Hoy es 5 de octubre
La pel·lícula d’animació de l’il·lustrador italià Lorenzo Mattotti es projecta el dissabte 5 i el diumenge 6 de febrer, a les 18 hores
VALÈNCIA. Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, projecta a la Filmoteca de València, el dissabte 5 i el diumenge 6 de febrer, a les 18 hores, el llargmetratge francés d’animació ‘La famosa invasión de los osos en Sicilia’ (2019), de l’autor de novel·les gràfiques i dibuixant italià Lorenzo Mattotti. Les dues projeccions s’emmarquen dins del cicle mensual ‘Menuda Filmo’, dedicat al públic infantil.
‘La famosa invasión de los osos en Sicilia’ és una adaptació de la novel·la homònima de Dino Buzzati. Conta la història de Tonio, el fill del Rei Os, que és capturat per un grup de caçadors en les muntanyes sicilianes. Quan el dur hivern amenaça el seu poble amb la inanició, el rei Leoncé decideix envair el regne on viuen els homes. Amb l’ajuda del seu exèrcit i d’un poderós mag, el rei aconsegueix trobar el seu fill. No obstant això, prompte descobreixen que els ossos no estan destinats a viure en la terra dels homes. El personal univers visual de l’il·lustrador Lorenzo Mattotti es fon amb el del novel·lista Dino Buzzati, el mític llibre del qual adapta en aquesta joia de l’animació moderna. La història de com els ossos acaben envaint Sicília per a recuperar el fill perdut del Rei Os és, en realitat, una paràbola sobre la colonització, l’apropiació cultural i la utilització despòtica del poder.
La pel·lícula es va presentar en la secció ‘Un certain regard’ del Festival de Cannes, amb una excel·lent acollida per part de la crítica especialitzada. Amb una animació tradicional molt senzilla, la cinta es desmarca de l’animació japonesa i nord-americana i reivindica un traç sòlid i una paleta cromàtica de rojos, verds, grocs i blaus, entroncats amb un llegat artesanal europeu. El veterà Lorenzo Mattotti debuta amb aquesta pel·lícula en el cine d’animació. Les seues il·lustracions han sigut publicades en revistes com ‘Cosmopolitan’, ‘Vogue’, ‘New Yorker’, ‘Le Monde’ i ‘Vanity Fair’. En el cine ja havia col·laborat, amb els seus dibuixos, en la pel·lícula ‘Eros’ (2004), de Michelangelo Antonioni, Wong Kar-wai i Steven Soderbergh. També va il·lustrar els textos d’‘El cuervo’, el llibre basat en l’àlbum conceptual que Lou Reed va realitzar a partir dels poemes d’Edgar Allan Poe.