GRUPO PLAZA

dins de la programació del festival barnasants

Maria del Mar Bonet i Borja Penalba transformen La Rambleta en un "racó fusterià"

26/05/2022 - 

VALÈNCIA. (EP) El teatre de la Rambleta de València serà l'escenari de l'últim concert del Festival Barnasants a càrrec de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, dissabte que ve 28 de maig a les 20.00 hores. Una actuació emmarcada en l'any Fuster i concebuda com un "homenatge" a l'autor de Sueca amb dos noves peces i dos versions.

Per a Bonet, participar en l'any Fuster "és molt especial", ja que va conéixer personalment a l'assagista, al que descriu com a "intel·ligent, entregat als seus amics, encantador, molt pròxim, divertit i irònic". "Li tenia un gran respecte", ha explicat la cantant.

Així ha definit al poeta valencià María del Mar Bonet, que ha presentat el concert en una roda de premsa al costat dels artistes Borja Penalba i Pau Alabajos i el director del Festival Barnasants, Pere Camps.

La idea fonamental dels 160 concerts i obres que s'han organitzat dins del cicle Barnasants "és ser una proposta cultural, una xarxa de tots els territoris que tenen la mateixa llengua", ha destacat Pere Camps. A la Comunitat Valenciana ja han organitzat en aquesta edició més de 30 produccions entre les quals destaquen obres com El tocadiscs de Joan Fuster. Així, amb aquest concert, "es tanca el festival amb tota la lluentor", ha completat Camps.

Aquesta posada en escena "és especial" perquè el repertori parteix del disc que han fet junts Bonet i Penalba, però amb l'afegit, segons ha incidit Borja Penalba "de tractar-se d'un homenatge a Joan Fuster, que demostra el vincle entre la música i la poesia". Aquesta relació la mostraran els músics al llarg de quatre peces de Fuster, alguna pròpia i alguna versió, d'entre les quals "s'estrenen dos peces inèdites, una versió d'una composició de Matilde Salvador i la quarta, es tracta d'una versió de Lluís Llach".

Per a poder dur a terme el concert, Penalba no ha oblidat els músics que els ajuden a portar al públic "aquest racó fusterià" amb la participació de Francesc Anyó per a recitar alguna part del repertori i de dos "músiques excepcionals", Ana Requena al violí, Yolanda Bueso al violoncel, i "com tercera pota" Antonio Sánchez a la percussió.

En la mateixa línia, Borja Penalba ha destacat "la dificultat de musicar els poemes de Fuster", ja que les seues obres, ha afegit que "tenen la seua pròpia musicalitat", perquè la majoria de poetes "són bastant lliures mètricament, fonèticament i rítmicament", i aquest és el cas de Joan Fuster. Malgrat açò, s'ha intentat realitzar aquesta adaptació "amb molt d'afecte".

La relació entre Bonet i Fuster va fer que la cantant "es tirara a descobrir els llibres" del poeta, i ha reconegut que des d'eixe moment "va començar a entendre la seua poesia" i el cataloga com "un gran poeta valencià, interessantíssim, modern i transgressor". "Una persona extraordinària en tots els sentits", aleshores "cantar els seus poemes amb Borja Penalba m'agrada molt, i a més, al llarg del concert es cantarà un poema preciós de Fuster musicat per Matilde Salvador".

"La llengua és l'ànima"

Per a Maria del Mar Bonet, "el Barnasants no és una institució, però transmet allò que són els Països Catalans", perquè promou la cultura autòctona. Segons Bonet "es fa un treball públic per a promoure la llengua allà on ha d'estar i que no es toquen, perquè para mi la llengua és l'ànima dels Països Catalans". "No s'ha de deixar emprar la llengua com un element polític, és l'ànima d'un poble, no es pot tocar", ha completat.

Així mateix, la cantant ha denunciat que "si l'Estat espanyol fora coherent hauria d'acceptar i promoure les diferents llengües de l'Estat, haurien d'estar a les universitats de Madrid i de tot arreu", per a així, "poder-les definir com a ferramentes culturals i protegir les més xiquetes, i que en tots els mitjans de comunicació es pogueren escoltar aquestes llengües, i en les universitats s'estudiara els grans escriptors, grans creadors de teatre i cinema d'aquestes llengües".

Per la seua banda, Penalba ha advertit que "s'ha anat molt arrere", en concret, hui en dia "una artista com Maria del Mar Bonet té més fàcil fer una actuació a Tunísia, Algèria, Cuba o en Argentina, que no a Madrid, Galícia o Extremadura", de fet fa cinc anys de l'últim concert de Bonet a Madrid, un fet que "és duríssim".

De fet, La Nova Cançó' -han destacat els cantants- "tenia molta major penetració en tot l'estat", i Bonet ha recordat que "tenia molts amics andalusos que van aprendre el català perquè seguien el discurs de Raimon o el seu". "Tenia la utopia que quan es va començar a parlar de democràcia en aquest país, una de les coses principals seria ajudar a les diferents cultures, i no va ser així", ha lamentat la cantant.

Quant al futur, Maria del Mar Bonet ha explicat que li resulta "molt difícil" parlar d'açò. "Puc parlar del que faig ara, del que passarà no m'atrevisc. Les coses poden canviar molt", ha asseverat.

Per la seua banda, Borja Penalba, ha afegit que ells "estaran davant del que siga, siga adversitat o una utopia, estarà i defendrà la vida i funció a través de la música, siga el que siga el paradigma que es trobe".

Per a tancar la seua intervenció, Bonet ha afegit que treballarà amb poetes dels quals està "enamorada", per a "fer les cançons i cantar el millor que es puga". "De tant en tant cal lluitar amb tempestats que no t'esperes, i que et fan eixir de les arrels que pensaves que estaven ben posades, i passes per moments personals tremends", ha conclòs.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas