VALÈNCIA. Obrir els ulls i despertar el cervell. Salt, l'últim muntatge de la companyia valenciana Fil d'Arena dansa-teatre, que s'estrenarà a Carme Teatre el 19 d'octubre, aposta per "agitar la passivitat de la nostra societat occidental. Aquesta que creu que els problemes a l'altra banda del món acaben quan deixa de llegir o escoltar les notícies, per comoditat, desconeixement o pura supervivència. O per una barreja de les tres".
I ho fan ballant. Perquè l'espectador reflexione sobre "la vulnerabilitat i patiment de les dones per sobreviure en un entorn hostil". Un context marcat per les "dures condicions que viuen les emigrants quan decideixen deixar la seua casa buscant un futur millor a Europa o els Estats Units". "Per l'explotació sexual i laboral que pateixen. Per l'efecte que té en elles la pèrdua d'éssers estimats o de la seva pròpia identitat. O per la frivolitat amb que des d'aquí vivim tot això".
L'obra, a més, vol denunciar el "sensacionalisme de mitjans de comunicació capaços de devorar tragèdies sense importar-los les vides que es perden en el camí".
Salt compta amb la direcció compartida de tota la companyia i les interpretacions d'Isabel Abril, Irene Ballester i Roseta Plasencia.
Una proposta marcada pel llenguatge físic dels cossos de les ballarines, a través de coreografies que generen imatges.
Salt estarà a Carme Teatre del 19 al 22 d'octubre i forma part del projecte Residències de Creació Carme Teatre. El muntatge és la segona part d'una trilogia que Fil d'Arena va començar amb la seva anterior obra, La Sal que ens ha partit. En l'última edició de Cabanyal Íntim es va dur a terme un work in progress sobre Salt que ha servit com a punt de partida, després de molts canvis i ajustos, per a la versió definitiva, estrena a Carme Teatre.
La companyia Fil d'Arena dansa-teatre va ser creada el 2011 per Isabel Abril, Irene Ballester, i Clara Crespo. Més tard, Roseta Plasencia s'uniria a elles. La creació col·lectiva és el seu senyal d'identitat. Per a elles, el seu llenguatge és "el moviment i la seva eina el cos".
No és casualitat que en el nom de la companyia s'especifique allò de dansa-teatre perquè es troben en el límit entre les dues disciplines, encara que no renuncien a cap opció escènica com la música o el circ.
Al llarg de la seva trajectòria, han estrenat les obres Café Sol (2011), La Consagración de la Primavera (2014) i La Sal que ens ha partit (2015). A més, Fil d'Arena ha portat la dansa als museus (Museu de la Ciutat, IVAM, Sant Pius V, ...), ha realitzat projectes de dansa comunitària, el 25% de la companyia (Roseta Plasencia) va participar en el videoclip Qui t'estima del grup Gener i dissenyen i desenvolupen programes formatius al voltant de les arts escèniques.
El actor Paco Martínez Novell debuta como dramaturgo y director con Casi letal. La película en Carme Teatre