VALÈNCIA. La Fundació Cotec per a la innovació ha inaugurat al TEM l'exposició Explora El Cabanyal, una mostra que recull el treball de més de 200 escolars valencians, de 3 a 10 anys, sobre el patrimoni artístic i cultural del barri mariner de València. L'exposició s'ha obert al públic a les 11:00 hores al Teatre El Musical, on es mantindrà fins al 27 de maig. Els responsables del projecte l'han presentat este matí en un acte que ha comptat amb l'assistència de representants municipals, associacions del barri, artistes convidats i experts d'altres països com ara Itàlia, Argentina o Uruguai. La regidora d'Educació i Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha assenyalat que "estos treballs artístics posen en valor al Cabanyal-Canyamelar, un barri que destaca pel seu patrimoni, la seua gastronomia, els seus teatres, museus, festivals o la seua cultura popular, ben reflectida en les obres exposades a través de la mirada dels escolars. L'art és una eina fonamental per a la societat, per al desenvolupament d'habilitats, coneixements i aprenentatges, ens fa reflexionar i sentir emocions i, per això, ha d'estar molt present també en l'àmbit educatiu". Per la seua banda, el coordinador artístic del TEM, Juanma Artigot, ha recordat que "des del teatre estem oberts a tot este tipus d'iniciatives, que generen participació i sorgeixen de la col·laboració a través de projectes inclusius, amb entitats i associacions del barri".
Foto: MAO
Les tres claus de l'exposició són els relats, l’entorn i la música. Entre els relats audiovisuals i el centenar de peces artístiques que els visitants podran trobar, destaquen reproduccions d'edificis i llocs singulars, representacions plàstiques de les antigues barraques del Cabanyal-Canyamelar, cases de cartró que representen edificis en estil modernista popular valencià construïts a la vora del Mediterrani, relats visuals de personatges històrics, nines de ganxet realitzades amb les tècniques de l'amigurumi, instruments musicals de diferents cultures o artistes flamencs articulats. La música també ha estat molt present a la inauguració de l'exposició, mitjançant un concert participatiu a càrrec del cor 'Corazones del Mundo', integrat per una vintena de dones de diferents cultures.
L'exposició és resultat d'un projecte desenvolupat per la Fundació Cotec, en col·laboració amb la Universitat de València. La iniciativa va nàixer amb una triple missió: analitzar i mitigar l'impacte de la digitalització a la desigualtat, establir un punt de trobada entre els més joves mitjançant l'ús de les noves tecnologies, i fomentar un millor coneixement de la cultura gitana. El projecte va ser l'únic de tota la Comunitat Valenciana seleccionat el 2017 a través de la convocatòria PIA de Cotec, centrada en propostes sobre desigualtat i digitalització, a les quals es van presentar més de 700 iniciatives.En el projecte, desenvolupat al CEIP Les Arenes, han col·laborat els col·legis públics valencians Pare Català, Maestro Emilio Luna i Mas d'Escoto, així com nombrosos col·lectius professionals del barri d'El Cabanyal, inclosos il·lustradors, artistes i associacions de pares i mares. Tots han participat juntament amb els escolars en la creació d'una sèrie de relats visuals sobre el patrimoni arquitectònic i la identitat sociocultural i històrica del barri, a través d'una plataforma digital.
Els alumnes participants en la iniciativa han desenvolupat en els dos últims anys la capacitat d'investigar, identificar, avaluar, organitzar, comprendre, utilitzar i manejar informació a l'entorn digital, mitjançant l'intercanvi i l'acostament a les cultures, les tradicions o els coneixements populars locals.Foto: MAO