Hoy es 17 de noviembre
GRUPO PLAZA

sostenibilitat

L'Etno reflexiona sobre el 'Museu Km.0' amb una exposició itinerant

L'exposició, la qual estarà en el museu de la corporació provincial fins al 22 de setembre, en el Centre Cultural la Beneficència, recorrerà de manera itinerant els municipis de ‘l’Etnoxarxa’ i aquells que ho sol·liciten

20/06/2024 - 

VALÈNCIA. L’Etno realitza una aproximació al concepte de sostenibilitat des del punt de vista local a través dels ulls d'una vintena de museus que formen part de la Xarxa de Museus Etnològics de la Diputació de València. Així, la mostra itinerant Sostenibilitat: Museus Km. 0, que estarà oberta fins al 22 de setembre en el Museu Valencià d’Etnologia, situat en el Centre Cultural la Beneficència, utilitza com a fil conductor els sabers tradicionals que guarden els nostres museus donant alguna pinzellada sobre els problemes actuals i la seua perspectiva de passat.

Esta mostra “destaca per tractar un tema d'actualitat, la sostenibilitat, sobre el qual la cultura popular valenciana té molt a dir si l'observem amb atenció”, ha apuntat el diputat de Cultura, Paco Teruel. Després d'exhibir-se en L’Etno, Sostenibilitat: Museus Km. 0 recorrerà de manera itinerant els municipis de la Etnoxarxa i aquells que ho sol·liciten. “El projecte expositiu naix amb la intenció de convertir-se en una referència de treball col·laboratiu, és un pas més en la maduració del que significa fer cultura a través de la Xarxa de Museus Etnològics, una organització amb una dinàmica de formació i activitat significativa que sempre respon positivament a les propostes de la Diputació”, ha destacat Teruel.

En la mateixa línia s'ha expressat el director de L’Etno, Joan Seguí, qui ha comentat que la mostra “és el resultat d'un procés col·laboratiu entre L’Etno i ‘l’Etnoxarxa’ que, des del primer moment, han col·laborat de manera conjunta per a crear esta exposició sobre la sostenibilitat, sobretot allò de la nostra cultura tradicional que es pot interpretar com a sostenible”. I és que, tal com apunta Seguí, “hi ha nombroses pràctiques, algunes que tenim oblidades i altres que encara duem a terme, que tenen una perspectiva sostenible, i eixa és una de les missions de L’Etno i per consegüent, dels museus de la Xarxa”.

Per part seua, la tècnica-directora del museu local d'Aras de los Olmos, Angelina Andrés, ha destacat que Sostenibilitat: Museus Km.0 “arreplega un xicotet retall de cada museu, de la conservació del nostre patrimoni amb una mirada també cap al futur”. “Som una comunitat de museus xicotets -continua Andrés- dedicats a una temàtica molt especial sobre el seu patrimoni, la seua regió i la seua zona, i encara que cadascun s'encarrega d'una part de la cultura, de la tradició i d'eixe saber popular que ens identifica i que hem de preservar, estem tots connectats, ja que ens trobem en el mateix territori”. 

Sostenibilitat: Museus Km.0

La mostra rememora els carrers estrets engalanats amb les persianes de les cases del veïnat com a motiu central, amb una escenografia que recorda a l'arquitectura tradicional. I amb este paisatge, una vintena de mòduls temàtics donen algunes pinzellades sobre els problemes actuals i la seua perspectiva de passat, com la utilització de recursos comunitaris, des del tradicional safareig comunal fins a les modernes bugaderies, el control de l'ús de l'aigua, la configuració dels nostres paisatges culturals com a patrimoni immaterial, els oficis que es dedicaven a reciclar, reparar i reutilitzar així com el concepte de km0 aplicat també a l'agricultura, i fins i tot les tècniques artesanals de conservació d'aliments.

Estos mòduls s'han construït a partir de mapes, vídeos, fotografies i objectes que els museus locals han prestat o construït perquè formen part del discurs, per la qual cosa fins i tot els objectes són un treball coral de procedències múltiples, així com una mostra de la potència i la riquesa del patrimoni dels nostres museus.

A partir d'esta mirada, es fa patent com alguns dels mecanismes de gestió sostenible que reclama la contemporaneïtat habiten com a possibles solucions de futur en els sabers tradicionals que guarden els nostres museus. Uns sabers que moltes vegades la societat present ha oblidat i que poden ser reivindicats de nou més enllà de la nostàlgia. I estes pràctiques es guarden en els museus etnològics, museus en els quals els objectes, de quasi nul valor artístic, es descobrixen com a vehicles d'un coneixement del qual hui podem aprofitar molts aspectes. Museus pròxims, del nostre entorn, de km. 0

Sostenibilitat: Museus Km.0 és un projecte expositiu treballat de manera col·lectiva pels gestors responsables dels museus locals de la Xarxa de Museus Etnològics de la Diputació de València i que està comissariada pels tècnics dels museus locals de ‘l’Etnoxarxa’ (Xarxa de Museus Etnològics Locals de la Diputació de València). L'espai expositiu ha sigut elaborat per Espacio Creativo Aureli Domènech, i ha col·laborat també en este projecte de La Nena Wapa, artista urbana que ha fet una intervenció amb el conjunt de les imatges representatives dels museus locals i que s'anirà adaptant a cadascun dels espais en els quals es realitzen les itineràncies.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas