VALÈNCIA. Després de dos anys de canvi de data a causa de la pandèmia, els Premis Lletraferit, convocats per Ediciones Plaza i Llibres de la Drassana, retornen amb una gala que tindrà lloc este dijous i que comptarà amb una clara protagonista: Paula Bonet. Després d’haver sigut concedit a Joan Francesc Mira, Josep Piera i Manuel Vicent, el Premi Lletraferit de Cultura Valenciana recaurà enguany en l’artista i escriptora, un guardó que li ha estat atorgat per l’èxit “indiscutible” que, des de fa una dècada, tenen els seus treballs i, molt especialment, per la seua labor com a ‘pont’ entre l’art pictòric i la literatura.
“És la primera vegada que anem més enllà de les lletres, perquè Paula Bonet és escriptora, però és també, alhora i sobretot, artista”, destaquen els organitzadors dels premis, qui a més han lloat el seu rol com “referent artístic i social”. Bonet, que en 2018 va rebre la Medalla al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana, suma ara al seu palmarés un premi que reconeix el seu paper com a pont entre diferents disciplines artístiques i el seu impacte en la cultura valenciana, a més es converteix en la persona més jove en rebre el guardó.
“El premi és un motor per continuar amb la meua lluita, que en el cas de La anguila es centra justament en la societat valenciana. Perquè no podem permetre que el sistema masclista que habitem continue agredint i silenciant les dones”, ha expressat l'autora, que ha mostrat el seu "agraïment" per la concessió del Premi Lletraferit de Cultura Valenciana. El premi arriba un any després que publicara La anguila, "un llibre i una mostra que posen llum a algunes de les violències que s’exerceixen sobre els nostres cossos i que la pròpia societat silencia”. El llibre, a més, també va ser ‘traduït’ a una exposició de pintura, Això és un quadre, no una opinió, que va acollir el centre cultural La Nau.
Malauradament, “arrel dels fets enjudiciats la setmana passada i a l’entorn de seguretat que he hagut de construir”, ha comunicat, Bonet no podrà desplaçar-se a València per rebre el premi, que atorga Ediciones Plaza i Llibres de la Drassana en reconeixement a la seua trajectòria. Fa uns dies que l’artista va anunciar la seua decisió de limitar la seua presència pública després d'eixir en llibertat el seu presumpte assetjador.
Serà demà dijous quan tinga lloc la nova edició dels Premis Lletraferit, amb les seues tres categories de Novel·la, Novel·la Juvenil i Cultura Valenciana. Aquesta serà, a més, una edició encara marcada pel descomunal èxit de l’obra guardonada amb el III Premi Lletraferit de Novel·la, Noruega, de Rafa Lahuerta, que ha venut ja 16.000 exemplars en valencià i ha estat traduïda al castellà, llengua en què ha venut 4.000 exemplars més. La novel·la guanyadora l’any passat, Càndid, de Miquel Nadal, va per la 3ª edició i s’acosta als 2.000 exemplars, unes xifres semblants a les de la també premiada L’últim dels valencians, de Guillermo Colomer, dades que mostren la consolidació total d’uns premis que s’han convertit en un dels grans referents de la narrativa valenciana.
En este sentit, també s’entregarà el Premi Diafebus de Novel·la Juvenil, que l’any passat van obtindre Sergio Hernández i Toni Caballero per El diari de Laia, sumant-se així a importants èxits anteriors com la novel·la fantàstica La Casa Invisible, de Carme Cardona, i la d’aventures El traficant de nits, d’Ivan Carbonell. A més de la preuada estatueta dissenyada per l’escultor Jaume Chornet, els guanyadors de les dos categories de narrativa rebran 5.000 euros i 1.500 euros respectivament i l’editorial Drassana publicarà les seues obres en els pròxims mesos.
El Diafebus de Novel·la Juvenil el guanya Óscar Mora per La tempesta de Sant Joan