Hoy es 18 de noviembre
GRUPO PLAZA

en la fundació bancaixa

El Magnànim analitza els estudis inèdits sobre Sant Vicent Ferrer

15/02/2019 - 

VALÈNCIA. (VP/EP). La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació celebrarà els pròxims dies 27 i 28 de febrer, en la seu de la Fundació Bancaixa -entitat patrocinadora- un Congrés Internacional que abordarà la relació de Sant Vicent Ferrer amb el poble valencià. La trobada, que s'emmarca en el 600 aniversari de la mort del sant, reunirà investigadors de diverses universitats europees.

El director de la Institució Alfons el Magnànim, Vicent Flor, ha manifestat que "l'objectiu d'aquesta trobada acadèmica institucional de primer nivell, titulada 'Sant Vicent Ferrer i el poble valencià', és contribuir des del rigor i l'estudi a posar en valor la figura de Sant Vicent al llarg de la història i promoure-la en tant que element cohesionador de la societat valenciana".

Per la seua banda, el director del congrés, el professor de la Universitat de València Vicent J. Escartí, ha assenyalat que és una cita "rellevant, perquè en ella es presentaran dades desconegudes i estudis inèdits", entre els quals cal destacar l'estudi que el mateix Vicent Josep Escartí presentarà amb el títol Literatura valenciana en les festes a Sant Vicent Ferrer (1755), publicat pel Magnànim amb la col·laboració de la Fundació Bancaixa.

"Sant especialment valencià"

La idea que Sant Vicent Ferrer predicava en valencià allà on anava va ser difosa i lloada pels hagiògrafs del sant medieval. Açò va contribuir a generar la imatge d'un sant especialment valencià i, també, va fer que el seu record anara lligat a la presència de la nostra llengua.

Al 1755, la celebració del tercer centenari de la canonització de Sant Vicent va suscitar múltiples festes en la ciutat de València que, en l'àmbit literari, van ser molt productives. A analitzar aquella literatura en valencià es dedica l'estudi d'Escartí, que conté, també, l'edició d'escrits molt significatius dels gustos i les preferències dels valencians de mitjan segle XVIII.

Segons afirma Escartí, aquests textos "són una font inestimable per a conéixer l'ús de la nostra llengua en aquelles demostracions públiques de caràcter festiu" i, especialment, els poètics perquè, eren "un instrument idoni per a transmetre la ideologia dominant a àmplies capes de la població".

El treball d'Escartí és el resultat d'una laboriosa investigació per a localitzar textos en valencià que ens han permès, relacionats amb aquella efemèride, estudiar-los en el seu context i, finalment, oferir l'edició, per a donar-los a conéixer. L'estructura del seu treball està dedicada a fer una ullada al record del sant des de la seua canonització, especialment en els centenaris.

Aquest no serà l'únic focus d'interés sobre la figura i la producció literària al voltant del sant valencià en aquest congrés. La ponència inaugural serà a càrrec del professor Gil Manuel Henández, titulada 'La festa popular vicentina a València'.

En les jornades següents es tractaran temes com la llengua en els sermons del sant, la seua presència en el nord d'Itàlia i la seua empremta en l'imaginari popular, entre altres qüestions.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas