Hoy es 27 de julio
GRUPO PLAZA

Qui soc jo quan ningú em mira

Escena Erasmus gira per una desena de municipis amb una reflexió sobre la identitat

27/05/2024 - 

VALÈNCIA. El projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València, Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2023, ha presentat aquest dilluns, 27 de maig, el seu últim espectacle, Qui soc jo quan ningú em mira, una reflexió sobre la identitat personal i col·lectiva que girarà per 10 municipis valencians després de la seua estrena al Centre Cultural La Nau aquesta setmana.

Es tracta del quinzé espectacle del projecte teatral universitari, escrit per Anna Marí i Daniel Tormo, amb direcció de Josep Valero, el qual aborda la qüestió de la identitat personal i col·lectiva de cadascú: “Perquè què és allò que ens defineix? Què és el que fa que ens sentim part d’un poble, d’un país, d’un equip de futbol, d’una ideologia, d’una comunitat de persones, d’algun lloc?”, diu la sinopsi.

“A partir dels testimonis i reflexions de les actrius i actors provinents de cinc estats diferents, Qui soc jo quan ningú em mira medita sobre qui som i per què en un món convuls, de nou amenaçat per l’horror de la guerra, la mentida i l’absolutisme, però també per l’individualisme, l’autocensura i la projecció distorsionada del “jo” al món virtual”, afegeix el seu director.

Les primeres representacions de l’obra seran del 29 al 31 de maig, a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (19 hores), i tot seguit l’espectacle girarà pels següents municipis valencians: Gandia, 6 de juny; El Genovés, 8 de juny; Turís, 16 de juny; Ontinyent, 27 de juny; Xirivella, 29 de juny; Carcaixent, 5 de juliol; El Palomar, 6 de juliol; Navarrés, 12 de juliol; Gestalgar, 13 de juliol; i Carrícola, 14 de juliol.

La Gira 2024 d’Escena Erasmus compta un any més amb la producció de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, en representació de la qual hi ha assistit a la presentació el diputat Francisco Teruel; i de la Universitat de València a través del Vicerectorat de Cultura, amb Ester Alba al front, i del Vicerectorat d’Internacionalització, encapçalat per Carles Padilla. Enguany se suma a la posada en marxa del projecte la Fundació General UV i, per primera vegada, hi ha la participació de la Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana.

Així, el director general de Cultura, Sergio Arlandis, ha reconegut “l’emoció i l’orgull de poder donar suport, ara des de la Generalitat Valenciana, el projecte Escena Erasmus”, i ha assenyalat: “He d’aplaudir aquesta iniciativa de principi a fi, per la seua dimensió internacional i sense fronteres, la qual recolzarem sempre per tal que la joventut tinga poder sobre la cultura, i és que una societat sense cultura és una societat sense perspectiva”.

En paraules de Francisco Teruel, el projecte teatral Escena Erasmus “és una proposta única i la Diputació de València estarà al seu costat perquè la cultura és un punt de trobada per a totes i per a tots”, i ha subratllat la capacitat d’aquesta iniciativa universitària d’unir sinergies entre el món acadèmic i les institucions públiques, que ha mobilitzat a més de 200.000 espectadors al llarg dels seus 15 anys de vida. “La Diputació sempre donarà el seu suport a la cultura i a una proposta que, com a europeus, té l’àmplia capacitat d’unir els pobles a través de les Arts Escèniques”.

Per la seua banda, els vicerectors de la Universitat de València han destacat la internacionalització del projecte Escena Erasmus, que ha aconseguit que, “a través de les Arts Escèniques, el diàleg i la dansa, cohabiten i convisquen diferents cultures, en una itinerància pel territori la qual esdevé una oportunitat per a conéixer una terra única a Europa, fent així justícia social en igualtat d’oportunitats i que la cultura puga arribar a totes les persones”.

Ester Alba ha insistit en “la importància d’introduir les Arts Escèniques en la formació integral de l’estudiantat universitari i refermar, d’aquesta manera, que la cultura és una part essencial del creixement personal, també dins de la Universitat”.

Escena Erasmus UV és un projecte que s’enquadra dins del marc d’internacionalització de la Universitat de València, la qual continua sent la primera destinació d’Europa en recepció d’estudiantat Erasmus. El seu vicerector, Carles Padilla, ha donat la benvinguda i ha felicitat l’elenc actoral, al qual s’hi ha adreçat per a recordar-los l’entusiasme amb el qual els rebran en els pobles participants de les Europes Menudes, i que aprofiten aquesta “experiència vital a la Universitat com a estudiantes i estudiants Erasmus, però també com a part del projecte, on aneu a viure una experiència multiplicadora a través de l’intercanvi cultural i el llenguatge universal que és el teatre”.

El codirector d’Escena Erasmus, Josep Valero, ha explicat el tema de l’obra, la identitat, la qual ha descrit com a “un concepte íntim i personal” en l’actualitat i que s’explora mitjançant un còmput de tres idees fonamentals: la definició del “jo”, la celebració de la tradició (un fet col·lectiu en contraposició a l’individualisme identitari) i una clucada d’ull a l’Any Estellés amb una composició musical a càrrec de Panchi Vivó. “Iniciem la quinzena aventura d’Escena Erasmus amb un text que, per primera vegada, dona més protagonisme als testimonis, als pensaments dels seus actors i les seues actrius, que a la ficció mateixa, i amb el qual esperem obrir una finestra d’Europa en els nostres pobles”, ha resolt.

L'acte de presentació ha comptat així mateix amb la presència d’alcaldes, regidors i tècnics de distints ajuntaments de La Gira, i del gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria.

En més de 300 espais diferents

Els espectacles d’Escena Erasmus, protagonitzats per estudiantat Erasmus que també participa dels textos, s’han representat en més de 300 ciutats, pobles i centres penitenciaris, en festivals de teatre com els d’Almagro, Olite, Olmedo, Elx, Internacional de Santander, Alcalá, o en la Comissió Europea a Brussel·les. 

L’elenc del 2024 el formen els italians Alice Vaccaro, Fabiana Quattrone, Giulia Sbraccia, Luca Tinaro i Marta Toso, les franceses Doucia Lopez-Pueyo i Julie Mendez, l’alemanya Leonie Ronja, els valencians Carlos Baixauli, Sara Olivas i Sandra Pombo, i la basca June Otxoantesana; i també s’afegeix com a novetat la participació de l’IES Patacona d’Alboraia en l’obra a càrrec de la caracterització de les actrius i els actors.

El projecte, que es nodreix d’estudiants europeus d’intercanvi, Erasmus i de la Universitat de València, té com a objectiu aprofitar tot el seu potencial creatiu fent-los partícips de la vida cultural de la ciutat. Com a resultat de qualitat i èxit, Escena Erasmus ha estat reconegut en diverses ocasions des de l’any 2011 en què va rebre el Premi Carlemany de la Joventut del Parlament Europeu; el 2018, va guanyar la Menció d’Honor del Premi ‘Spotlight on Heritage in Culture and the Arts’ de la Lliga Europea d’Empreses d’Arts Escèniques a Brussel·les; el Premi AVETID 2019 al millor projecte teatral valencià; el 2021, la Distinció “Lluís Vives”-Premi 9 d’Octubre del Consell de la Generalitat per l’aportació valenciana a la construcció europea; i el 2023, el Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes de l’Institut Valencià de Cultura-GVA.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas