el 12 de març en la nau

La UV presenta una "contrastada" guia sobre les dones i la repressió franquista a València

9/03/2018 - 

VALÈNCIA. El pròxim dilluns 12 de març l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull, a les 18:30 hores, la presentació del llibre Mujeres y represión franquista. Una guía para su estudio en Valencia. Aquesta obra, que sorgeix davant "la constatació" que molts dels grans avanços en la investigació sobre la història de les dones, la dictadura franquista i les particularitats de la repressió femenina "continuen sense plasmar-se en els llibres de tex"t, ha sigut possible gràcies a una subvenció de la Conselleria de Justícia de la Generalitat Valenciana, segons explica el propi centre cultural en un comunicat. 

En l’acte intervindran Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València; José García Añón, director general de Reformes Democràtiques de la Conselleria de Justícia, l’autora del pròleg, Ana Aguado, i els coordinadors d’aquest volum, Carlos Fuertes i Vicenta VerdugoEl llibre és resultat d’un treball col·lectiu de diversos investigadors de l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València. 

"La dictadura i la repressió són sovint abordades de forma superficial i amb una insuficient perspectiva crítica i de gènere. Les dones apareixen sota el franquisme –igual que en molts altres períodes- com un subjecte passiu, i s’obvia el seu protagonisme i la seua capacitat de resistència" manifiesten des de l'organització .

Davant d’aquest panorama "negatiu", el principal objectiu d’aquesta guia és proporcionar al professorat i a l’alumnat de quart d’ESO, Batxillerat i Universitat, però també al públic general, una síntesi "amena, rigorosa i actualitzada" de la repressió franquista sobre les dones i de les seues pràctiques de resistència. S’ha realitzat una tasca de localització de textos d’historiadors i historiadores especialistes, fotografies, documentació d’arxius públics, documentals, còmics, pel·lícules o testimonis orals. Alhora, el llibre proposa diferents activitats amb una finalitat "reflexiva i d’aprofundiment" per fomentar el treball cooperatiu i crear ponts entre les inquietuds de l’alumnat actual, amb el seu entorn i amb els problemes del present.

El llibre vol ser per tant una reflexió sobre la memòria de les dones que van patir i van combatre la dictadura i sobre "la necessitat d’un ensenyament de la història crític, actualitzat i amb perspectiva de gènere". 


Noticias relacionadas