VALÈNCIA. Del 19 al 22 de desembre, el Centre Cultural La Nau acull la 12a edició de la Plaça del Llibre de València, organitzada per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura.
L’espai de la Universitat de València reuneix el major aparador de literatura en valencià, amb la participació de més de 50 editorials integrades en una exposició de títols per a tota mena de públic. Aquesta edició de Plaça del Llibre de València 2024, prevista en un inici per a octubre i ajornada per la DANA, serà també la més solidària, amb part de la recaptació destinada a llibreries afectades per la tragèdia.
Dins del programa d’activitats, la fira proposa presentacions, recitals, taules redones i tallers per a públic adult, juvenil i infantil, que durant els quatre dies de l’esdeveniment es podran gaudir a l’Aula Magna, el claustre i altres sales del Centre Cultural La Nau.
La Plaça del Llibre de València comença dijous 19 amb el lliurament dels seus premis d’enguany, dins de la inauguració de la cita. El poeta i bibliotecari Ramon Guillem, l’editora Dolors Pedrós (Edicions 96) i la família Andrés Lorente Anyó son els guardonats en les categories de Trajectòria Literària, Trajectòria Editorial i Difusió de la Cultura Valenciana, respectivament.
La figura de Vicent Andrés Estellés serà un dels seus fils conductors amb motiu del centenari del seu naixement, amb la presentació diumenge d’obres com Paraules per a tothom. Estudis sobre Vicent Andrés Estellés, de J. Àngel Cano i Ferran Carbó, o de la revista Full de lectura 04. Un entre tants. Recordant Estellés, de Fundació FULL.
Dins de les novetats literàries, destaca la presentació divendres de Renàixer del fang, l’obra que arreplega testimonis narratius sobre la tragèdia de la dana, amb Arantxa Carceller i Eva Vázquez, llibreteres de La Moixeranga de Paiporta, junt a Cristina Durán, il·lustradora del llibre; Esperança Camps, periodista i autora; Ricard Peris, editor d'Andana; i Joan Carles Girbés, editor d'Ara Llibres. En aquesta línia, també divendres hi haurà el berenar-tertúlia Tasta el Valencià: llibres i estimes, organitzat per activistes de l'Horta Sud.
Unes altres activitats, de les més de 50 que n’hi ha previstes aquests dies a La Nau, son la taula redona L’aventura del llibre català. 550 anys des del primer llibre en català imprès a València, amb Lourdes Toledo i Josep Gregori, o el recital poètic Lingua Mater, l’antologia de 12 dones poetes, coordinada per Pura Peris.
Diumenge serà el dia del públic juvenil, amb presentacions com la d’Un estiu, de Clàudia Serra, el taller de manga Revolució Kawaii: Hiki No Kawaii, de Mario Romeu, o la taula redona sobre Literatura juvenil queer a càrrec de Mercè Pérez i Mercè Climent, de Sembra Llibres.