez i Antonio Fillol, amb motiu del 150 aniversari del naixement de l'escriptor.
L'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació de la Generalitat Valenciana (IVCR+i) ha restaurat l'oli Retrat de Vicente Blasco Ibáñez, d'Antonio Fillol, que mostra l'escriptor en plena redacció de la seua novel·la Entre naranjos, en la intimitat, fruit de l'estreta amistat personal i afinitat que els va unir des del 1897 fins al 1903, i que els feia compartir amics, ideologia política i molts aspectes comuns en la seua forma d'entendre la vida.
Després de la restauració de l'obra, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana l'exposa juntament amb fotografies de l'època i documents originals de les il·lustracions que Fillol va realitzar per a l'edició de La barraca del 1901 i 1903, així com el manuscrit original de la primera traducció al valencià inèdita de A l'ombra dels taronjers, realitzada per Miquel Duran i Tortajada el 1926.
La vespra del Dia de la Comunitat, el diumenge 8 d'octubre, el Centre del Carme acollirà el Dia del Cant Valencià d'Estil, un acte que es realitza cada any des del 1998 a València i que recorrerà la ciutat des de les 17.30 hores i es clausurarà al claustre gòtic del Centre de Cultura Contemporània. A més, al llarg del tot el cap de setmana, la tenda del Centre del Carme oferirà catàlegs d'exposicions a preus reduïts.
Al mateix temps, el Consorci de Museus aprofitarà la commemoració per a inaugurar dissabte que ve, 7 d'octubre, l'Espai de Telles a l'Espai d'Art Contemporani de Castelló. D'aquesta forma fa extensiva aquesta iniciativa en l'àmbit de l'educació artística que ja es pot gaudir al Centre del Carme de València i al Museu de Belles Arts d'Alacant, i quedarà aquest espai permanent per a bebés.
D'altra banda el Consorci de Museus inaugurava fa uns dies l'exposició La deriva d'un gest postromàntic, que es podrà veure a la Llotja del Peix d'Alacant fins al pròxim 26 de novembre. L'exposició de l'artista valencià Hugo Martínez-Tormo submergeix el visitant en la problemàtica de la contaminació dels oceans, a través de diverses instal·lacions.