Hoy es 15 de enero
GRUPO PLAZA

30 PONENTS DE TOT L'ESTAT

Encontres 2017 es consolida com a espai de reflexió necessari sobre el fet cultural en la ciutat

13/06/2017 - 

VALÈNCIA. En aquesta segona edició, la trobada organitzada per la Federació d'Iniciatives Culturals de València (PICUV) ha convertit l'escenari del Teatre El Musical en un espai actiu de debat i participació sobre les qüestions actuals que més preocupen als agents culturals de la ciutat. Prop de 30 ponents de tot l'Estat han acudit a la cita d'aquest cap de setmana passat per a enriquir la discussió des de la seua experiència i pràctica diària.

Encontres 2017 ha suposat una satisfacció enorme per als representants de la Federació PICUV, que han vist com jas jornades es van consolidant com un espai necessari en la ciutat per a la gestió cultural. Des de PICUV s'afirma “la necessitat d'entendre que aquest tipus de jornades és vital per a arrancar veritablement un procés de canvi en els plantejaments i les línies de treball que fins ara hem vingut patint. Les taules de treball es revindiquen com els nous espais de diàleg al voltant de la cultura i les polítiques culturals, són les eines que instauren processos de diàleg, en els quals han d'estar representats els 3 eixos articuladores del debat: els moviments veïnals, els agents culturals i els tècnics de l’administració.”

Malgrat la varietat de branques temàtiques que configuraven la trobada: política cultural pública, viabilitat de projectes culturals, tecnologia per a la cultura comunitària, recuperació d'espais ciutadans i nous municipalismos; destaca la recurrència a certs conceptes que han imperat en la majoria de discursos durant els tres dies. Així, s'ha posat de manifest la reivindicació de la participació, la transparència, la sostenibilitat, la transformació, l'accessibilitat a espais i persones, la motivació de la capacitat crítica i la diversitat. Conceptes que apel·len directament a una gestió de bones pràctiques alineades amb les polítiques de proximitat, que posen a la ciutadania en el centre i creen alternatives a models culturals ja obsolets.

La major conclusió que es desprèn d'aquesta segona edició d’Encontres és una crida a l'empoderament del sector, a establir-se com un agent potent capaç de generar discurs al mateix temps que reclama el seu paper en l'ecosistema cultural i manté la seua autonomia. El repte principal comú a les iniciatives culturals en els barris que s'ha posat en relleu és la problemàtica de la gentrificació. Davant aquesta realitat, una de les solucions proposades des dels agents culturals passa per no establir-se en la comoditat i continuar treballant per a crear mecanismes i dinàmiques amb la ciutadania que intenten pal·liar al màxim aquesta situació. D'altra banda, es fa visible la necessitat de la intervenció directa per part de l'Administració Pública per a frenar aquests processos en els barris, per exemple amb polítiques que limiten el preu del sòl.

Des de la Federació Picuv s'espera que els representants públics que han passat per allí assumisquen el compromís d'escoltar els reclams que des de la ciutadania i la Federació s'han manifestat, com l'elaboració d'unes polítiques culturals definides, l'augment i diversificació del suport econòmic, l'acompanyament necessari per a creixement d'un teixit cultural actiu i sostenible, l'acord d'una estratègia comuna en l'àrea de cultura i la seua transversalitat a altres sectors com el de l'educació, o el compromís real amb el dret d'accés a la cultura.

Encontres 2017, que ha celebrat la seua segona edició aquest cap de setmana passat, ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de València a través de la Regidoria d'Acció Cultural i Teatre El Musical.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas