GRUPO PLAZA

cicle de Poesia Viva

Rimbomba torna al TEM fusionant el vers amb la música i l'audiovisual

11/01/2024 - 

VALÈNCIA. Després d'una última edició celebrada en Nau Ribes per les obres de rehabilitació i renovació del TEM, aquest pròxim 14 de gener torna a les taules del Teatre El Musical Rimbomba, el cicle de Poesia Viva de València. La pròxima sessió manté l'eclecticisme que li caracteritza, amb tres propostes a càrrec d'Óscar Curieses, en col·laboració amb el músic Pablo Ramírez, Miguel Sánchez Santamaría, i el duo format per Sonia Megías i Eva Guillamón.

Aquesta selecció de figures dels versos escènics reivindicaran les possibilitats de la paraula poètica en la setena edició del cicle, ja siga per si mateixa o fusionada amb altres disciplines com la música o els formats audiovisuals. El poeta i comissari artístic Óscar Curieses, acompanyat del músic Pablo Ramírez, planteja una col·laboració poètic-sonora que han titulat La poesía si es que existe. 

El madrileny és autor dels llibres de poesia Sonetos del útero (2007), Dentro (2010), Hay una jaula en cada pájaro (2013), Constitución Española (2021) i Libro de los icebergs (2022)Com a narrador ha publicat Hombre en azul (2014) i La fábrica en silencio (2022), i com a assagista En el cine de Auster (2021). Enguany té previst publicar el llibre de contes Tengo la impresión de que el cielo se prepara la lluvia, en l'editorial Espasa, amb dibuixos d'Andrés Rábago, més conegut com El Roto. 

Des dels seus inicis com a autor ha col·laborat amb altres artistes en la producció d'obres mixtes pròximes a la performance, tal és el cas de Biolencias (2007), al costat del director de cinema David Reznak, Dentro (2015) de la coreògrafa Catherine Diverres, o El grito es un movimiento inacabado (2013) amb la formació d’audioperformance i improvisació AMC313. Les seues aproximacions al spoken word i la performance han sigut mostrades en el Museu del Prado, La Casa Encendida, Centre José Guerrero i un bon nombre de festivals.

Miguel Sanchez Santamaría

També des de Madrid, visita el Teatre El Musical el jove i agosarat poeta Miguel Sánchez Santamaría, qui va tindre el valor de presentar la poesia viva en televisió en el concurs de talents de Telecinco Got Talent España. El poeta, graduat en biotecnologia, és codirector de l'espectacle poètic Soplavivo · Open de poesía i professor de creació poètica en La Piscifactoría i en Fuentetaja. Va obtindre una beca de creació poètica en la Fundació Antonio Gala per a Joves Creadors (2021-2022), i es va alçar amb l'I Premi Nacional de Poesia Viva #LdeLírica (2019). 

Ha publicat en les antologies I Premio Nacional de Poesía Viva: #LdeLírica (Huerga y Fierro, 2020); Islas Errantes. 20 años de Poesía en la Fundación Antonio Gala (Juancaballos, 2022) i Herbario de amores dulces (Piezas Azules, 2023).  Sánchez Santamaría ha actuat amb espectacles poètics en llocs tan emblemàtics com el Teatre Real de Madrid, la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola, el Cercle de Belles arts o el Museu del Prado.

Oscar Curieses y Pablo Martínez

Dúa de Pel és una formació musical que esborra la frontera entre el passat i el present, entre el local i l'universal. Les alacantines combinen l'efervescència sonora de la compositora Sonia Megías i la veu poètica de l'escriptora Eva Guillamón. Les seues composicions tenen una influència notable del folklore de la Península Ibèrica, però en elles conviuen amb naturalitat múltiples estils, de diferents èpoques i cultures.

Dúa de Pel se submergeix en la tradició per a reinventar-la. El grup va nàixer a Madrid en 2014, quan Megías i Guillamón van decidir unir els seus respectius sabers i la seua llarga trajectòria artística per a crear una música plena de poesia. Des de llavors, l'agrupació ha desenvolupat una àmplia carrera a nivell estatal i internacional, en auditoris tan canviats de nom com el Teatre Real de Madrid, The Juilliard School de Nueva York, el British Museum de Londres, el Culture Square Theater de Xangai (la Xina), la Yue Opera Town de Shengzhou (la Xina), l'Institut Cervantes de Tòquio (el Japó), i en extenses gires per Amèrica Llatina organitzades per l'Agència Espanyola de Cooperació i Desenvolupament (AECID).

El seu primer disc, Dúa de Pel, va ser presentat a l'octubre de 2018 en el Teatre Real de Madrid. Madera de pájaro, el seu segon treball discogràfic, va veure la llum a l'octubre de 2021 a l'Auditori Nacional de Música de Madrid. Totes les lletres i poemes són creació d'Eva Guillamón i les músiques i arranjaments són obra de Sonia Megías.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas