Hoy es 23 de noviembre
GRUPO PLAZA

'A LA CARA' - entrevista als presidents dels empresaris escènics i actors 

“La indústria teatral que quedava està sent desmantellada pel Govern valencià”

La presidenta d'AVETID i el president de l'AAPV parlen de la "decepció" amb els governs 'del canvi' a la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament de València

25/01/2018 - 

VALÈNCIA. La comunicació –i la relació– s'ha trencat entre alguns dels principals responsables públics de les arts escèniques i els actors i les empreses del sector. Fa només 15 dies, la regidoria que posseeix la competència a València, Acció Cultural presentava els seus pressupostos més ambiciosos: mig milió d'euros en ajudes, a més d'haver-hi remunicipalitzat dos dels tres teatres propis de la ciutat (Teatre el Musical i La Mutant). No obstant això, una setmana després, la denúncia pública d'una companyia escalfava l'ambient entre sector públic i privat. Finalment, la regidora, María Oliver, contestava a la companyia justificant la “subjectivitat” amb la qual es valoren els projectes i qualificant de "frívola" la demanda.

Esta situació ha despertat l'interès per part de dos representants de –almenys– el 85% del sector professional: l'associació d'Actors i Actrius del Professionals Valencians i AVETID, l'associació d'empreses de teatre i circ de la Comunitat. Ximo Solano i Mariángeles Fayos, president i presidenta d'estes organitzacions, respectivament, creuen que ha arribat el moment de fer patent “la decepció” amb els gestors culturals públics de Generalitat, Diputació i Ajuntament de València. Ara bé, amb molt diferents consideracions. Tot i així, la seua crítica arreplega des del Pla Estratègic Cultural Valencià 2016-2020 (Fes Cultura) fins a l'alcalde Joan Ribó, o des de la regidoria d'Acció Cultural a la situació del Teatre Escalante.

Ximo Solano i Mariángeles Fayos comparteixen, a la cara, totes les seues impressions per a Plaza Radio. Escolta ací l'entrevista completa (també en iTunes).

Estos són alguns extractes de l'entrevista:

Ximo Solano, president de l'Associació 

“Per part de les arts escèniques hi ha una decepció absoluta cap als governs del canvi i les seues polítiques”

“No s'ha entès com funciona aquest sector. No s'ha entès mai com la indústria que és”.

“¿Que les polítiques estan consensuades amb el sector? Ací està el 85% del sector i amb nosaltres no s'ha consensuat res. I tampoc ho demanem. El que demanem és que siguen clars”.

“Les seues polítiques són nefastes per al teatre. Són nefastes per a tot. Estem disposats a debatre-ho en públic i en privat, però ja no tenim accés a les reunions, per què… per a què? Seguim igual que en l'època del PP en eixes coses. Ha canviat el color, però no ha canviat res més”.

“El problema que varem percebre amb els canvis de govern, ràpidament, és que els primers pasos que s'estaven donant ja estaven equivocats”

“En paraules del conseller, anàvem lents, però segurs; no, anàvem molt insegurs i no sabíem cap a on anàvem. Ara eixa realitat és palesa”. 

“Quan vam veure Fes Cultura ja ho vam dir: açò no és un pla. El temps ens ha donat la raó”.

“La indústria teatral que quedava està sent desmantellada absolutament pel Govern local”.

“Al final, la por a parlar d'indústria, d'economia, etcètera, és el que ens fa que no li donem la importància que tenen quant a creació de llocs de treball, en quant a una creació d'unes economies repercutides al seu voltant”.

“Des del govern local se li té por absoluta a la paraula indústria”.

“[Sobre el Teatre Escalante] Si desapareixen els espais, desapareixen els projectes. L'experiència, no solament a València, és que és molt difícil mantenir-ho en el temps. Es dissol. Un teatre que ha arribat a ser el teatre infantil i juvenil més important de l'Estat”.

Mariángeles Fayos, presidenta de AVETID

“Veo que se apoya a la cultura por rellenar. No se le da el valor que tiene. Y, sobre todo, a las empresas privadas que hacemos un trabajo enorme por dignificarla”.

“Si queremos tener una marca y una industria potente, hay que pagar en condiciones. Y eso cuesta dinero”.

“La concejalía de Acción Cultural es la gran decepción. Cuando llegó María Oliver pensamos que las artes escénicas iban a ser una prioridad”.

“En Barcelona y en Madrid, que el color de gobierno es parecido, hay ayudas a la rehabilitación de teatros privados que aquí nunca hemos tenido. Da la casualidad de que uno se siente orgulloso de los espacios privados… que aquí ‘nunca puede pasar’”. 

“Estoy muy cansada de planes, de estudios, de encuestas...”. 

“Me ha dolido mucho que la concejala haya calificado de ‘queja frívola’ la denuncia de Taiat Dansa. No creo que sea una queja frívola. Hay un malestar generalizado dentro del sector”.

“Estamos en una situación de competencia desleal de teatros públicos con privados. Nos encantaría programar con el Plan Platea [la concejala propone al INAEM el Teatre el Musical]. Sería un gesto que pudiera ir rotando por las salas de la ciudad”. 

“El alcalde es el máximo responsable de que funcione bien su ciudad. Y cuando ve que hay problemas con una concejalía, pues…, a lo mejor tendría que hacer alguna recomendación”.

“Es muy fácil sentar en una mesa a la Universidad y a las empresas. Es fácil. Pero hazles caso… Los ciudadanos tienen derecho a una oferta de calidad”.

“Del tema del Escalante… para mí es una decepción por parte de Patrimonio. Es una responsabilidad el mantenimiento de un espacio”.

“Los políticos tienen que sentirse orgullosos de las empresas de artes escénicas y de los actores y esto aún no lo veo”.

“La Ley de Mecenazgo, ojalá llegue pronto, pero yo siempre veo en los esbozos que beneficia mucho más a lo público que a lo privado”.

“En nuestro trabajo se vive muchas veces de pasión y de ilusión. Cuando empiezas a perder la ilusión… alguna cosa no va bien. Y yo estoy empezando a perder la ilusión”.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas