VALÈNCIA. Amb el cartell de tot venut des de fa setmanes, es presenta el festival Concerts d’Octubre a La Marina de València. Després de superar tots els tràmits administratius que imposa nova normalitat COVID, reduir els aforaments a 400 localitats i doblar alguna sessió, la nova cita amb la música al Port de València ha aconseguit la resposta del públic, una demostració de suport als seus grups en aquests moments tan difícils i vitals per al sector i una forma de subratllar que la cultura és segura.
El primer a estirar els cables damunt l’escenari serà La Fúmiga, un grup que en plena pandèmia ha realitzat més de quinze concerts amb una gran resposta de públic jove, el grup té preparada alguna sorpresa per als seus seguidors valencians i defensaran al port el repertori festiu que els caracteritza amb temes colpidors com Monstres i Gegants, El Preparat i Mediterrània cançó que porta camí de convertir-se en un referent generacional.
La Fúmiga, han xafat fort amb el seu primer àlbum, Espremedors (Halley 2019), amb milions de reproduccions a les plataformes digitals, que els ha valgut el Premi Carles Santos atorgat pel públic. La Fúmiga a hores d’ara és una de les bandes amb més èxit del panorama musical, reprodueix a l’escena valenciana el fenomen ja conegut a altres indrets de portar les agrupacions formades per instruments de vent i percussió del carrer a l’escenari. Fan un espectacle enèrgic i engrescador amb la seua particular fusió d’estils que els ha portat a ser fixes a festivals i concerts del circuit musical.
El segon en empalmar els amplis a la gola del Port, seran els Oques Grasses, el seu primer concert a València en anys i amb l’expectació generada per un dels grups amb més ritme del panorama.
Amb el seu nou àlbum, Fans del sol, Oques Grasses han tornat per la porta gran, convertint-se en un dels grups més seguits i estimats del país. Dotze cançons que han aconseguit revolucionar el so festiu fins a canviar el paradigma de la producció musical, esdevenint referencials d’una nova etapa. El seu èxit absolutament transversal ha convertit els seus temes en himnes per més d’una generació. Sens dubte, Oques Grasses van més enllà de les nostres fronteres, fent que artistes internacionals com Rosalia mostren la seva admiració cap a ells, o gravant els seus dos videoclips a Hollywood (LA) amb David Victori, un dels directors més importants del panorama estatal, vídeos que acumulen milions de reproduccions. Amb més de 400 concerts a l’esquena per més de 10 països, Oques Grasses és un dels grans noms d’aquest 2020.
El tercer en equalitzar seran El Diluvi, en aquesta ocasió al Veles e Vents, aprofitant el canvi de gestió de l’edifici i les facilitats aportades per la nova operadora de l’espai, el grup de l’Alcoià oferirà un concert especial per a 150 espectadors en la terrassa de ponent amb unes vistes privilegiades de la façana marítima de València. Flora i els seus han escollit un repertori calculat per als seus seguidors més fidels, alguns temes adaptats a versió acústica amb nous arranjaments i tonalitats. Un set list on no podrà faltar I tu sols tu, Alegria o Heroïnes de la fosca nit.
El Diluvi llença un nou treball a la primavera Junteu-vos (2019, Halley Records) que promet ser una revolució del seu ja conegut folk festiu, ara més arriscat, amb lletres que apel·len a la construcció de la col·lectivitat, a ajudar-se mútuament i al clàssic «junteu-vos» d'Ovidi Montllor. Seguint amb el camí obert pels LP’s Alegria (2015 CC) i Ànima (2017 CC), on la banda fusionava amb naturalitat diversos estils musicals, com cúmbia, reggae, rumba i folk d’arrel.
Ara El Diluvi madura i van un pas més enllà, també en sonoritats. El tercer treball juga amb nous llenguatges, inclou influències del folk anglosaxó i mexicà, tot flirtejant amb l'electrònica sense deixar de banda el violí, la bandúrria, l’acordió diatònic, guitarra flamenca, guitarró i percussions de tota mena. Ha estat produït per David Rosell (Els Catarres, Txarango) als estudis Can Pardaler a Artés i al Sotano Estudios de Castalla.
De forma vetlada El Diluvi vol retre un homenatge als mestres de la cançó Al Tall, Lluis Llach, Ovidi Montllor, Dusminguet i mostrar la influència que sobre ells han exercit músics i bandes com La Troba Kung fu, Ojos de Brujo, Ovidi Montllor, Carles Belda, Sopa de Cabra, Aspencat, o grups de rock clàssic com Led Zeppelin, Pink Floyd, The Who, entre altres.
La gira de 2020 l’Amor que fem els ha portat a una vintena de ciutats, desafiant la pandèmia i adaptant el seu format de directe a la nova realitat. Les ficades en escena de la banda segueixen tenint al públic com a protagonista, una complicitat que amb el pas dels anys va creixent i generant un vincle que sols la música pot fer possible.