VALÈNCIA. L'antic Rajolar de Bauset de Paiporta està a punt de complir 18 anys de la seua segona vida. Primer va ser punta de llança de la punyent indústria rajolera paiportina, entre la seua posada en marxa, l'any 1924, i el tancament, a principis dels anys 90. Després, des de 1994 fins l'any 2000, es va operar una restauració que convertiria els antics forns de coure el fang en l'exposició permanent basada en la societat tradicional de l'Horta Sud, amb un apartat especial dedicat a l'ofici de rajoler i altre per a tallers didàctics. És la part etnogràfica del Museu de la Rajoleria, la que ajuda entendre la història paiportina. La part superior és des de fa 18 anys una sala d'exposicions que s'ha erigit en un dels grans atractius culturals de Paiporta i de tota la comarca.
El Museu celebra la seua ressurrecció i ho fa, en primer lloc, obrint els seus fons documentals a tota la població. Des de la passada setmana està a disposició de tota la ciutadania un fons fotogràfic amb més de 6.000 imatges aportades pel veïnat de Paiporta, classificades per temàtiques i referenciades, amb dades particulars de cadascuna.
El Museu continua fent una crida a les donacions de la població, ja que gràcies a aquestes s'ha pogut reunir i posar a disposició de tots aquest patrimoni gràfic de "valor incalculable", que recull la memòria col·lectiva de tot un poble.
L'arxiu fotogràfic està dividit per grans temàtiques: retrats, les festes, la vida social, la vida pública, el poble i l'activitat productiva. Dins d'aquestes grans categories hi ha fins a 49 subseccions que ajuden a afinar la recerca. Totes aquelles persones que ho desitgen poden acostar-se al Museu de la Rajoleria a demanar reproduccions de les imatges, o bé escriure un correu. Així mateix, continua oberta la bústia d'imatges per a arxivar aquests fragments de la història de Paiporta. Aquelles persones que desitgen fer alguna donació poden acostar-se al Museu amb les fotos originals, i se'ls escanejaran d'immediat.
A més, tot està a punt per a la segona edició de l'exposició urbana El Museu ix al carrer, en què es col·locaran panells amb imatges antigues als llocs on foren presses, per a poder observar in situ com ha canviat la fesomia de cases, avingudes i carrers. Aquesta mostra, que ja va tindre una bona acollida en les Festes Populars de 2017, tornarà en les de 2018. L'Ajuntament, a més, editarà una catàleg que recollirà les fotos d'ambdues exposicions, i que es repartirà gratuïtament a totes aquelles persones interessades en conservar-lo.
A més d'aquesta obertura de l'arxiu fotogràfic per a consulta de tota la ciutadania, el Museu de la Rajoleria també té previst celebrar la seua majoria d'edat amb una exposició especial. L'activitat tindrà lloc, amb total probabilitat, al voltant de l'aniversari, al mes d'octubre, i consistirà en fer memòria sobre les activitats més destacades d'aquests 18 anys a través de les fotografies realitzades, i que es relacionaran amb fotos de 18 joves nascuts i nascudes al mateix temps que el Museu, i que ara compleixen 18 anys. Es tracta de la 'Generació Museu'.
Aquests i aquestes joves han crescut amb l'equipament a la seua disposició. Han assistit amb total seguretat a alguns dels tallers per a escolars que ha oferit el Museu de la Rajoleria des del seu naixement, i que acosten cada any a milers de xiquets i xiquetes fins a les seues instal·lacions. I encarnen l'arribada a majoria d'edat d'aquest equipament públic de Paiporta, que ara ja poden gaudir com a persones adultes.
Des de l'inici de la legislatura, bona part de l'acció de la Regidoria de Cultura ha estat encaminada a obrir l'oferta cultural de Paiporta a tota la ciutadania. “Hem volgut democratitzar l'accés a la cultura, que el preu d'una entrada no siga impediment per a accedir a la cultura, i donar el màxim accés possible als recursos públics culturals”, ha afirmat Torralba. En aquest impuls emmarca la publicació de les més de 6.000 fotografies de l'arxiu històric del poble, per al qual s'han destinat recursos municipals, tant humans com materials.
Altra de les línies de treball ha estat prestigiar i cuidar el patrimoni públic que signifiquen els equipaments culturals, com són l'Auditori Municipal, el Centre Cultural, o el Museu de la Rajoleria. Per això se celebra de manera especial i conjunta el 18 aniversari del Museu, amb una exposició que posarà en valor la seua trajectòria i implicarà a la gent jove. “Esperem que siga una gran celebració per a tot el poble, ja que ens hem de sentir orgullosos de tindre un dels millors museus etnogràfics de tot el país que, 18 anys després del seu naixement, es manté en actiu com un recurs útil i que ens enriqueix com a paiportins i paiportines”, conclou.