VALÈNCIA. Un home de negocis d'èxit, en el crepuscle de la seua trajectòria, observa amb enorme inquietud el futur. No troba un hereu fiable per al seu llegat, pastat per la seua família des dels temps en els quals el seu besavi va fer fortuna amb el comerç d'esclaus a Cuba, i acrescut després per les següents generacions d'aquesta estirp d'empresaris. Davant la constatació que la seua consentida filla Anna no vol donar continuïtat al negoci familiar, Paco Villalonga comença a buscar obsessivament una via per a perpetuar el posicionament del seu cognom en les altes esferes del poder econòmic. El dramaturg Juli Disla signa el guió de Els Villalonga, adaptació d'un text original de Ramon Madaula (Els Brugarol) que es representarà dissabte 8 de juny a les 20 hores a la Sala L'Horta, dins del cicle especial dedicat a celebrar el 50é aniversari de la companyia valenciana L'Horta Teatre.
Aquesta comèdia, dirigida per Carles Sanjaime, està protagonitzada per Alfred Picó en el paper de Paco Villalonga -rol que li va valdre el Premi al Millor Actor de les Arts Escèniques Valencianes en 2022-, així com Laura Romero i Bruno Tamarit en el paper de la filla de l'empresari i el seu gendre. Ells són dos joves “alternatius” que es mostren incòmodes amb la mentalitat burgesa dels Vilallonga.
El conflicte es deslliga quan se sap que arribarà un nou membre a la família. Anna, que es troba en avançat estat d'embaràs, insisteix que el seu fill o filla adopte el cognom matern, alguna cosa que el patriarca no pensa consentir. Ha arribat l'hora de mirar-se als ulls i revelar la vertadera consistència dels principis morals que defensa cada personatge.
Dirigida a públic jove i adult, Els Vilallonga pertany a l'última etapa creativa de L'Horta Teatre, en la qual també trobem altres peces com a L’Electe i Família Normal, que també analitzen des del sentit de l'humor les relacions de poder i la família.