Hoy es 21 de noviembre
GRUPO PLAZA

L'Ajuntament de València signa amb Generalitat i AVL un conveni per a promocionar el valencià

20/05/2016 - 

VALENCIA (EP/VP). L'Ajuntament de València ha signat este divendres amb la Generalitat, a través de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, i amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) un conveni per a promocionar i fomentar l'ús del valencià a la ciutat.

Amb este acord es busca impulsar i consolidar al consistori el foment d'esta llengua tant a l'ús intern com en les relacions amb els ciutadans, així com aconseguir la seua projecció social a través oficines de promoció.

Els encarregats de subscriure este conveni han estat l'alcalde, Joan Ribó; el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el president de l'AVL, Ramón Ferrer. Amb esta signatura la ciutat de València se suma als més de setanta municipis de la Comunitat Valenciana que ja s'han adherit a acords similars per a la promoció i la difusió social de l'ús del valencià.

Després de la signatura, Joan Ribó ha assegurat que el de hui era "un dia de goig" després d'haver fet realitat per a la ciutat de València un conveni que s'havia proposat subscriure a l'Ajuntament "fa més d'una dotzena d'anys" i que "no havia eixit endavant fins ara". Així, ha mostrat la satisfacció del consistori per a "establir mecanismes de col·laboració" i, en este cas, a través del "servici de normalització lingüística per a treballar en esta direcció".

Ribó ha comentat que este dijous s'ha aprovat a la comissió de l'Ajuntament corresponent el Pla de Formació dels treballadors municipals, que preveu una "variada i àmplia possibilitat de fer cursos de reciclatge del valencià". Ha destacat que el seu equip ha pres ja mesures en aeste sentit que vol "ampliar".

El primer edil ha considerat, tot i això, que queda "molt treball per fer" i ha assegurat que es farà "de manera coordinada amb l'AVL i amb les institucions autonòmiques". "És un treball a llarg termini però un treball que volem anar consolidant dia a dia per a aconseguir alguna cosa raonable, que a València com a capital" de la Comunitat Valenciana "es parle valencià".

Així, ha defensat que en esta ciutat "es parli valencià amb normalitat", començant per l'Ajuntament, perquè puga prestar amb normalitat els seus servicis en esta llengua. Ha dit que l'"objectiu" és que el consistori siga "un centre que irradie normalitat a l'ús del valencià".

"Fets i no paraules"

Per la seua banda, el president de l'AVL ha expressat també la seua "satisfacció" per la signatura de l'acord per part de l'Ajuntament de València i ha valorat que per fi hi haja "fets i no paraules". "Paraules, paraules i estàvem 12 anys darrere d'esta signatura que fins ara no s'havia pogut fer" i que s'ha produït a partir del canvi de govern que s'ha donat al consistori, ha plantejat.
"Hui, per primera vegada en molts anys, tinc la satisfacció de no sentir-me orfe i d'estar recolzat per l'alcalde i el conseller", ha declarat, i alhora ha dit que "així es pot treballar" i aconseguir que "el valencià siga una realitat". Alhora, Ferrer ha valorat que els actuals responsables polítics parlen valencià com "una cosa normal i natural" i ha afirmat que això ajudarà a "seguir l'exemple" i que l'ús d'esta llengua cresca "exponencialment".

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha indicat, com Ribó, que el d'avui és un dia per estar "molt contents" perquè es summa la "principal" ciutat de la Comunitat a la resta de localitats a favor de l'ús i normalització del valencià i per a promocionar la seua utilització també des de l'administració.

Vicent Marzà ha assegurat que fins ara "només eren els ajuntaments i l'AVL els que eren treballant dia a dia per a promocionar" esta llengua mentre "la Generalitat estava d'esquenes" i ha valorat el treball del nou Consell per a canviar esta situació. Alhora, ha ressaltat que l'administració autonòmica té "una línia d'al voltant d'un milió d'euros d'ajudes directes a ajuntaments" que treballen a favor del valencià.

"No són paraules, són fets i estem contentíssims de poder-ho fer", ha dit. Al seu torn, ha avançat que el pròxim 3 de juny la Conselleria reunirà a regidors i tècnics de normalització lingüística dels més de 70 municipis que han signat el conveni i d'altres interessats en ell per establir polítiques conjuntes. De la mateixa manera, ha anunciat que la setmana que ve es presentarà una enquesta sobre l'estat actual i l'evolució de l'ús del valencià en totes les comarques valencianes.

El canvi de nom per a València

D'altra banda, Joan Ribó, ha comentat, després de preguntar-li per l'acord tancat per unanimitat al consistori perquè el nou nom oficial de la capital valenciana siga el de 'València', que l'administració municipal ja ha cursat esta petició. Ha dit que el tràmit està actualment en període d'al·legacions i que és un assumpte que està pendent que es produïsca l'autorització definitiva.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas