GRUPO PLAZA

"el record com a poema del present"

El Magnànim publica la poesia completa de Jaume Pérez-Montaner

21/02/2019 - 

VALÈNCIA. (VP/EP). La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació ha publicat la poesia completa de Jaume Pérez Montaner, un volum en el qual l'artista es pregunta "com fer del record un poema de present".

Així ho explica Antoni Martí Monterde en el pròleg del llibre, Defensa d'una forma. Poesia completa 1976-2018, que El Magnànim presentarà dimarts que ve, 26 de febrer, a les set de la vesprada.

L'acte, en la llibreria Fan Set, comptarà amb Martí, el poeta Francesc Mompó i el director de la col·lecció de Poesia del Magnànim, Vicent Berenguer. Begonya Mezquita i Manel Rodríguez-Castelló tancaran la presentació amb la lectura d'uns poemes, avança la Diputació en un comunicat.

La "cuidada" edició del Magnànim inclou, a més del pròleg esmentat, un epíleg a càrrec del professor de la Universitat de Cambridge Dominic Keown. El llibre ja pot adquirir-se en llibreries i a la botiga online del Magnànim.

La poesia de Pérez-Montaner és l'"expressió d'un testimoniatge íntim i decidit, alhora que compromés, sobre una consciència d'un món que busca humanitzar-se", ha destacat el Magnànim. El poeta ha absorbit "amb lucidesa i depuració els recursos de la millor poesia del segle XX i des de la seua lúcida dissidència sempre sedueix en els seus versos".

En el seu pròleg, Pérez Montaner explica que "una de les preguntes que sembla constant en els últims llibres de Pérez-Montaner és com fer de la memòria, del record, un poema de present". "Una memòria feta de records estratificats, que van desfent-se en entrellaçar-se els uns amb els altres; una memòria que, necessàriament, inclou molt d'oblit", relata en el seu text.

El volum recull tota la producció poètica publicada de Pérez-Montaner des de 1976 fins a l'actualitat, un total de nou poemaris: Adveniment de l'odi (1976), Museu de cendres (1980), L'heura del desig (1985), Màscares (1992), La mirada ingènua (1992), Fronteres (1994), L'oblit (1996), Solatge (2009) i La casa buida (2014), als quals s'afigen tres inèdits Punt de fugida, La llum de l'ombra i Paisatges per a Mark Rothko.

Jaume Pérez-Montaner

Jaume Pérez-Montaner (l'Alfàs del Pi, 1938) es va llicenciar en Filosofia a la Universitat de València i, com a conseqüència del seu enfrontament al règim franquista, es va exiliar a l'estranger uns anys, durant els quals va ser professor universitari en diverses ciutats nord-americanes i també d'Amèrica Llatina fins que, convidat per Manuel Sanchis Guarner, es va incorporar com a professor de literatura catalana a la Universitat de València en 1977.

A més de la producció poètica recollida en el present volum, Pérez-Montaner ha cultivat la crítica i l'assaig literari, dedicats, de manera especial, a interpretar la poesia de Vicent Andrés Estellés, amb obres com Una aproximació a Vicent Andrés Estellés (1982), juntament amb Vicent Salvador, o El mural com a fons. La poesia de Vicent Andrés Estellés (2009), entre altres. Com a traductor ha publicat obres de Barbara Kingsolver i, juntament amb Isabel Robles, d'Anne Sexton i E. E. Cummings.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas