Hoy es 20 de julio
GRUPO PLAZA

amb un concert en el palau de la música

La Punta recupera l'Ateneu Musical l'Horta, la seua banda centenària

1/07/2024 - 

VALÈNCIA. La centenària agrupació musical Ateneu Musical l'Horta, de La Punta ha segellat el seu renàixer en un abarrotat concert celebrat este cap de setmana a la Sala Iturbi del Palau de la Música de València. Els músics i músiques integrants de la formació van oferir una actuació dirigits pel titular de la banda, Vicent Alberola, que va comptar amb l'assistència de la regidora de Pedanies, María José Ferrer San Segundo qui, en acabar, va felicitar els membres de la formació en nom de tota la ciutat.

Tal com subratllava la delegada de Pedanies, “el naixement de qualsevol entitat de caràcter cultural sempre és una bona notícia. Però en este cas, que es tracta d'una agrupació musical els orígens de la qual es remunten a cent anys arrere en la pedania de la Punta, és especialment important perquè el ressorgir de l'Ateneu Musical l'Horta suposa una unió de cultura, tradició, identitat i comunitat”.

L'actual banda de música recupera l'activitat de la primera banda de la localitat, creada a principis del segle passat com una iniciativa pionera en el context dels pobles d’al voltant. 100 anys després, La Punta ha pogut recuperar el seu passat musical amb l'impuls i l'esforç de tres músics professionals, descendents d'habitants del poble: Vicent Alberola, actual director de la banda Juani Palop, saxofon alt, i Arno Bornkamp, saxofon baríton.

El Palau de la Música ha acollit este dissabte un concert commemoratiu de la formació, amb un repertori ben variat, que incloïa des de peces clàssiques (com l'obertura de Romeo i Julieta de Txaikovski), a composicions de caràcter folklòric i tradicional (els pasdoble El cant del valencià, de Pedro Sosa López, i Suspiros de España, d'Antonio Álvarez Alonso), bandes sonores (el passatge Viktor’s Tale, de la pel·lícula La Terminal, amb música de John Williams) i altres composicions, com l'obertura de l'opereta Candide, de Leonard Bernstein; el Danzón n. 2, del compositor mexicà Arturo Márquez, o els Cants d'Eufòria i Nostàlgia, de Manuel Bonino, peça per a dos saxos i orquestres, que va comptar amb la interpretació com a solistes de Juani Palop i Arno Bornkamp. 

Una banda amb història

La Punta va ser pionera en la constitució de la seua formació musical fa ja prop de 100 anys, atés que al començament del segle passat, la pedania ja tenia la seua pròpia banda, un fet pràcticament aïllat en el seu context poblacional. Es té notícia d'aquella banda gràcies a un article publicat en un llibret de festes, firmat per Julio Navarro, que arreplega fins i tot el nom de diversos músics del moment, així com també el d'un dels directors, el tio Micalet Soler, membre de la Banda Municipal de València.

Va ser una banda amb bastant activitat que tocava en festes dels pobles d’al voltant, i amenitzava balls i actes benèfics. No obstant això, abans de la guerra civil la formació es va dissoldre per discrepàncies entre alguns integrants de la banda, encara que l'activitat es va recuperar en els anys 50 i 60, sota la direcció de Manolo el “Fusteret”. Des de llavors, la banda ha passat per moments de major i menor activitat, de manera intermitent.

A finals del segle, cap a 1997, es va fundar de nou la banda de música sota el nom l’Ateneu Musical L’Horta de la Punta, amb Javier Ricart i, posteriorment, Joaquim Romero en la direcció. En eixa època la banda va dur a terme una intensa activitat, amb actuacions en cercaviles, processons, festes de moros i cristians i concerts, tant en la pedania com en Pinedo i a la ciutat de València.

Des de l'any passat, tres cosins músics, nets de “Casa Rol” i descendents del poble, han impulsat la refundació de l’Ateneu Musical L’Horta de la Punta. Des de la seua recuperació, la banda ha participat en processons en honor a la Mare de Déu dels Desamparats, cercaviles amb la comissió fallera, en la festivitat de Santa Cecília, en el concert de Festes Patronals, en el festival de bandes dels Pobles del Sud (amb la banda de la Torre), i en el concert de Nadal. El colofó al seu primer any d'activitat serà este concert de demà al Palau de la Música de València, dirigit pel titular de la banda, el mestre Vicent Alberola.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas