Hoy es 22 de enero
GRUPO PLAZA

HABITEM 

L’emergència, la urgència i la importància: la resposta auto-organitzada de l’arquitectura valenciana

A diferents nivells, però amb solucions basades en la tecnologia, diferents col·lectius d’arquitectura es mobilitzen per atendre les necessitats post-DANA

12/11/2024 - 

VALÈNCIA. Un dels moments reparadors d’estes setmanes, on han fallat tantes coses, ha sigut saber que les xarxes comunitàries han assumit voluntàriament faenes d’ajuda i suport mutu després de la barrancada del Poio i el Magre. Ha sigut canalitzada a través d’iniciatives com Suport Mutu Dana València vinculada a entitats com Entre Barris, l’Assemblea Feminista de València, la Xarxa de Suport Mutu, la Repartidora o la Jove Muixeranga, entre altres. 

El teixit comunitari no pot sostindre molts dies més la falta d’un projecte de recuperació liderat per les institucions. Però de moment està salvant la situació acompanyat per iniciatives que ajuden a coordinar i organitzar de baix a dalt, com la cartografia del voluntariat amb rutes segures, punts logístics o punts de trobada. També el directori obert d’informació que les artistes i investigadores María Vidal, Irene Santamaria i Sara Fornés van organitzar a la xarxa. Des de l’arquitectura, sense esperar al moment de la urgent reconstrucció, també han sorgit iniciatives.

La emergència: ma casa ha sigut afectada

La cooperativa Crearqció, amb la col·laboració de l’Institut Valencià d’Edificació, ha publicat el passat cap de setmana un manual amb recomanacions per a l’actuació urgent dels immobles afectats per les inundacions. “Són unes indicacions vàlides sempre que l’immoble estiga estructuralment segur, sense danys que posen en risc l’estructura”, asseguren des del col·lectiu fundat el 2011. 

La guia comença recomanant la protecció completa del cos, la fotografia de tot el procés i la desconnexió de l’electricitat i inclou unes indicacions per observar l’estat dels sostres, els paviments, les parets de pladur, les parets d’obra, les instal·lacions elèctriques, l’estructura i la ventilació.

La urgència: recuperar la normalitat al poble

Coordidana és un mapa obert que rep informació d’usuaris que estan a menys de deu quilòmetres de l’àrea afectada. La web permet verificar, siga on siga i en temps real, l’estat dels carrers i dels subterranis. Una plataforma web que s’ha desenvolupat voluntàriament per un col·lectiu d’arquitectes, programadors web, sanitaris i juristes de l’Alacantí i Galícia. 

La ferramenta cataloga l’estat de carrers i garatges en tres nivells i requereix pujar fotos per aclarir la valoració. El sistema es manté actualitzat perquè recalcula la prioritat per a actuar. La cartografia s’actualitza diàriament, prioritzant els últims reports i ponderant les millores que es van efectuant carrer per carrer per evitar falses informacions o confusions. 

La importància: planificar la reconstrucció

L’any 2019 Carolina Juan Nadal i Marta Pastor Villena van fundar una pràctica que uneix ferramentes de l’arquitectura amb les de la sociologia. Amb un equip ara de set persones, afronten normalment projectes d’edificació a València i l’Horta o projectes de participació al voltant dels patis escolars o del Cabanyal, el barri on tenen seu. 

Des de la primera setmana treballen amb tècnics dels ajuntaments de Paiporta i Picanya, però també van llançar una enquesta per ajudar al Col·legi Territorial d’Arquitectes de València a organitzar la resposta. En pocs dies van recollir 154 testimonis, especialment de Catarroja, Paiporta, Picanya i Riba-roja. Entre el veïnat, 40 testimonis residien aleshores a les seues cases i 26 van haver d’eixir  amb urgència. El formulari segueix obert i ara llancen amb la Universitat Politècnica de Catalunya una ferramenta més intuïtiva per organitzar la reconstrucció amb un mapa de desperfectes. 

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas