VALÈNCIA. La Filmoteca inicia el divendres 9 de desembre un cicle amb motiu del centenari de l'actor nord-americà Kirk Douglas (Amsterdam, Estat de Nova York, 9 de desembre de 1916), que està constituït per algunes de les seues pel·lícules més conegudes, però també per unes altres que mereixen ser revisades o recuperades per a les noves generacions d'espectadors.
Fill d'uns pobres emigrants jueus procedents de Rússia i Ucraïna, Issur Danielovitch Demsky, més conegut com Kirk Douglas, és la primera gran estrella masculina de Hollywood que aconsegueix els cent anys. La seua llarga trajectòria artística, des del final de la Segona Guerra Mundial fins a la seua retirada definitiva fa deu anys, reflecteix els moments de major esplendor del cinema de Hollywood en el seu període clàssic, però també els seus moments de crisi amb la renovació dels llenguatges cinematogràfics a la fi dels anys cinquanta. Va ser candidat en tres ocasions als Oscar, encara que mai ho va guanyar a causa de les seues idees d'esquerres. En 1996, no obstant açò, va ser guardonat amb un Oscar honorífic pels seus cinquanta anys de dedicació a la indústria del cinema. És pare del també actor Michael Douglas.
La Filmoteca celebra el centenari de l'actor el mateix dia del seu aniversari, divendres 9 de desembre, amb la projecció, a les 22.30 hores, en la sala Berlanga, de ‘Senderos de gloria’ (1957), de Stanley Kubrick, considerada com uns dels clàssics menys convencionals del gènere bèl·lic en la història del cinema. En aquest al·legat antibelicista que va consagrar a Kubrick com un dels grans directors de la història del cinema, Kirk Douglas interpreta al coronel Dax, tot un símbol de la integritat moral. ‘Senderos de gloria’ també podrà veure's el dissabte 10 (20.15 hores) i el diumenge 11 (18 hores).
De l'extensa filmografia del centenari actor, conformada per més de noranta pel·lícules, la Filmoteca ha seleccionat també altres clàssics com ‘El gran carnaval’ (1951), una de les pel·lícules de Billy Wilder que se situen fora de la comèdia; el sofisticat melodrama de suspens ‘Carta a tres esposas’ (1949) de Joseph L. Mankiewicz en el qual comparteix repartiment amb Ann Sothern, Bufona Darnell i Jeanne Crain; el western ‘Camino de la horca’ (1951) de Raoul Walsh; la producció històrica ‘Los víkingos’, de Richard Fleischer, amb el seu duel cainita amb Tony Curtis; o ‘Primera victoria’ (1965) d'Otto Preminger, dins del gènere bèl·lic, al costat de John Wayne.
El cicle també inclou les tres pel·lícules que va protagonitzar a les ordres de Vincente Minelli: ‘El loco del pelo rojo’ (1956) en el qual Douglas interpreta al turmentat pintor holandès Vincent Van Gogh: ‘Cautivos del mal’ (1952), un fosc retrat de Hollywood en el qual encarna a un tirànic director de cinema; i ‘Dos semanas en otra ciudad’ (1962), amarg drama que també reflexiona sobre la indústria cinematogràfica i els mecanismes perversos de la fama.
La retrospectiva recupera pel·lícules dels inicis professionals de l'actor dins del cinema negre, com ‘El extraño caso de Martha Ivers’ (1946) de Lewis Milestone, amb la qual Douglas va debutar a Hollywood, interpretant el paper d'espòs de Barbara Stanwyck, i la clàssica ‘Retorno al pasado’ (1947) de Jacques Tourneur, acompanyant a Robert Mitchum i Jane Greer.