VALÈNCIA. Després de la polèmica sorgida arran del registre d'un xiquet com a "Lobo", molta gent es planteja fins quin punt es pot posar qualsevol nom a un xiquet o a una xiqueta. Llop és un nom diferent i original. Si hi hagué molts papes de Roma que es deien Lleó, per què no un Llop, un Tigre o un Palput?
Els noms dels fills són un maldecap per a molts pares, a Espanya la llei impedix posar-li al teu fill noms com Aspirina, Hamburguesa, Frankenstein, Hitler, Minuto, Chicle o Toshiba. Tots estos noms són reals a Colòmbia, per exemple, on hi ha pares que li posen als fills Walt Disney de Jesús, Rambomanía, Virus, Anal o James Bond Cero Cero Siete. Ací els pares valencians no arriben tan lluny, però sí que més d'un i més de dos voldrien posar-li al seu fill Son Goku, Mazinguer, Kempes i a la seua filla, Beyoncé o Shakira.
Ara bé, jo he conegut a València persones amb els següents noms, tots prou cridaners: Isabelo, Darwin, Dolores Anales, Yuri Gagarin, Miguel Miquel De Miguel, Encarna (un xic), Longinos, Yoredi, Iloveny (d’I Love NY), Eulogio, Arya, Xochitl o Xantipa. Inclús hi ha una família amb tres fills anomenats Júpiter, Venus i Sol. Veritat que ara no vos pareix tan estrany posar-li Llop al vostre fill?
L'extrem contrari era posar-li al fill el nom del sant que tocava el dia que naixia, això ho feien per exemple al poble Huerta del Rey, a Burgos, on el resultat va deixar una llista memorable: Digna Marciana, Cancionila, Firmo, Sindulfo, Onesiforo, Honorario, Ataúlfo, Ladislao, Pantaleona, Filadelfo... Res a vore amb el Kevin, el Jonathan, la Jenifer, el Brayan, el Brandon, la Devo o la Yesi, noms que han de dur sí o sí davant l'article determinat.
Però estos noms són en general molt minoritaris, només els famosos com Gwyneth Paltrow s'atrevixen a posar-li al seu fill "Apple", que traduït seria Poma o Pometa. La qual cosa ens pot fer gràcia com a un anglés li pot fer gràcia que ací hi haja dones que es diuen "Clementina" o "Carlota". Liam Gallagher i Paz Vega li han posat als seus respectius fills Lennon; els Beckham tenen a Brooklyn, Romeo, Harper i Cruz; però qui s'endú la palma és la parella d'Angelina Jolie i Brad Pitt, que tenen a Maddox, Zahara, Shiloh, Pax, Knox i Vivienne, toca't el nas!
Els noms més de moda entre els valencians no tenen res a vore amb els noms que trien els famosos. Però tampoc amb els més comuns entre els nostres veïns, els clàssics o tradicionals: José, Vicente, Antonio, Francisco i Manuel, que són els noms per eixe ordre més habituals entre els valencians. En canvi els noms més de moda el 2015 entre els nadons segons l’INE (Institut Nacional d'Estadística) són: Hugo, Marc, Martín, Daniel, Pablo, Adrián, Lucas, Alejandro, David i Álvaro. És curiós que els únics noms que estan entre els 15 més habituals i entre els més de moda són David i Alejandro, es veu que són noms que no han passat de moda.
Pel que fa a les dones, entre els 10 noms més comuns trobem Maria, Mari Carmen, Maria José, Maria Amparo, Maria Pilar, Maria Dolores. Noms d'una època en la qual Maria anava davant de tot i només Carmen, Josefa i Amparo lluitaven contra el monopoli de la Mare de Déu. Ara, en canvi, a banda de Maria a seques, que continua sent el segon nom més comú entre les xiquetes nascudes el 2015, estan de moda els noms curts, s'acabà posar-li Maria davant a totes! Ara és més habitual anar al bateig de Lucia, Martina, Sofia, Paula, Carla, Sara, Alba, Daniela i Valeria, que completen el "top ten" més de moda. Comprovem que entre els favorits no hi ha cap nom valencià i en canvi els noms que sonen "italians" són majoria.
Eixa és la pregunta que em ve al cap en comprovar que Jaume, Josep, Vicent, Aitana, Mireia o Empar no són noms tan comuns com caldria esperar. Diu el grup canadenc Arcade Fire en la seua ja mítica cançó Neighborhood #1 (Tunnels) el següent "we tried to name our babies, but we forgot all the names that, the names we used to know". És cert que ens hem oblidat dels noms que solíem conéixer, els que tenien els nostres avantpassats?
Si ens fixem en el nostre segle d'or, Roís, Joanot o Ausiàs són noms que hauríem de conservar i utilitzar més sovint. Altres noms habituals en l'edat mitjana eren Pere, Bernat, Bartomeu, Guillem, Berenguer, Arnau, Joan, Martí o Jaume. Algú d'ells encara continua vigent, però altres s'han quedat en l'oblit. Per a dona, a banda de Maria, no era estrany anomenar les xiquetes Blanca, Berenguera, Margarida, Sibília, Cecília o Guillema. Francesc i Francesca també eren molts comuns i ningú s'atrevia a canviar Francesc per Curro i Francesca per Fanny.
Alguns diran que anomenar el teu fill Berenguer i la teua filla Sibília és un poc fotut per als xiquets. Però sense anar als extrems, podem buscar noms més enllà de Llop que sonen tan bé o millor que els noms més "de moda". Com a idea vos propose alternatives com Lluna, Laia, Mar, Júlia (com la gran novel·la d'Isabel-Clara Simó) o un nom molt d'Alzira: Murta. I per a xic, Raimon, Blai, Enric, Rafel, Màxim o un nom amb molta força, Roc. I no ens oblidem de Pau, que val tant per a xic com per a xica, serà això gran!
Els noms moltes vegades ens evoquen persones que ja coneixem, per això quan hem de triar un nom per a un fill ens adonem de la quantitat de gent que ens cau malament. Si li posem a la nostra filla un nom molt beatlemaniac com Rita, ací a València la gent pensarà de seguida en l’exalcaldessa, i si li posem al nostre fill Cristiano, la gent pensarà en Ronaldo, inclús si tu no has vist un partit de futbol en ta vida. Per això, que cadascú trie el nom que vulga sempre que la xiqueta no acabe anomenant-se Daenerys Targayen Mother of Dragons, perquè seria posar-li massa pressió a la criatura.