GRUPO PLAZA

RECITAL

Maria João Pires inaugura el II Festival de Piano Iturbi

26/10/2022 - 

VALÈNCIA. El Festival de Piano Iturbi prepara la seua segona edició amb una programació que oferirà, del 28 d'octubre al 4 de novembre, un total de nou concerts. En la inauguració del Festival de Piano Iturbi, este dijous, i en el qual participaran un total de 25 músics, la pianista portuguesa Maria João Pires oferirà un recital en el qual interpretarà les Sonates en La major, opus 120 D 664, i la Sonata en Si bemoll major, D 960, les dos de Schubert, així com la Suite Bergamasque de Debussy. 

Li seguiran intèrprets de referència com Carlos Apellániz, Yulianna Avdeeva, Claudio Carbó, Josep Colom, Bartomeu Jaume, María Linares, Carles Marín, Óscar Oliver, Luis Fernando Pérez, Maria João Pires, Noelia Rodiles i Xavier Torres, que completen el planter de solistes juntament amb Diego Ares (clavecín), Antonio Simón (fortepiano) i el director hispà-veneçolà Manuel Hernández Silva, que dirigirà un ”concert de concerts” que comptarà amb la participació de l’Orquestra de València.

Gloria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi i presidenta del Palau de la Música, ha destacat que “comencem la segona edició d'este magnífic Festival Iturbi de la millor manera possible, amb l'excel·lència musical de Maria João Pires, una de les pianistes més volgudes i admirades pel públic valencià”. Justo Romero, director artístic, subratlla que “esta edició reivindica el seu compromís amb l'excel·lència artística, amb la música espanyola i contemporània; la qualitat sense passaports i la decidida obstinació de convertir-se en reflex de l'actual univers pianístic”. 

25 músics i tres estrenes 

Al recital de Maria João Pires li seguirà Quintets amb piano I, el grup format per Luis Fernando Pérez (piano), Gjorgi Dimchevski i Santiago Juan (violins), David Fons (viola) i David Apellániz (violoncel), abordarà l'estrena absoluta del Quintet Les lògiques exquisides, creat expressament pel compositor valencià Francisco Coll com a resposta a l'encàrrec formulat pel propi Festival. En el mateix concert s'escoltaran els Quintets per a piano i cordes de Schumann i Xostakóvitx. Serà en el Centre Cultural La Beneficència dissabte que ve 29, a les 12h. 

Els pianistes Bartomeu Jaume i Xavier Torres, amb el programa Obra per a piano de Javier Costa, interpretaran el catàleg pianístic complet de Costa, inclosos dos estrenes absolutes: Preludis efímers i Remember me!! (L’Almodí, 29 novembre, 19.30h). Este concert compta amb la col·laboració del Cicle de Cambra del Palau de la Música.  

Entre els 25 intèrprets que participen en l'actual edició, destaca també la pianista asturiana Noelia Rodiles, qui protagonitzarà un recital en el qual tocarà un programa de contrastos i reflexos que alterna obres de Schubert (Impromptus i Moments musicals) i els espanyols David del Puerto i Jesús Rueda, la Sonata del qual número 5, “The Butterfly Effect” clausurarà l'actuació en L’Almodí, el diumenge 30, a les 12h.

Liber Quartet, format pels pianistes Carlos Apellániz i Óscar Oliver, Javier Eguillor (timbals i percussió) i Jesús Salvador Chapi (percussió), interpretaran la Rapsòdia en blue de George Gershwin, en versió per a dos pianos dels propis intèrprets inspirada en l'enregistrament de José i Amparo Iturbi, i obres de Bartók (Sonata per a dos pianos i percussió) i Stravinski, de qui tocaran la versió per a dos pianos que va preparar el propi compositor de La consagració de la primavera (Centre Cultural La Beneficència, 30 octubre, 19.30h).

Yulianna Avdeeva i Carles Marín

En l'equador del festival, la pianista moscovita Yulianna Avdeeva, brillant Primer premi i Medalla d'or del Concurs Chopin de Varsòvia en 2005, actuarà amb obres de Chopin, Władysław Spilzman, Mieczysław Weinberg i Rajmáninov, en el Centre Cultural La Beneficència, el dilluns 31, a les 19.30h. El programa Quintets amb piano II presentarà una formació integrada pel pianista Carles Marín, Roberto Turlo (oboé), Vicente Alberola (clarinet), Salvador Sanchis (fagot) i María Rubio (trompa), que brindaran un concert que confrontarà els quintets per a piano i vents de Mozart i Beethoven, precedits per sengles fantasies per a piano de tots dos compositors (Centre Cultural La Beneficència, dimecres, 2 novembre, 19.30h).

La huitena cita del Festival serà en col·laboració amb el Palau de la Música, en ella, l’Orquestra de València, de la mà del mestre Manuel Hernández Silva, oferirà un “concert de concerts” en el qual s'interpretaran, per primera vegada junts en la història de la música, el Concert per a quatre pianos i cordes de Bach; el de tres pianos de Mozart, el Concert per a clau, fortepiano i orquestra de Carl Philipp Emanuel Bach, el Totentanz de Liszt (per a piano i orquestra), i el rares vegades tocat Concert per a piano per a la mà esquerra de Prokófiev. Actuaran com a solistes en esta singular cita els pianistes Carlos Apellániz, Claudio Carbó, María Linares, Óscar Oliver, Xavier Torres, així com Diego Ares (clavecín) i Antonio Simón (fortepiano i piano). Serà en el Teatre Principal, el dijous 3 novembre, 19.30h.

Josep Colom, fermall d'or

El fermall d'or al II Festival de Piano Iturbi arribarà el divendres 4 de novembre, quan el pianista barceloní Josep Colom, un dels noms propis de la història interpretativa del piano espanyol, aborde en L’Almodí, a les 19.30h, un ambiciós programa amb obres de Franck, Stravinski, Falla (Fantasia Baetica), els Dotze estudis opus 25 de Chopin i la novetat d'una Xicoteta Dansa espanyola composta pel mateix José Iturbi.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme