GRUPO PLAZA

el 13 de juny

El llibre d'Arturo Perucho, 'Ícar o la impotència', es presentarà a la seua ciutat natal, Borriana

12/06/2017 - 

VALÈNCIA. El dimarts, 13 de juny, a les 19:30 hores, a la sala de plenaris de l’Ajuntament de Borriana, la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentarà el llibre 'Ícar o la impotència', novel·la del borrianenc Artur Perucho. A l’acte intervindran l’alcaldessa, Maria Josep Safont, l’escriptor Joan Garí, Josep Palomero (responsable de l’edició i les notes) i Vicent Flor, director del Magnànim.

La novel·la va ser publicada a Barcelona el 1930, el Magnànim va decidir reeditar-la dins de Biblioteca d’Autors Valencians, la col·lecció fundada per Joan Fuster i actualment dirigida per Enric Sòria. L’actual edició corre a càrrec de Josep Palomero, filòleg, també borrianenc, i vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, qui ha escrit un detallat estudi introductori que analitza en profunditat l’obra de Perucho i el context històric i cultural en el qual va ser escrita.

'Ícar o la impotència', escrita a París el 1929 pel periodista Artur Perucho (Borriana, 1902-Mèxic, 1956) planteja la frustració d’un jove pròxim a la trentena que, incapaç d’assolir els seus ideals a València i Barcelona, passa una temporada a París, on es realitza sexualment però fracassa sentimentalment, a pesar d’haver tractat d’aconseguir l’equilibri que pretén i necessita. L’obra, escrita sense inhibicions ni tabús, va aportar una gran modernitat a la literatura valenciana en el llindar de la Segona República obrint una finestra que per desgràcia es tancà ràpidament a causa del franquisme.

Periodista i republicà

Artur Perucho (Borriana, 1902; Mèxic, 1956). Periodista molt actiu d’El Pueblo, el 1929 fou corresponsal del Diario de Barcelona a París i el 1930 lector de castellà en la Universitat de Marburg. Col·laborà en 'Taula de lletres valencianes' i altres revistes de València, Barcelona, Madrid, Alacant i Bilbao. Entre altre, a més d’'Ícar o la impotència', publicà 'Catalunya sota la dictadura' (1930), assaig políticoperiodístic dels efectes de la dictadura primoriverista en la societat catalana. Iniciada la guerra civil, Perucho s’identificà plenament amb l’ideal comunista, sense abandonar el republicanisme federal d’esquerres i catalanista.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme