Hoy es 4 de octubre
VALÈNCIA. Per a commemorar el naixement del poeta Vicent Andrés Estellés, la Universitat de València ha preparat un programa d’activitats amb conferències, concerts i una representació teatral per a homenatjar la figura i el llegat literari d’un dels poetes valencians més rellevants.
Organitzat pel Vicerectorat de Cultura i Societat de la UV, amb la participació de les diferents aules culturals i el departament de Filologia Catalana de la UV, aquesta programació especial començarà el pròxim 19 de setembre, a les 19 hores, amb la taula redona ‘Vicent Andrés Estellés: l’home i l’escriptor’, moderada per la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba. Aquesta trobada comptarà amb la participació de Carmina Andrés Llorente, filla de l’escriptor; el catedràtic de la UV Ferran Carbó, un dels promotors del cicle i Jordi Oviedo, professor de la Universitat de València.
També s’homenatjarà el poeta de Burjassot a través de la música. En concret, el dilluns 23 de setembre, a les 20 hores, el Claustre de La Nau serà escenari del concert ‘A més d’Estellés’, interpretat per l’Orfeó Universitari de València, sota la direcció de la directora convidada Mireia Barrera. El programa no sols recordarà el conegut com a “poeta del poble”, sinó que també homenatjarà altres autores i autors destacats com ara Maria Ibars (autora declarada per l’AVL escriptora de l’Any 2024), Joan Fuster, Bernat Artola, Carmelina Sánchez-Cutillas, Xavier Casp, Maria Antònia Salvà, Maria Beneyto o l’actual Carles Cano. En el concert intervindran les sopranos Cecilia Aymí i Nerea Benavent, Carlos Giménez (saxofon soprano) i Juan Camilo Reyes i Francesc Valldecabres, al piano.
Així mateix, el dissabte 28 de setembre, a les 12 hores, el Claustre de la UV acollirà el concert coral ‘Estellés als cors’ amb la participació de fins a 12 cors, en el qual es presentaran 11 composicions originals basades en 11 poemes d’Estellés. La proposta que es presenta és una selecció d’un doble treball, en què han participat prop de 500 cantors de la Comunitat Valenciana pertanyents a 23 cors, i que ha donat com a resultat la publicació, per part de la institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València, d’un llibre que arreplega les 11 noves partitures originals i inèdites i un CD monogràfic amb les peces cantades, que s’interpretaran en el concert.
A l’octubre, la programació continuarà amb un concert de Mar Morález, ‘Una entre tantes’, a partir de poemes d’Estellés. Se celebrarà el 18 d’octubre, a les 19 hores, a la Capella de la Sapiència del Centre Cultural La Nau de la UV. També aquest mes, en concret, els dies 30 i 31 d’octubre, tindrà lloc a la Sala Matilde Salvador de la UV, (19 hores), la representació teatral ‘Llibre de Meravelles’, de Clàudia Serra, basada en una de les obres més emblemàtiques del poeta valencià, publicada en 1971. La funció la interpretaran Raquel Garabal i Ismael Sempere, i està dirigida per Criatura Teatre i Clàudia Serra. El cicle conclourà el 15 de novembre, a les 19 hores, a la Capella de la Sapiència, amb el concert de Bèrnia, que musicalitzarà els versos d’Estellés.
Aquest nou cicle programat per la UV se suma a altres iniciatives posades en marxa aquest curs per la institució acadèmica amb motiu del centenari del naixement d’Estellés. Des del mes d’abril passat i fins al desembre, un dilluns al mes, un investigador d’una universitat europea ofereix a La Nau de la Universitat de València, una conferència per a reivindicar la figura d’un dels poetes europeus contemporanis més rellevants.
El cicle està coordinat per l’escriptor i catedràtic de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València, Josep Ballester i està organitzat per l’Escola Europea Lluís Vives, dependent del Vicerectorat de Cultura i Societat de la UV.
El cicle sobre aquest poeta, que va ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat de València en 1993, va arrancar el dilluns 22 d’abril amb Enric Bou, de la Università Ca’ Foscari Venezia, amb la conferència ‘Les veus de Vicent Andrés Estellés: naufragi i meravelles’, i es va interrompre al juliol pel període estival i la temporada d’exàmens. El 15 d’octubre es reprendrà la programació amb Veronica Orazi, professora de la Università degli Studi di Torino, que impartirà la conferència ‘La projecció internacional d’Estellés: el poeta a l’aula’.
A continuació, Cèlia Nadal Pascual, de la Università per a Stranieri Siena, presentarà ‘El feixisme com a trauma col·lectiu: V. Andrés Estellés i la tradició europea’, el dia 18 de novembre. Finalment el cicle es clausurarà el 10 de desembre, amb la conferència ‘La posteritat de V. Andrés Estellés en el context europeu’, a càrrec de Simona Skrabec, de la Universitat Autònoma de Barcelona.