VALÈNCIA. Aquesta setmana el disseny i l'arquitectura inunden La Marina de València amb diversos esdeveniments i exposicions vinculats a la creativitat i la innovació.
Des del passat 13 de juliol, l'espai de les tecnològiques Zeus i Sesame, en la Base 1 de La Marina de València i el Veles e Vents, han sigut les seus triades per a la celebració d’Experience València, el festival internacional que ha portat a València primeres figures del disseny de la mà de World Design Capital València 2022.
Es tracta d'un dels principals Signature Events del programa de la capitalitat per iniciativa de la World Design Organization (WDO), un esdeveniment d'abast global que promou la internacionalització de dissenyadors i dissenyadores consolidats i emergents.
Es tracta d'un festival obert a dissenyadors, professionals, estudiants i totes aquelles persones interessades en el disseny, on els millors dissenyadors nacionals i internacionals han mostrat els seus processos de treball i la seua opinió sobre la situació actual de les disciplines creatives.
Amb un nou espai inspirat en el món tech, Zeus i Sesame, són en si mateixes un laboratori tecnològic on la innovació, la creació d'idees i les sinergies constants entre startups i altres actors de l'ecosistema empresarial valencià són protagonistes. La remodelació d'interior de la Base 1 del port històric de la ciutat, porta amb si una redefinició dels espais de treball, on més que mai el disseny i les dades estan en el centre de la presa de decisions.
La Base, antiga base de l'equip Alinghi de Copa Amèrica, es va transformar ahir dijous en una gran passarel·la, amb motiu de la celebració del desè aniversari de Passarel·la Barreira, que en aquesta edició té per lema All Together: Celebrate Community
El centre valencià especialitzat en la formació en ensenyaments artístics va reunir més de quatre-centes persones en un esdeveniment que va incloure desfilada i exposició dels treballs finals dels estudiants, tot això amenitzat per un dj set i les millors vistes a la mar.
Enguany la desfilada batia la xifra rècord de 27 dissenyadors pertanyents a les promocions graduades d'aquest any del Grau Mitjà de Barreteria i Complements de Moda, el Grau Superior d'Estilisme d'Indumentària i el Grau Superior en Disseny de Moda, amb 40 models en 108 eixides. Després de la desfilada, el jurat integrat per Javier Girela, editor d'estil en GQ España; Manuel Ordovás, creador digital i fundador de Maour Studio; Tamara Alcalde, directora de comunicació de l'Associació de Creadors de Moda d'Espanya, la dissenyadora Sonia Carrasco, i Zuriñe Silván, responsable de patronatge i docent en Barreira A+D, van atorgar els premis a les millors col·leccions de cada nivell.
La Millor Col·lecció del Grau Mitjà en Barreteria i Complements de Moda va ser per a Richard Segarra, el premi a la Millor Col·lecció del Grau Superior en Estilisme d'Indumentària es va lliurar a Alba Domenech i el premi a la Millor Col·lecció del Grau Superior en Disseny de Moda, va anar per a Víctor Miravete.
Després del lliurament de premis, els assistents van poder gaudir de l'exposició retrospectiva dels projectes de fi de grau de dos estudiants de Barreira A+D: la investigació sobre desenvolupaments tèxtils aplicats a llibres de tendències de Maricarmen Miñana, i les sabatilles imprimibles amb impressora 3D de Pablo Ortega. Deu anys de Passarel·la representats per tota mena de dissenys, peces i materials des de dos mil tretze fins avui.
Avui divendres, l'escola de postgrau MArch, d'arquitectura i disseny celebra també el seu desè aniversari en Veles e Vents. El projecte, impulsat per Fran Silvestre, compta amb alumnes de 46 nacionalitats diferents i un claustre de professors amb noms com Emilio Tuñón, Barozzi Veiga, Correia/Ragazzi i RCR Arquitectes, entre altres.
El primer dels programes MArch va ser el postgrau expert en Arquitectura Aplicada, que compleix deu anys des de la seua posada en marxa, en la qual van participar com a ponents Manuel Aires Mateus, Álvaro Siza, Carlos Ferrater i Juan Domingo Santos. El lloc triat per a oferir aquesta nova oferta formativa va ser el Espai Alfaro, antic taller de l'escultor Andreu Alfaro com a seu, arreplegant el testimoni per a continuar explorant la creativitat en un lloc tan especial.
Aquesta mateixa setmana també s'ha celebrat la inauguració d'Àgora València, el pavelló de World Design Capital València 2022 en la Plaça de l'Ajuntament. Un espai obert a la participació ciutadana, una zona expositiva i l'altaveu del disseny valencià que, després de l'any de la capitalitat valenciana, trobarà la seua ubicació definitiva en La Marina de València.
Àgora València és un projecte de València Capital Mundial del Disseny 2022 i el Ajuntament de València i compta amb l'impuls de la Diputació de València, La Marina de València i les empreses valencianes Inalco i Wandegar. El disseny de l'espai està liderat per Miguel Arraiz, arquitecte i director de projectes de València Capital Mundial del Disseny 2022, al costat de la signatura Arqueha Arquitectura i Urbanisme, responsable del desenvolupament tècnic amb l'assessorament de l'estudi d'interiorisme Cosín Estudio.