Hoy es 16 de enero
GRUPO PLAZA

el cor universitari més antic d’Espanya

L’Orfeó Universitari de València celebra el seu 75 aniversari

12/05/2022 - 

VALÈNCIA. L’Orfeó Universitari de València ha presentat aquest dimecres, 11 de maig, la programació d’activitats que commemorarà el 75 aniversari de la formació coral més antiga d’Espanya, en un acte celebrat al Paranimf de l’edifici històric de la Universitat, presidit per la rectora, Maria Vicenta Mestre, acompanyada pel president de l’Orfeó, Pedro Díez, i el seu director musical, Francesc Valldecabres. “És un plaer participar en aquest acte, amb el qual celebrem l’aniversari d’una associació cultural degana que ha deixat la seua empremta no només a la Comunitat Valenciana, sinó també en l’àmbit internacional”.

Un recorregut, l’internacional, que durant els anys de pandèmia s’ha vist materialitzat en el Projecte BeethOUVen 9, “un gran repte digital en el qual hi hem col·laborat, amb més de 150 músics d’arreu del món (Espanya, Filipines, EUA, Canadà, Alemanya, França, Bèlgica, Lituània, Polònia, Holanda, Colòmbia, Itàlia, Anglaterra i Cuba)”, va explicar Pedro Díez. La música interpretada en el document audiovisual, que es va projectar durant l’acte al Paranimf, “és una reducció de l’últim moviment de la ‘Simfonia núm. 9’ de Beethoven, un himne a l’alegria en moments convulsos per la pandèmia”.

Activitats commemoratives

La programació d’activitats es divideix en tres àmbits diferenciats però connectats entre si: l’àmbit musical, el formatiu i el social. Pel que fa a l’àmbit musical destaca la col·laboració amb solistes de prestigi i agrupacions com ara el grup vocal britànic Orlando Consort, els contratenors Carlos Mena i Gabriel Díaz, la soprano Pilar Moral, la mezzosoprano Marina Rodríguez-Cusí, el grup de música barroca Música Trobada, la Banda Simfònica Municipal de Castelló i la companyia de dansa Marea Danza, entre uns altres.

L’apartat formatiu té el seu epicentre en l’organització de la primera edició de ‘Cercant. Curs d’especialització i repertori per a cantants’, dirigit per l’orfeonista Ana Luisa Chova, catedràtica de Cant del Conservatori Superior de Música de València. Es tracta d’un curs adreçat a l’alumnat de conservatoris superiors de música i a professionals que ja han finalitzat els seus estudis i compta amb un equip docent d’alta qualitat compost per Gabriel Díaz, Carlos Mena, Ana Luisa Chova, Marina Rodríguez-Cusí, Angus Smith (Orlando Consort), Montserrat Palacios i Miquel Ramón. El curs, que va començar el passat 26 de març, se celebra al Palau de la Música de València fins al proper 11 de juny.

I pel que fa a l’àmbit social, l’Orfeó Universitari de València convidarà a totes i tots els orfeonistes que hi han format part al llarg dels seus 75 anys de vida a interpretar l’obra ‘Carmina Burana’ de Carl Orff. Aquesta coneguda peça va ser estrenada a Espanya per l’Orfeó l’any 1960 amb gran acollida per la crítica del moment.

Com a colofó de la celebració del 75 aniversari de l’agrupació, l’Orfeó oferirà el dia 25 de novembre, a la Catedral de València, el concert principal de la commemoració amb la interpretació de peces de la compositora valenciana Amparo Edo (estrena encàrrec de l’Orfeó pel seu 75 aniversari), Arvo Paart, Ola Gjeilo, Peteris Vasks i Samuel Barber. Aquest concert, a més, retrà homenatge al personal sanitari i serà en record de les víctimes de la pandèmia de la covid-19.

“Per a nosaltres és un regal celebrar 75 anys de trajectòria ininterrompuda en un moment en què sentim que el projecte musical de l’Orfeó gaudeix de gran vitalitat. Els esforços realitzats durant els últims anys envers la qualitat artística de l’agrupació i el desenvolupament recent de projectes multidisciplinaris han aportat una gran riquesa al cor que li permet afrontar grans reptes musicals en el futur”, va assenyalar Valldecabres.

Un poc d’història

L’Orfeó Universitari de València, el cor universitari més antic d’Espanya, i un dels motors principals de la cultura valenciana, celebra enguany 75 anys d’història dinamitzant el món musical valencià amb qualitat i compromís. Des que va ser creat l’any 1947, ha estat format per estudiantat, professorat, graduades i graduats associats a la Universitat de València, el que li confereix un marcat caràcter educatiu al projecte. Per les seues files han passat més de 3.000 persones que formen una gran família coral que s’estén pel territori valencià, però també a nivell estatal i internacional. És en l’àmbit universitari on l’Orfeó despunta com a una entitat de referència, és per aquest motiu que la comunitat universitària esdevé fonamental en aquest 75é aniversari.

Darrerament, l’Orfeó ha creat tota una xarxa de projectes educatius i socials, amb la col·laboració de diferents institucions, que en completen el vessant formatiu, relacionant aquesta formació amb altres modalitats artístiques a través d’iniciatives com el Projecte Residències, que posa en contacte creadors sonors i gràfics per tal de construir espais interdisciplinaris nous. En 2022, el cor tindrà a la dissenyadora Marta Negre i a l’artista sonora Montserrat Palacios com a protagonistes.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas