Hoy es 5 de noviembre
GRUPO PLAZA

IV EDICIÓ

Huit participants, un 'ring': benvinguts al Torneig de Dramatúrgia

26/12/2019 - 

VALÈNCIA. La quarta edició del Torneig de Dramatúrgia Valenciana enfrontarà a huit "pesos pesados" de l'escriptura teatral de la Comunitat en un torneig en el qual els textos d'aquests autors, de 30 minuts de duració, seran interpretats per actors professionals en combats per parelles i en els quals el públic assenyalarà al vencedor. Amb això, es pretén "fer soroll" amb la finalitat de "visibilitzar" el treball d'aquests dramaturgs i arribar a nous públics.

Aquest combat, que s'enfrontarà a huit dramaturgs de Castelló, València i Alacant, se celebrarà entre el 8 i el 29 de gener en les tres capitals. Es tracta d'una "emocionant i divertida activitat" nascuda dins del Festival Temporada Alta de Girona fa set anys, de la mà del dramaturg Jordi Casanovas, i que en 2016 i 2017 va organitzar a València Creador.es.

Durant el torneig, els huit participants s'enfrontaran per parelles, mitjançant dos textos d'entre 20 i 30 minuts llegits per dos actors o actrius professionals en un ring de boxa. El públic serà l'encarregat de votar l'obra vencedora d'un torneig amb quarts de final, semifinals i una gran final que se celebrarà a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Fases de la competició

El 8 de gener se celebraran els quarts de final d'Alacant en el Teatre Arniches, on s'enfrontaran els dos autors alacantins: Gemma Miralles i Joan Nave. A Castelló, els quarts de final se celebraran el 13 de gener en el Teatre Principal, on es confrontaran els textos de les dues autores castellonenques: Lucía Sáez i Begoña Tena. Els quatre autors valencians, Gabi Ochoa, María Cárdenas, Pasqual Alapont i Borja López Collado  es veuran les cares en quarts de final els dies 15 i 16 de gener a la Sala Matilde Salvador. Les semifinals es disputaran en La Nau els dies 21 i 23 de gener i la gran final serà el 29 de gener en el mateix teatre.

Jéssica Martínez, coordinadora del Torneig, ha assenyalat el punt lúdic de la trobada. “és una ocasió excel·lent per a reivindicar la sana competència entre els autors". I ha avançat la frase obligatòria que hauran d'usar els autors en el seu textos “Maleït cavall que provoques la destrucció d'allò que t'envolta”. Jéssica ha recordat també que el guanyador competirà en la gran final del Torneig en el festival Temporada Alta de Girona.

Lluitadors

Gemma Miralles: La Pelailla d’Alcoi

Actriu i directora de teatre. Vinculada a la Cia. Teatre La Dependent d’Alcoi. De Sukei a Naima va ser el seu primer text dramàtic rellevant. Gemma Miralles és la Pelailla d’Alcoi

Joan Nava: El Garroferet de Benissa

és actor, dramaturg i Llicenciat en Filologia Catalana. És fundador de la companyia Esclafit Teatre. Durant els anys d’universitat, va interpretar diversos textos, com ara: ‘’En cap cap cap’’ (DDAA), ‘’1-2-3 Molins’’ (a partir de textos de Manuel Molins), ‘’Antaviana’’ (de Dagoll Dagom i Pere Calders), ‘’Morir o no’’ (Sergi Belbel). Algunes d’elles li van fer meréixer nominacions com a millor actor en festivals i mostres de teatre. Joan Nave és El Garroferet de Benissa.

Begoña Tena: La Curva de la Plana 

Autora, actriu i directora. És llicenciada en Història de l'Art (O.V.) i diplomada en Art Dramàtic (Centre Teatral Escalante). cofundadora de la Sala Ultramar, portant la gestió i programació. Ha treballat com a actriu amb les companyies Teatro de la Resistencia, L’Hongaresa Teatre, Anem Anant, Tempus Producciones, Bramant Teatre… Com a autora ha participat en molts projectes col·lectius. En 2019 rep el premi ex aequo de la Crítica Valenciana i el premi al millor  text en els Premis de les Arts Escèniques per la seua obra Tortola. Begoña Tena és La Curva de la Plana. 

