Hoy es 2 de enero
GRUPO PLAZA

homenatje pòstum

La Plaça del Llibre premia a Ramon Guillem, la família de Vicent Andrés Estellés i Dolors Pedrós

23/10/2024 - 

VALÈNCIA. El poeta i bibliotecari Ramon Guillem, l’editora Dolors Pedrós (Edicions 96) i la família Andrés Lorente Anyó son els guardonats enguany amb els Premis Plaça del Llibre en les categories de Trajectòria Literària, Trajectòria Editorial i Difusió de la Cultura Valenciana, respectivament.

L’acte de lliurament dels premis coincidirà amb la inauguració de la Plaça del Llibre de València 2024, organitzada per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, que celebra la seua 12a edició del 30 d’octubre al 3 de novembre al Jardí Botànic. Des de 2014, els guardons reconeixen persones i entitats que fomenten la lectura i la difusió de la llengua i la cultura valencianes.

Ramon Guillem, Premi Trajectòria Literària

“Un poeta imprescindible, dels refents de la seua generació al País Valencià, gran agitador cultural vinculat al món de les biblioteques i de les assciacions d’escriptors, sempre creant complicitats”, afirma el també poeta Manel Alonso sobre el seu company Ramon Guillem (Catarroja, 1959), mort recentment, al setembre.

La Plaça del Llibre guardona Guillem amb el Premi Trajectòria Literària 2024 en reconeixement de la seua obra i les seues contribucions a la nostra literatura, d’un autor que ha faltat en plena maduresa creativa.

Ramon Guillem, llicenciat en Geografia i Història, a més d’escriptor, va treballar com a bibliotecari a la Biblioteca de Catarroja, el seu poble. L’autor va rebre nombrosos premis, com ara el Premi Ausiàs March, el Premi de la Crítica Serra d'Or i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, tots per Terra d'aigua (1992 i 1993); el Premi de poesia Vicent Andrés Estellés dins dels Premis Octubre (2004); o el Premi Alfons el Magnànim de poesia (2019) per Fugaç, entre molts altres. Dins del món del llibre, va ser soci d'honor i vicepresident de la Associació d'Escriptors en Llengua Catalana al País Valencià (2005-2013), vicepresident de l’Associació de Bibliotecaris Valencians i va dirigir la col·lecció de poesia d'edicions Perifèric, entre altres iniciatives.

“Ramon ha fet moltíssimes tasques i ha estat darrere de nombrosos projectes, sempre treballant en equip, per fer avançar el món editorial i els drets dels autors. A més, a banda del seu valuós llegat com a escriptor, ell mateix era una enciclopèdia, una biblioteca feta persona, en sabia de tot… Un home planer, sincer, irònic”, explica Alonso.

Dolors Pedrós (Edicions 96), Premi Trajectòria Editorial

Tot i rebre la notícia del Premi Trajectòria Editorial amb “alegria i agraïment pel reconeixement de companys professionals del sector”, Dolors Pedrós, responsable d’Edicions 96, afirma tindre “una mica de pudor de rebre’l” perquè pensa que “altra gent se’l mereix tant com jo”, afirma.

Des de la Ribera Alta, Edicions 96 ha creat un catàleg únic de literatura infantil i juvenil, poesia, assaig, literatura per a persones adultes i àlbums il·lustrats, amb protagonisme d’autores i autors de les comarques valencianes. “Som una editorial atípica, donem veu a creadores i creadors que molt sovint fan els seus primers treballs amb nosaltres. Una de les nostres contribucions és l’aposta per veus que no son conegudes, però ho fem perquè pensem que tenen qualitat, tot i suposar un risc. Eixe és el nostre retorn a la societat, el que ens fa més orgullosos, donar a conéixer poetes i autors que d’una altra manera no ho tindríen fàcil”, afirma Pedrós.

L’editora reconeix, en aquest sentit, que l’equip de persones que l’envolta és fonamental en el seu treball diari: “Des que començàrem a la planta baixa de la nostra casa, hem crescut a poc a poc amb un equip meravellós del qual em sent molt orgullosa, amb una gestió horitzontal. Gent molt preparada que ho dona tot i més”.

Àfrica Ramirez, part del jurat dels Premis com a presidenta de l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), destaca de Pedrós “el seu compromís ferm amb el món de l’edició i de l’associacionisme del sector” al capdavant d’Edicions 96, “una editorial fonamental al país i la seua comarca, molt arrelada al medi, que ha aportat llibres de qualitat per a tota mena de públic donant suport a autors de proximitat, sempre amb una mirada ampla que va més enllà”, asssenyala Ramirez.

A banda de la seua tasca d’editora, Dolors Pedrós és membre de Consell Valencià de Cultura, ha estat presidenta de l'AEPV i és patrona de la Fundació del llibre i la lectura (FULL), entre altres entitats.

 

Família Andrés Lorente Anyó, Premi Difusió de la Cultura Valenciana

L’any del centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estellés, la Plaça del Llibre de València reconeix la família Andrés Lorente Anyó amb el Premi Difusió de la Cultura Valenciana.

L’organització destaca la seua labor per divulgar l’obra del poeta perquè continue vigent, fet que demostra les nombroses activitats i homenatges celebrats enguany arran del País Valencià i més enllà, traduccions i reedicions de tot tipus. “Estem molt orgullosos perquè el poble l’ha tret al carrer en el seu centenari. Mon pare està més viu que mai, vivim una resposta increïble de la gent, interessada en la seua obra. Ell va patir molt en vida, durant la posguerra, i ara el públic i la gent jove s’identifica amb la seua poesia perquè ho està passant malament, amb retallades en cultura, en sanitat, els poblemes de l’habitatge… La veu de mon pare és una veu de justícia social plenament vigent”, explica Carmina Andrés, filla del poeta.

Anna Gascon, secretària d’Acció Cultura del País Valencià, part del jurat, remarca “la constància de la família perquè la figura d’Estellés siga respectada tant pel públic com per l’acadèmia, perquè el seu llegat adquirisca el nivell que li correspón com a poeta europeu”.

“Tant Carmina com Isabel i la resta de família fan la funció de catalitzadors, sempre assisteixen a tots els actes, ens acompanyen amb generositat, cedeixen drets de fotografies, d’obres… La qualitat humana de la família ajuda molt que la figura del poeta siga fins i tot més respectada i reconeguda”, comenta Gascon. “Una llavor que va creixent de filles a nets”, diu la secretària d’ACPV.

La presidenta de la Fundació FULL, Alicia Sellés, afirma que els guardons de la Plaça del llibre “homenatgen i posen en valor el treball literari, que suposa el reconeixement a la promoció del llibre i la literatura, en l’àmbit de la creació individual i en el de la difusió de les obres escrites en valencià”.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas