VALÈNCIA. Una vegada més torna el Pops Marítims, el festival de format reduït que pretén complementar la programació musical de la ciutat de València, i més concretament dels Poblats Marítims. Ha proposat, als darrers anys, una programació musical de qualitat, d’artistes emergents i amb discursos que qüestionen allò establert, sempre des d’una mirada inclusiva, de gènere, igualitària i atenta a la diversitat lingüística del propi entorn.
Per a l’edició 2022, el festival porta una programació concentrada en una vesprada de diumenge a partir de les 16:00h, amb tres propostes musicals en directe caracteritzades per la diversitat musical, lingüística i territorial com són Maria Hein (Balears), La Ludwig Band (Catalunya) i Colomet (País Valencià). Acompanyaran a aquests artistes el col·lectiu de sound System i DJs castellonencs The Funky Corner, que plenaran la jornada de música negra punxada en vinil.
La proposta ha estat reprogramada al diumenge 20 d’octubre a La Casa de la Mar (Alboraia), ja que originalment anava a s’hi anava a celebrar a l’aire lliure, el passat 24 de setembre a La Marina de València, però va a haver de posposar-se per alerta de pluges.
El festival porta ja uns quants anys recollint propostes musicals suggeridores i inquietes. Va viure la seua primera edició l’any 2017, en la qual vam tindre l’oportunitat de gaudir dues de les propostes més premiades per la crítica musical, com ara Maria Arnal i Marcel Bagés, o Rosalía, que aleshores anava amb Raül Refree i estrenava el seu album debut Los ángeles. Al llarg dels anys el festival s’ha anat consolidant com un espai destinat per a les altres músiques transportant al món de Dorian Wood, Pony Bravo, Anari, Enric Montefusco o Niña Coyote eta Chico Tornado. Les dues darreres edicions, tot i haver sigut en circumstàncies pandèmiques, no es va aturar la maquinària i vam poder comptar amb Egosex, Cala Vento i Futuro Terror (2020) o Pongo, Sebastián Cortés, Queralt Lahoz i Sandra Monfort (2021). Propostes vibrants, presentacions de disc i bandes emergents que han resultat ser tot un èxit, com és el cas de Sandra Monfort i el seu Niño Reptil Ángel, guanyadora dels Premis Carles Santos de la música a Millor artista revelació i Millor disc de l’any 2021.
Com cada edició, el festival pensa la música des d’un punt de mira col·lectiu, per això cerca laimplicació dels artistes locals, les lluites veïnals i la participació del públic a l’esdeveniment. A més, el discurs de les bandes participants pretén allunyar-nos de la semàntica afectiva que vol fer de la cultura una cara afable del mercat i convertir als festivals musicals únicament en un fenomen de masses i entreteniment.