Lucia Sáez: La Panxeta de Gaeta

Llicenciada en Art Dramàtic (Escola Superior d'Art dramàtic de València) ha desenvolupat la seua carrera en el camp de la creació escènica, la interpretació, la dramatúrgia, la gestió cultural i la fotografia. Com a dramaturga, finalista als permis Max pero Millos Autoria Revelació, és autora de diferents textos d'autoria col·lectiva o individual. Enguany ha sigut seleccionada per al Laboratori Insula Dramataria Josep Lluís Sirera. Amb el seu projecte Animal. Lucia Sáez és La Panxeta de Gaeta.

Gabi Ochoa: L’anxoveta de Malilla

Dramaturg, guionista i director. Professor de literatura dramàtica a l'Escola de l'Actor (2006-actualitat). Exdirector artístic de Creador.es (2013-2017), residències teatrals a València. S'ha format en tallers de dramatúrgia amb osep Lluís Sirera, Luis Mª Pescetti, Juan Mayorga, José Sanchis Sinisterra, Matías Feldman, Alejandro Tantanian i Mark Ravenhill, entre altres. La seua última producció com a dramaturg i director: “Rashid i Gabriel” (2019). Producció de la República del Lápiz, residència Graners de creació. Estrene festival Tercera Setmana. Gabi Ochoa és L’anxoveta de Malilla.

María Cárdenas: La Gauchita de Benimaclet

És dramaturga, fotògrafa i publicista. Rep el Premi Ciutat d'Alcoi pel seu text “Adiós Todavía” en 2013. Premio SGAE. Teatro Autor Express, i és seleccionat per Iberoescena per a portar-ho als escenaris argentins en 2014. És autora de “Síndrhomo”, presentat en Cabanyal Íntim en 2015 i estrenat en la seua versió llarga en 2016, guanyadora d'un premi MAX a millor autoria Revelació 2017 i Premi de les Arts Escèniques Valencianes a millor text en 2018. És co-creadora de la companyia valenciana La Teta Calva. María Cárdenas és La Gauchita de Benimaclet.

Borja López Collado: El Benjamí Button de Patraix

Actor llicenciat en l’especialitat d’Interpretació Textual a l’Escola Superior d'Art Dramàtic de València (ESADV) l’any 2012. Membre fundador i actor de la Jove Companyia d'Entrenament Actoral - Teatre de l'Abast. El 2015 crea Triangle Teatre on s’encarrega de l’escriptura, direcció escènica i producció de la companyia, El seu últim espectacle, Licantropia aconsegueix la residència de creació de Sala Carme Teatre, així com l'ajuda a producció com a projecte emergent per  l’Institut Valencià de Cultura - Generalitat Valenciana. Borja López Collado és El Benjamí Button de Patraix.

Pasqual Alapont: El samaruc de l’Albufera

És llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València, i ha treballat sempre vinculat al món del llibre i el teatre, bé com a traductor, editor, novel·lista o com a guionista i dramaturg. Entre d’altres reconeixements la seua obra ha obtingut el Premi Max Aub de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana (per Currículum, en col·laboració amb Carles Alberola), el Premi de Teatre El Micalet, el Premi Joanot Martorell, entre molts. La seua obra ha estat traduïda al castellà, èuscar, gallec, portuguès i eslovè. Recentment ha obtingut el Premi Max al millor espectacle musical per l'obra Tic-Tac, obra coescrita amb Carles Alberola i Rodolf Sirera.

Mestra de Cerimònia: Pilu Fontán

Llicenciada en Art Dramàtic per l’ESAD de València i Diplomada en Ciències Empresarials per la Universitat de València. Actriu valenciana amb un ampli recorregut en el teatre amb Teatro del Contrahecho. Amb Olympia Metropolitana protagonitza “La Dama Boba” durant diverses temporades. Creadora de continguts d'humor per a les xarxes i actriu de web sèries com “Malvistos”. Amb Tresdeu realitza la campanya del “Sonora Festival” amb els sketches d'humor “els cosines de concert”.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas