GRUPO PLAZA

amb 'Nadal en casa els Cupiello'

La dramatúrgia d'Eduardo de Flippo torna al Teatre Micalet després de 22 anys

12/12/2017 - 

VALÈNCIA. L’any 1995, la Companyia Teatre Micalet va aplegar a l’escena cultural valenciana amb una proposta del mateix Eduardo de Flippo, amb Nápols Millonària. Així els escrits d’aquest autor italià varen servir per a oferir el primer muntatge d’un equip professional que pretenia “adaptar històries universals al valencià”. El que més agradava de Flippo, per als fundadors del Micalet, hi era la capacitat “d’observar la quotidianitat i humanitat amb sentit d’humor”. Unes creacions que passaven per la gent del carrer, del veïnat i de casa. Ara, després de 22 anys, i amb 30 obres a ‘l’esquena’, l’esperit napolità torna a ser acollit amb el clàssic Nadal en casa els Cupiello. 

L’obra recau sobre la direcció de Joan Peris, qui confessa que aquesta és una “bona manera de retrobar-nos amb les noves generacions del teatre”. Un equip que poques voltes és tan nombrós, degut que compta amb la posada en escena de 9 actors i actrius valencianes: Pilar Almeria, Paula Braguinsky, Josep Manel Casany, Héctor Fuster, Dani Machancoses, Ciro Maró, Isabel Requena, Ximo Solano i Bruno Tamarit. Per al mateix Peris, “fer un muntatge amb tanta gent és un risc”, no obstant a la mateixa volta “s’hi ha de posar en valor”. Tot i això, al text original eren 15 els personatges presents, però s’hi han omés els papers dels veïns, els quals sols apareixien al final de la trama.

 L’història es situa a Nàpols, exactament a casa dels Cupiello, els quals és preparem per a la Nit de Nadal, com qualsevol família tradicional. El seu fill Tommassino junt amb el tiet hipocondríac Pasqualí, que és queixa de tot. A més, una filla, Ninuccia, que acaba de tindre l’enèsima discussió amb el seu marit Nicolino i està més que disposada a deixar-lo per fugir amb el seu vertader amor, Vittorio. Malantesos i embolics acompanyen aquesta velada que no deixa de ser “semblant a la resta de famílies” que fan del Nadal “el moment en què poden eixir els conflictes”, assenyala Pilar Almeria.

Es tracta doncs d’una representació que clarament “fa riure molt”, però a la mateixa hora “permet revolucionar a qui va a veure-la”. Tant Pilar Almeria com Joan Peris estan d’acord en indicar que Eduardo de Flippo ofereix “un plantejament molt general” que tothom “si pot identificar”. El que agrada és “eixa manera de construir dramatúrgies sense fer patir, amb la que te’n vas bé a casa”, afegeix Pilar.

Foto: Santi Carreguí

El Teatre Micalet ha volgut reconvertir i “jugar amb l’espai” escenogràfic, transformat totalment el pati de butaques: “s’intenta que el públic forme part d’aquesta família i per això els seients estan dins de l’escenari”, explica Peris. Pel que fa al recolzament de llums, també hi és important. 

Nadal en casa els Cupiello es pot veure des d’aquest dimecres, 13 de desembre, fins al pròxim 14 de gener. Incloent a la programació una funció especial per a la nit de Cap d’Any, a les 23:00 hores, acompanyant la cita amb raïm, cotilló i cava, tot afegit al preu de l’entrada.Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email