VALÈNCIA. Aquest dijous 14 de novembre arranca la VIII edició de Migrats Dansa, l’aposta d’Inestable i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana per apropar la creació jove i joveníssima de dansa valenciana al públic, que va acollir el CCCC amb José Luís Pérez Pont des de 2018. Del 14 de novembre a l’1 de desembre, tindrà lloc aquesta cita anual amb propostes d'investigació de creadores, la major part d’elles migrades a l’estranger o a altres ciutats de l’estat espanyol. Un cicle que enguany fa un salt geogràfic i expandeix la seua programació a Alacant i Castelló.
Durant tres setmanes, el cicle acollirà els treballs de 35 creadores amb peces de format mitjà i l’estrena de la peça llarga Curarse de espanto de La Repetidora, desenvolupada a partir de la Beca Migrats Dansa atorgada en l’edició anterior. L’esdeveniment, que començava la setmana passada a Alacant, ha hagut de reestructurar la seua programació degut a l’estat d’emergència provocat per la Dana.
“La cultura sempre ha sigut un sector compromés i polític. Sempre treballem des de la sensibilitat, la comprensió, la solidaritat. Nosaltres estem al costat de les persones que han patit les conseqüències devastadores d’aquesta DANA, des del primer moment, però, també, des de sempre. Serem cultura sempre, cada minut, cada segon. I ara toca deixar clar que no hem de parar. Ara toca ballar també per a espantar les pors, per a abraçar, per a entendre i entendre’s”, explica Jacobo Pallarés, director d’Inestable i comissari de Migrats Dansa junt amb Santi de la Fuente. “I per a intentar llevar-nos el fang de damunt, des d’Inestable estrenem, dins de Migrats Dansa, Curarse de espanto, del 14 al 17 de novembre amb quatre funcions solidàries. Aquest espectacle inaugurarà la VIII edició de Migrats Dansa”.
En l’edició anterior, La Repetidora, formada per Mariana Sofía Valero i Guillermo Llorens Castaño, va rebre la Beca Migrats Dansa; una beca que ha possibilitat que la jove companyia valenciana desenvolupe una peça llarga, la qual s’estrenarà en el marc d’aquesta nova edició. “L'any passat vam presentar en el Centre del Carme, dins de Migrats, la nostra primera peça titulada Totes les vegades que ho he intentat. Un treball que partia d'entendre el cos com a lloc d'inscripció i s'articulava a partir de les preguntes: És el museu un lloc de construcció de la història? Pot el cos ser un museu? Amb aquesta proposta vam guanyar la beca Migrats Dansa, gràcies a la qual estem realitzant el procés de creació de la nostra segona peça, ara de llarg format i per a sala, titulada Curarse de Espanto”, expliquen Mariana i Guillermo. “Rebre la beca ha sigut fonamental, enguany, per al nostre desenvolupament professional. Tindre el suport d'Inestable ens ha permés partir d'una base estable, amb dates d'estrena, un període de residència i assessorament per part del seu equip de producció. Això, sent una companyia emergent, ha suposat partir amb algunes garanties, que ens han donat seguretat i tranquil·litat, dues coses que han permés que abordem el procés creatiu amb molta il·lusió, molt acompanyades i des d'un lloc molt fèrtil”, conclou la companyia.
Migrats Dansa és un projecte que col·loca el focus en les creadores i en la dansa; en les creadores joveníssimes (20 a 25 anys) i en les creadores joves (25 a 35 anys); el focus en creadores que migren i en les creadores que s'exposen per primera o segona vegada en espais professionals i contextualitzats. “Després de huit edicions, ens trobem amb dues fornades: les creadores joves, nascudes en els anys 90, i les creadores joveníssimes, nascudes en els anys 2000”, afegeix Jacobo Pallarés qui explica que a partir de 2025, Migrats Dansa es convertirà en un programa expandit, el qual vehicularà amb intensitat el projecte d’Inestable sobre la dansa, creant llocs i moments al llarg de tota la programació de la sala.
Aquest any, el cicle Migrats Dansa, un projecte impulsat per Inestable i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, presenta 25 propostes de 35 creadores, en diferents espais, ja que el cicle s’expandeix a Alacant i a Castelló. Al Centre del Carme i a Espai Inestable se sumen l’Espai Sèneca en la ciutat d’Alacant i l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC).
La programació de la VIII edició de Migrats Dansa a Espai Inestable s’inaugura amb l’estrena, del 14 al 17 de novembre, de la peça llarga Curarse de espanto de La Repetidora; un espectacle desenvolupat a partir de la Beca Migrats Dansa atorgada en l’edició anterior. El programa en la sala s’allarga fins a l’1 de desembre, amb la mostra de les peces breus, per les vesprades de dijous a diumenge.
També arrancarà la programació en el Centre del Carme el 16 i 17 de novembre, i es prolongarà fins al diumenge 1 de desembre. El cicle s’expandeix en les altres seus de la mà del Consorci de Museus, el 16 i l’17 de novembre en l’EACC Castelló, i el cap de setmana següent, 23 i 24 de novembre, a Alacant en l’Espai Sèneca. En els tres espais públics, on es mostraran peces breus, les funcions comencen a les 12h ( a les 11h en el cas d’Alacant) i l’entrada és d’accés lliure.
Les creadores que enguany formen part del cilce són: Helena Alemany, Carlota Paz i Claudia Fusté Zaragoza de Vagalume danza, Míriam Martín López, Paula Puchalt, Ainhoa Aparicio, Elena Carcedo, Elisa Ramón Rodrigo, Aitana Bru, María Moscardó, María Mónaco, Elisa Racinais, Jéssica Castellón i Boris Orihuela, Emma Navarro i Berta Miragall de Manoamano Danza, Alicia Reig, Teresa Almenar Aviñó, María Mora, Paula Ramis, Carla Montero, Gracias Ferris i Cristina Khai, Zoe Moreno, María Isabel Martínez i Andrea Pérez, Sabela Ribes Rodríguez-Moldes i Noelia Sánchez Gómez. També conformen el programa dues peces que han estat en les residències artístiques del (2+2)2 organitzades per Inestable i Benamil, Colectivo la Incendiaria i The Little Queens/La Medusa i una peça seleccionada en el Certamen Coreogràfic 10 Sentidos, en aquest cas del creador italià Matteo Sacco.
Tota la programació detallada es pot consultar a la web de Migrats Dansa. Les entrades per als espectacles d’Inestable es poden adquirir en la seua web i en taquilla. L’entrada al cicle en el Centre del Carme, Espai Sèneca i EACC és gratuïta.