Hoy es 22 de noviembre
GRUPO PLAZA

'els pioners del tebeo'

Jordi Giner Monfort s'endinsa en els orígens del còmic valencià en un nou llibre del Magnànim

18/02/2019 - 

VALÈNCIA. (VP/EP). La Institució Alfons el Magnànim presentarà dijous que ve, 21 de febrer, en la Llibreria Futurama de València el llibre Historietes valencianes del segle XIX. Els pioners del tebeo, de Jordi Giner Monfort, que busseja en els orígens del còmic valencià.

El volum ofereix així "un repàs a les historietes que es van publicar a la premsa escrita valenciana, especialment durant la segona mitat del segle XIX", assenyala la institució cultural en un comunicat.

'València Cómica', 'Para todo el mundo' o 'El cascarrabias' són algunes de les publicacions de l'època on van aparéixer les primeres historietes, algunes d'elles obra d'artistes valencians i, en altres ocasions, de dibuixants de la resta de l'Estat.

Aquells primers creadors d'històries, com per exemple Salustiano Asenjo, Manuel González Martí o Francisco Roig Bataller, serien com "els avis artístics del que després es coneixeria com l'escola valenciana de la historieta, ja molt entrat el segle XX", destaquen des de la IAM.

En aquest llibre es recopila una selecció de les primeres historietes aparegudes en la premsa valenciana, en ordre cronològic juntament amb una xicoteta anàlisi de cadascuna. També hi ha un esbós de la figura del dibuixant en cas que siga conegut, perquè convé recordar que en el segle XIX eren molt habituals les multes i penes de presó a dibuixants.

Juntament amb els autors valencians apareixen els representants de la historieta de l'època de Madrid i Catalunya, com Cilla, Fradera o Escaler, que també van contribuir a omplir d'il·lustracions la premsa humorística i sicalíptica valenciana de l'època.

Primera historieta valenciana

Un de les fites del llibre és situar l'origen de la primera historieta valenciana, 'Viaje por el país del amor' (1864) obra de Salustiano Asenjo, que va ser professor de dibuix en l'Acadèmia de Belles arts.

A partir d'aquell moment, gràcies a les millores tècniques en les impremtes, serà més fàcil trobar il·lustracions, cada vegada de major qualitat, fins a arribar a publicacions com 'Cascarrabias' o 'Arte Moderno', que representen l'edició més cuidada de l'època, amb una gran presència d'il·lustracions, i també d'historietes.

El llibre és realitat gràcies a les investigacions prèvies d'acadèmics com Enrique Peláez Malagón, Javier Pérez Rojas o José Luis Alcaide i de l'ajuda d'erudits col·leccionistes com per exemple Josep Navarro Cabanes, Nicolau Primitiu, Luis Tramoyeres o el mateix Manuel González Martí.

També cal remarcar la col·laboració de diferents biblioteques i arxius, entre les quals estan la Biblioteca Valenciana, l'arxiu del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries Manuel González Martí i l'Hemeroteca Municipal de València.

En la presentació de l'obra participaran el propi autor del llibre i el director de la col·lecció Fonaments del Magnànim, Román de la Calle.

Jordi Giner Monfort (Bilbao, 1978) és doctor en Sociologia i professor en el departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Les seues investigacions acadèmiques se centren en els processos migratoris en el territori valencià, qüestió sobre la qual versa la seua tesi doctoral i també els diversos articles i monografies que ha publicat en els últims anys, tant en l'àmbit estatal com l'estranger.

En el 1984 els seus pares van subscriure la família a 'Camacuc', ja des del primer número. Després van vindre els Mortadelos, Asterix, Tintín, Max, Bagge, Tomine i uns altres. Des d'aleshores li ha acompanyat l'interés pel món del còmic i la il·lustració, primer com a lector i ara també com a investigador aficionat.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas