VALÈNCIA. La setena edició del cicle Carme’n’Dansa porta a València un repertori de propostes contemporànies premiades, un total de deu obres que es presentaran des de novembre fins a març de l'any vinent. Aquest cicle engloba, en aquesta part de la temporada, una programació de dansa contemporània que aposta pel risc, la innovació i els nous llenguatges escènics, i que confirma l'aposta de la Sala Carme Teatre, en la seua ja dilatada trajectòria de quasi 30 anys, com a espai de referència nacional en les arts del moviment.
Des de la inminent estrena del programa doble de la CIA. La Imperfecta, passant pel aclamat i premiat Rojos de la CIA. Miquel Barcelona, o la sempre esperada estrena de Provisional Danza, companyia liderada per la Premi Nacional Carmen Werner, seran deu obres de estrena a València, amb fins a tres estrenes absolutes i dues residències de creació.
Raúl Lago, gestor cultural i programador de la Sala Carme Teatre, destaca que “amb aquest nou cicle de dansa per a la vint-i-novena temporada, busquem que les persones que s'acosten a la sala s'apassionen amb la diversitat de cossos en moviment que els ofereix l'ampli ventall de peces programades. Propostes trencadores i captivadores realitzades per creadores locals i de la resta de l'Estat espanyol, seleccionades perquè ningú es quede indiferent davant una disciplina escènica que per a nosaltres té un valor artístic i estètic indiscutible.”
El cicle s'inicia aquesta mateixa setmana, els dies 9 i 10 de novembre, amb l'estrena de la ja esmentada companyia madrilenya La Imperfecta, amb un programa de dos solos dirigits i interpretats pels seus components, Clara Pampyn i Alberto Alonso.
Més endavant, del 17 al 19 de novembre, es presentarà Rojos, una obra de la CIA. Miquel Barcelona des de Catalunya. Aquest espectacle ha estat guardonat amb diversos premis, incloent-hi el Premi Max 2023 al Millor Disseny d'Il·luminació per a Laura Clos "Closca" i el Premi Butaca 2022 al Millor Espectacle de Dansa, al Millor Intèrpret Masculí (Miquel Barcelona Palau) i al Millor Espai Escènic als Premis Dansacat 2022.
Al desembre, del 7 al 9, la companyia Ximena Carnevale d'Andalusia presentarà Denuevo, una estrena absoluta i en residència després de rebre el Premi Carme Teatre en el Certamen Coreogràfic de Madrid de l'any passat. L'acompanya en l'escenari el ballarí i coreògraf cubà Niche Ramírez.
Després, del 14 al 16 de desembre, la companyia Provisional Danza de Madrid porta 1953, la seua nova producció per a l'estrena a València. Carmen Werner, guardonada amb el Premi Nacional de Dansa en 2007 i la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts en 2020, dirigeix i balla aquesta coreografia sobre la dansa com a expressió de l'experimentat, el contat i l'imaginat.
La programació continua en gener, els dies 19 a 21, amb una nova producció de la valenciana Cristina Gómez, que amb la seua anterior proposta Anhel, residència de creació de la sala, va ser guardonada per millor direcció coreogràfica en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2022 i, recentment, com a intèrpret i creadora destacada en els premis atorgats per l'APDCV.
En febrer, del 2 al 4, el creador català establert a Madrid, Arnau Pérez, arriba amb Shortwave, una producció inèdita amb tocs urbans i electrònics en col·laboració amb ETOPIA. Centre d'Art i Tecnologia.
A continuació, del 9 al 11, Lucía Marote, coreògrafa i ballarina costarricense que col·labora habitualment amb Poliana Lima i altres creadores establides a Madrid, presentarà (Des)Aparecer, la seua nova producció estrenada en l'última edició del Festival SURGE MADRID.
Heartbeat és la següent proposta durant el mes de febrer, els dies 15 i 16, a càrrec de la valenciana Sandra Gómez.
La diversitat i la inclusió són protagonistes el 17 i 18 de febrer amb Danza Down. Compañía Elías Lafuente i la seua adaptació del musical Billy Elliot per a tots els públics Hablemos con Billy.
Finalment, del 29 de febrer al 10 de març, La Siamesa, compañía liderada per la valenciana Ángela Verdugo, tanca el cicle amb Mata Baja, una nova producció que tindrà la seu estrena absoluta en la sala Carme Teatre com a punt final a la Residència de Creació de la pròpia sala.
El actor Paco Martínez Novell debuta como dramaturgo y director con Casi letal. La película en Carme Teatre