GRUPO PLAZA

D'enric estrela

El Magnànim presenta la primera biografia documentada de Constantí Llombart  

20/11/2018 - 

VALÈNCIA. (VP/EP). La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, commemora el 125 aniversari de la mort de l'escriptor valencià Constantí Llombart, publicant la seua primera biografia documentada.

L'autor d'aquest treball és Enric Estrela (Algemesí 1973), doctor en Filologia Catalana, el qual s'ha dedicat els últims anys a investigar la vida i l'obra d'aquest personatge fonamental per a entendre el moviment cultural i literari de l'últim terç del segle XIX, conegut com la Renaixença.

 La presentació tindrà lloc, en el Centre del Carme de Cultura Contemporània aquest dimecres a les set de la vesprada en un acte en el qual està prevista la participació de Xavier Rius, diputat de Cultura; Enric Estrela, autor del llibre; Rafael Roca, professor de Filologia de la Universitat de València; i Vicent J. Escartí, catedràtic de Filologia de la mateixa universitat. El llibre està publicat en la col·lecció 'Biografies'.

Recolzant-se en valuosa informació inèdita o publicada en la premsa de l'època, fonamentalment de València, Catalunya i Madrid, Enric Estrela es proposa recuperar el referent d'un home de lletres, d'origen humil i autodidacta, que va professar una gran estima per València i va treballar de manera compromesa i incansable per un destí més digne, civilitzat i culte per al seu poble, remarquen des de la institució cultural.

Llombart, d'ideologia republicana federal, durant els anys inicials de la reinstauració de la monarquia borbònica, esdevinguda en 1874 -un temps marcat per la censura i la repressió ideològica- va propugnar un valencianisme cultural literari, amb la intenció de dignificar la llengua pròpia i contribuir, d'aquesta manera, a generar un relat per mitjà del qual poder sustentar les seues aspiracions de regeneració democràtica, davant el context social i polític advers.

Segons Enric Estrela, "Constantí Llombart entenia la Renaixença com un moviment cultural que incloïa una significació moral". "Des d'aquesta perspectiva, també, la literatura tenia un caràcter instrumental. Aquestes dos idees són fonamentals per a entendre el seu valencianisme entusiasta", agrega l'especialista.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme