Hoy es 21 de diciembre
GRUPO PLAZA

11 anys de Les Europes Menudes

Escena Erasmus exposa els pors d'Europa en La Nau

10/05/2023 - 

VALÈNCIA. El projecte teatral europeu de la Universitat de València, Escena Erasmus, ha presentat aquest dimecres, 10 de maig, el seu últim espectacle, Una història de por, que s’estrenarà els pròxims dies 24, 25 i 26 a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau (19 hores) en el marc de la programació regular de l’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat de València.

Es tracta d’una producció de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, dins del marc de col·laboració entre ambdues institucions, i que, cada any, pretén abordar la realitat de l’Europa actual des d’una visió crítica, sempre amb la participació del públic en les seues reflexions.

En la seua onzena edició, el muntatge de Les Europes Menudes s’enfronta als “monstres tals com els tambors de guerra i de mort que retronen de nou al continent”, diu la sinopsi de l’espectacle. “L’obscuritat provocada per les bombes ens recorda que els humans som fràgils, de vegades miserables, i que tenim por”, afirma el text.

Així, els joves actors i actrius d’Escena Erasmus UV aprofitaran per a adreçar-se al públic del qual extrauran les pors més profundes de les seues ànimes per tal de fer-les cantar i ballar a l’escenari.

Els detalls del projecte europeu i de la gira 2023 han estat presentats en roda de premsa aquest dimecres al Centre Museístic la Beneficència, en un acte presidit pel diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, qui ha estat acompanyat pels vicerectors de Cultura i d’Internacionalització de la Universitat de València, Ester Alba i Carles Padilla, respectivament, i el director de l’obra, Josep Valero.

El diputat de Cultura ha anunciat el recorregut per les comarques valencianes que es produeix en el marc de col·laboració amb la Universitat de València. La gira 2023 serà estrenada a La Nau, i posteriorment iniciarà el seu periple habitual per les comarques valencianes amb el següent recoregut: 3 i 4 de juny, El Genovés; 4 i 5 de juny, Barx; 21 de juny, Ontinyent; 23 i 24 de juny, Torrebaja; 24 i 25 de juny, Rafelcofer; 30 de juny i 1 de juliol Alfarrasí; 7 i 8 de juliol Buñol; 9 i 10 de juliol, Serra; 14 de juliol, Gandia; i 15 i 16 de juliol, Càrcer.

Per al diputat Xavier Rius, que finalitza el seu mandat com a cap de l’Àrea de Cultura de la Diputació, “la col·laboració amb el programa ‘Les Europes Menudes’ d’Escena Erasmus UV ha sigut altament estimulant al llarg dels darrers anys. He pogut comprovar en persona com les vivències i els intercanvis culturals derivats de cada gira aporten un gran valor i estimulen relacions d’afecte entre els pobles germans d’Europa”.

L’obra d’enguany, Una història de por, ha estat escrita pels dramaturgs Anna Marí i Daniel Tormo. Són textos que han comptat així mateix amb la participació creativa d’estudiantat d’Escena Erasmus 2023, coordinats per Daniel Tormo. Tots tres, Valero, Marí i Tormo, són els directors del projecte Escena Erasmus UV. L’espectacle compta, a més, amb les coreografies de la reputada ballarina i coreògrafa d’Ontinyent Júlia Cambra. 

L’espectacle el protagonitzen una desena d’estudiantes i estudiants procedents d’Alemanya, França, Itàlia, Colòmbia, Bolívia, Gran Bretanya i Espanya: Mariana de Luca, Eloïse O’Connor, Patrícia Garrigues, Tobias Eckstein, Claudia Padilla, Neus Francés, Emilia Levizzani, Ginevra Trifilò, Lisa Marschner i Elisa Buitrago.

D’acord amb les paraules del director de l’espectacle, Josep Valero, ‘Una història de por’ és un muntatge teatral “en forma de comèdia àcida ple de cançons que ens planteja una reflexió fascinant i emotiva, crítica i plural sobre el concepte de la “por”, quines pors té la nostra societat, què els espanta als nostres joves, quines pors creem per a divertir-nos i quina por tenim intrínseca com a col·lectiu”.

Els vicerectors Ester Alba i Carles Padilla, per la seua banda, han destacat el recorregut fet per Escena Erasmus de la Universitat de València, amb 14 anys de trajectòria, un projecte que treballa amb el potencial creatiu de joves estudiantes i estudiants per tal de conscienciar la ciutadania dels problemes socials reals. Ara, Escena Erasmus fixa la mirada sobre la guerra de l’Europa del segle XXI, un conflicte polític i territorial que portà Rússia a bombardejar Ucraïna el 24 de febrer del 2022 i que perdura actualment, amb nombroses conseqüències econòmiques i socials.

En anteriors edicions, l’espectacle universitari internacional ha realitzat, també mitjançant el diàleg cultural, viatges crítics especialment amb els moviments migratoris conseqüents de crisis econòmiques, socials o bèl·liques.

Una història de por s’estrenarà, del 24 al 26 de maig, a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (19 hores) i les entrades per a veure l’espectacle es poden adquirir a través de la web de la Fundació General o bé físicament a qualsevol de les botigues de La Tenda de la Universitat a La Nau i els diferents campus de la UV.

Les Europes Menudes és un projecte escènic de gira promogut per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, que recull l’esperit nòmada del teatre i de la representació als pobles, amb una participació activa d’estudiants acollits per la Universitat de València a través del programa Erasmus i d’estudiants locals. La idea d’aquesta iniciativa, que arriba l’onzena edició en 2023, és establir un pont de diàleg, convivència i col·laboració entre un grup de joves europeus, i establir ponts amb la vida social i cultural de cada municipi que visiten, no només per dinamitzar-la, sinó per a oferir una via de possibilitats de creixement a través de la reflexió que permet la cultura.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas