GRUPO PLAZA

iii edició 

Renaldo & Clara, Monte Isla i Antoni Pinent, entre els guanyadors dels Premis El Temps de les Arts

Els creadors i projectes guardonats han rebut un Gra de sorra, obra dissenyada per l'artista Perejaume, i una remuneració econòmica de 3.000 euros. Tots els projectes es podran veure i consultar en el web oficial dels premis

29/12/2023 - 

VALÈNCIA. De rerum natura (Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona), Lectures différentes (Kebyart), La boca aigua (Renaldo & Clara), nilak (Últim vals), On comença el bosc acaba el poble (Monte Isla), 48 habitatges de Protecció Pública a Magaluf, Calvià, (LLOC Arquitectes), Tros de dona (Museu de la Vida Rural) i Venezia Palcoscenico (Antoni Pinent) són els guanyadors de la tercera edició dels Premis El Temps de les Arts en les diferents categories. Les propostes guanyadores i els accèssits s'han donat a conèixer en un audiovisual dirigit pel cineasta Lluís Danés, emès simultàniament per TV3, Andorra TV i Catalan TV.

Els guardons dels III Premis El Temps de les Arts, impulsats per la Fundació Francesc Eiximenis i amb la col·laboració de la Federació Llull i la Xarxa Vives d’Universitats, són una iniciativa per reconèixer la creativitat i la innovació artística i cultural de tots els territoris de parla catalana, ja tenen guanyadors. Vuit projectes en les diferents categories s’han donat a conéixer a través d'un programa dirigit per Lluís Danés i emès aquest dijous 28 de desembre (22.45 h) per TV3, Televisió d'Andorra i Catalan TV de l'Alguer. Malgrat que en les edicions anteriors aquest mateix programa el van poder gaudir tots els teleespectadors dels Països Catalans, enguany, les televisions d’IB3 i À Punt, no n’han autoritzat l’emissió. 

La pel·lícula s'ha rodat en la simbòlica antiga pressó La Model de Barcelona, coincidint amb els respectius cent anys dels naixements d’Antoni Tàpies i Vicent Andrés Estellés, i l’assassinat de Salvador Puig Antich en aquesta presó, ara farà cinquanta anys.

El principal guardó en la categoria d'arts visuals s'ha atorgat a la programació transversal De rerum natura, presentada per BÒLIT, Centre d’Art Contemporani de Girona, sota la direcció artística d’Ingrid Guardiola. Aquesta programació fixa conté exposicions, debats i diverses activitats que tracten sobre ecosistemes, sostenibilitat i emergència climàtica. Segons el jurat, “De rerum natura és una proposta rigorosa i coherent que demostra la implicació amb el territori entès com un espai de creació, pensament i reflexió”. El jurat també ha decidit lliurar un primer accèssit a “El maestrat filmat”, de Fermín Sales, i el segon a la Fundació Suñolper l’exposició “Memòries creuades. Les col·leccions com a territori de creació”, comissariada per Glòria Picazo, amb la col·laboració de la Fundación Juan March.

Pel que fa a música clàssica, el guanyador és el projecte “Lectures différentes”, presentat per Kebyart. El jurat destaca d'aquesta obra la seva “el compromís artístic amb l’excel·lència del quartet de saxos, la qualitat interpretativa i d’arranjaments, l’aposta per compositors actuals i la interpretació del repertori clàssic adaptat a un nou ensemble no tradicional”. “Gio Symphonia, per 10 anys”, de Gio Productions, ha obtingut el primer accèssit, mentre que “Terra en la boca”, ha estat distingit amb un segon accèssit. La Menció especial ha estat per “Robert Gerhard. Un Quixot amb noblesa d’esperit”, presentat per Oriol Pérez i Treviño.

En la categoria de música popular, el jurat assenyala l'àlbum “La boca aigua”, presentat per Renaldo & Clara. El jurat va considerar l'obra mereixedora del principal premi per “la persistència i saber mantenir-se i reinventar-se en cada disc, amb un esperit de superació que el nou disc deixa fora de dubte”. “Projecte Hyper_O”, deCarles Viarnès i Orgues Blancafort OM, i “No diré res de mi”, de Meritxell Genéhan obtingut respectivament el primer i segon accèssits.

En arts escèniques, dos projectes distingits Ex Aequo“nilak”, d’últim vals, que presenta circ teatre itinerant, que planteja un model a través d’un projecte artístic, social i cultural per apropar les arts escèniques contemporànies a tot el territori català, a la vegada que posa en valor els espais ja existents. I “On comença el bosc acaba el poble”, presentat per Monte Isla, una peça sobre la idea de natura, sobre com la mirem i la representem.

Per a la categoria d'arquitectura, la primera opció del jurat és 48 habitatges de Protecció Pública a Magaluf, Calviàpresentat per LLOC Arquitectes, Adrà Talens i Itziar Lafuente. Un projectes que té com a objecte principal donar resposta a la crisi habitacional i climàtica a l'àmbit de les Balears. El jurat també va contemplar un primer accèssit per “Habitatges socials 1737”, d'Harquitectes, i un segon per a“10k House”, de TAKK (Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño). I Menció al projecteLa CIBA, Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, pre-sentat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

La categoria de patrimoni, altrament, va distingir l’exposició “Tros de dona”, presentat pel Museu de la Vida Rural, una mostra que se centra en reivindicar el paper de les dones al llarg de la història posant en valor les moltes tasques diàries i necessàries pel sosteniment de la vida. El primer accèssit fou per “REFUGIATS”Cal Pal, Espai Socio-Cultural i Lazzigags Produccions. Mentre que el segon accèssit ha estat atorgat a “Caçadora de masies”, presentat per Marta Lloret.

Finalment, en la categoria de cinema experimental, que era la gran novetat enguany, l'audiovisual guanyador fou Venezia Palcoscenico, d’Antoni Pinent, un conjunt de curts de films americans, italians i britànics situats a la ciutat de Venècia. Per altra banda, Femer, de Jaume Coscollar i Ana Pffaf va ser la proposta distingida com primer accèssit.

Sota la direcció artística de Lluís Danés, l’espectacle televisiu s’ha estructurat enmig d’un bosc màgic, un seguit d’artistes multidisciplinaris conspirant a favor de la llibertat a través de la dansa, la paraula, el cant i la música. L’acte d’enguany ha presentat tot un repertori únic d’una nova generació que fa d’enllaç amb la Nova Cançó, amb la presència de diversos artistes. El català d’Andorra, del Principat i de l’Alguer es barrejaran amb els accents de la Catalunya del Nord, el País Valencià i de les Illes Balears. En l’apartat musical, Marina Rossell, Cris Juanico, Pau Alabajos, Gemma Humet, La Maria, Xavi Lloses, Bego Salazar, Anna Ferrer, Mireia Clua, Oriol Aymat, Edurne Arizu, Marc Clos, Miquel Àngel Cordero, Cor In Crescendo; o el ballarí Kiko López i la coreògrafa Ariadna Peya. I amb ells, les manifestacions populars dels activistes.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas