VALÈNCIA (EP). La Filmoteca de València inicia un cicle dedicat a l'escriptor Joan Fuster que obrirà amb la projecció de dos documentals televisius. L'activitat s'emmarca dins del programa d'activitats organitzades per l'Institut Valencià de Cultura (IVC) amb motiu de l'Any Joan Fuster, Cent de Fuster 1922-2022, i es podrà veure fins al mes de desembre de 2022.
El director general de l'IVC, Abel Guarinos, ha destacat que "en 2022 es compleixen cent anys del naixement de Joan Fuster, l'assagista i intel·lectual valencià més important del segle XX i figura fonamental en la reflexió teòrica sobre la identitat i la cultura valencianes".
"La seua obra, no obstant açò, va molt més enllà i abasta diferents camps de coneixement. Fuster va escriure sobre història, lingüística, literatura, art, filosofia, música i també sobre cinema. Per açò, l'IVC ha organitzat, dins de la nostra programació d'activitats de l'Any Fuster, un cicle en La Filmoteca de València, en el qual projectarem diverses produccions sobre l'intel·lectual de Sueca, però també pel·lícules clàssiques subtitulades en valencià que van despertar el seu interés o sobre les quals va escriure al llarg de la seua llarga trajectòria com a assagista i periodista", apunta.
El cicle s'obri aquest dimecres, a les 20.15 hores, amb la projecció en sessió única de dos programes televisius de RTVE: 'Personatges: Joan Fuster' (1977), dirigit per Montserrat Roig i realitzat per Rafael Martín Ortega, i 'Esta es mi tierra: El País Valencià de Joan Fuster' (1982), dirigit per Manuel Serrano i realitzat per Mercè Vilaret.
La sessió és d'entrada gratuïta i serà presentada el públic de la Sala Berlanga de la Filmoteca per la periodista Carolina Ferre i el cantautor Andreu Valor.
'Personatges: Joan Fuster' és un documental escrit i dirigit per l'escriptora catalana Montserrat Roig i realitzat per Rafael Martín Ortega en el qual la periodista i novel·lista barcelonina manté una llarga entrevista amb l'assagista de Sueca.
El programa va ser emès l'any 1977 pel canal de RTVE a Catalunya dins de l'espai setmanal 'Personatges', que dirigia Montserrat Roig.
'El País Valencià de Joan Fuster' (1982), dirigit per Manuel Serrano i realitzat per Mercè Vilaret, va ser emès en TVE el 10 d'agost de 1983 dins del programa 'Esta es mi tierra'.
A més de les reflexions de Joan Fuster sobre "la seua vida, la història, la política i la cultura del País Valencià, també intervenen per a parlar sobre la figura de Fuster l'escultor Andreu Alfaro, l'editor Eliseu Climent, el cantautor Raimon i el catedràtic de Literatura Espanyola de la Universitat de València Joan Oleza", expliquen des de l'IVC.
Dins de les projeccions d'aquest cicle al juny, La Filmoteca projecta, també en sessió única, el dimarts 7 de juny, a les 20 hores, el documental 'Ser Joan Fuster' (2008), dirigit per Llorenç Soler, escrit per Nel·el Pellicer, Francesc Pérez i Moragón i Albert Montón, i amb la producció executiva de Miquel Francés. El documental serà presentat al públic per l'historiador i filòleg Francesc Pérez Moragón, comissari de l'Any Fuster.
Produït pels Tallers d'Audiovisuals i la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València, el documental de 70 minuts és un retrat intel·lectual i humà de Joan Fuster, a partir de l'arxiu literari i fotogràfic de l'escriptor i de moltes altres fonts documentals.
Per a donar testimoniatge sobre la figura de Fuster, intervenen nombroses personalitats de la cultura, el periodisme i la política com Lluís Llach, Pere Maria Orts, Manuel Boix, Josep Lluís Bausset, Francesc de Paula Burguera, Antoni Seva, Júlia Blasco, Lola Badia, Adolf Bertran, Joaquim Maluquer, Josep Fontana, Andreu Alfaro, Doro Balaguer, Josep Iborra, Vicent Pitarch, Josep Garcia Richart, Max Cahner, Albert Manent, Jordi Pujol, Josep Maria Castellet, Eliseu Climent, Manuel Alcaraz, Eulàlia Duran, Raimon, Jaume Lloret, Ricard Pérez Casado, Rafael Matoses, Antoni Domingo, Maria Ruiz, Enric Sòria, Antoni Ferrando i Ramon Lapiedra.