GRUPO PLAZA

LA I SETMANA MODERNISTA D’ALCOI ARRIBARÀ ENTRE EL 18 I EL 24 DE SETEMBRE 

Una setmana per conèixer el modernisme alcoià

7/09/2017 - 

ALCOI. Del 18 al 24 de setembre, Alcoi organitzarà la I Setmana Modernista, que culminarà el cap de setmana amb una Fira que tindrà lloc a la Glorieta. La difusió de l'esdeveniment ja ha començat a través de diferents mitjans de comunicació: diaris, revistes, internet, televisió, ràdio i mupis tant en la ciutat com en municipis de la província d'Alacant i València.

Modernisme és un concepte estètic adoptat per diferents moviments al llarg de la història, amb diferents característiques segons l’època i el context geogràfic. La versió concreta d’aquell que va suposar una explossió de racional barroquisme, irradiat des de la Barcelona noucentista, i que va contaminar no soles gran part del Mediterrani que comparteix llengua i cultura, sinò molt més enllà de la Península -Comillas, Novelda, Astorga, Melilla o León en són exemples-, es troba íntimament lligat al context d’industrialització i de creació de les noves burgesies. La ciutat d’Alcoi, com no podia ser d’una altra manera, adoptà febrilment i fabrilment aquest estil principalment arquitectònic i ornamental, tot i que les arts decoratives, la pintura, l’escultura i el disseny no en van ser aliens.

La publicitat de la Fira ha arribat a diversos punts de les províncies d'Alacant i València amb els Mupis que ha instal·lat Impursa a ciutats com Ontinyent, Benidorm, Elx, El Campello i els municipis de la Foia de Castalla. Mitjans en l'àmbit de la Comunitat Valenciana i Catalunya, també faran difusió així com diversos mitjans locals i comarcals.

«Ja queda no res per a la I Setmana Modernista, tenim molta il·lusió des del Govern a la que s'han sumat moltes entitats i entre tots i amb la il·lusió que estem posant crec que serà un esdeveniment que al final lluirà moltíssim. Aquest esdeveniment per una banda aprofitarà per atraure turistes a la ciutat, però també cal destacar que els mateixos alcoians aprendran la seua història, sobre tots els xiquets i els joves que, a través de conéixer altres èpoques, estimaran la seua ciutat i cuidar-la», ha anunciat la regidora de Patrimoni i Turisme, Lorena Zamorano, «durant una setmana donarem a conéixer el patrimoni i la història de la nostra ciutat».

Exemples disseminats d’arquitectura modernista es poden trobar pel barri vell de la ciutat, com el Círculo Industrial (1904), el club social de la burgesia alcoiana de fa un segle, o la Casa del Pavo,[89] construïda entre 1908 i 1909 per l'arquitecte Vicent Pascual Pastor i que es va convertir en l'estudi de pintura de Ferran Cabrera, el nom de la qual prové de la figura de titot que rematava el llindar de la porta principal. Destables són, igualment,  l'antic parc de Bombers (1914), el conservatori de música i dansa Juan Canto (1906-1908) o l'edifici de Papereres Reunides, que va ser la central de Papereres Reunides SA, empresa que en 1934 reunia la major part dels fabricants de paper de la ciutat, famosos pels seus llibrets de paper de fumar.

Aquesta Setmana Modernista d’Alcoi arribarà a terme el cap de setmana del 23 i 24 de setembre, amb la Fira Modernista de la Glorieta, activitat a la qual es van sumant esdeveniments, com ara el del Grup de Danses Carrascal, el qual coincidint amb la mostra de Cultura Popular, el dissabte 23 de setembre, farà una Cercavila des de la plaça d'Espanya a les 19 hores fins a la Glorieta, on estarà la Fira Modernista d'Alcoi, on es podran vore en moviment els cabuts confeccionat en el taller que s’impartirà el 20 de setembre al Centre Cervantes Jove, CCJ, de 17 a 20 hores, segons van explicar el president del Grup de danses Carrascal, Rafael Sempere, i Toya Sandoval, una de les fundadores i coordinadora de l'activitat.


next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme