Hoy es 15 de diciembre
GRUPO PLAZA

Festival Etnomusic 2017

Ramiro Naka ens trasllada a Guinea Bisau amb el 'gumbé': música guineana, salsa, fado i rumba

17/05/2017 - 

VALÈNCIA. El Festival Etnomusic 2017, que organitza el Museu Valencià d’Etnologia arriba aquest dijous 18 de maig, al seu equador amb l’actuació del guineà Ramiro Naka. La música de Naka constitueix una barreja de gèneres musicals, percussions, fado, samba i salsa, al voltant d'un mateix estil: el 'gumbé'. A més, la dansa també acompanyarà aquesta música guineana. 

La música guineana és una sàvia combinació de tradicions africanes: herència colonial portuguesa, de fraternitat brasilera i de parentela del Carib. I entre música afro, francòfona i lusòfona... Ramiro Naka canta en francès, crioll i portuguès, i proposa, amb 'Els Mots français' (Les paraules franceses), una música procedent del fado, de la rumba i de la salsa, que manté la força de la tradició africana. 

El cantant Ramiro Naka parla dels bisauguineans com "els llatins d'Àfrica", ja que a Guinea Bisáu es parla portuguès des de fa més de cinc segles. No obstant això, coexisteix amb el 'crioll', que és l'idioma vernacle, el francès té una àmplia presència, i el país és membre de l'Organització Internacional de la Francofonia (OIF).

Noves lectures musicals

El Festival Etnomusic constitueix una proposta musical que forma part dels cicles d'activitats culturals que organitza el Museu Valencià d’Etnologia cada any al voltant de la cultura tradicional i la diversitat cultural. El projecte pretén presentar la música tradicional valenciana amb plantejaments moderns i actuals.

El festival començà amb Kilema, cantant de Madagascar, qui presentà els ritmes africans. Després actuaren dos músics procedents de diferents demarcacions d’Espanya amb una nova lectura del folk tradicional: Benito Cabrera de Canàries, mestre del timple, instrument típic d’aquestes illes. Davide Salvado, músic autodidacta interpretà peces del seu darrer treball, 'Lobos', un recopilatori en el que fa un homenatge a les pandereteiras i bailadores majors de les zones rurals de Galícia.
 
El proper dijous 25 de maig serà el torn d’Efrén López Quartet València. I seguidament, Mara Aranda, Mara i Xiromita Trad Project, els quals seran els encarregats de tancar el festival el 15 de juny.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas