Hoy es 13 de enero
GRUPO PLAZA

en dénia

Robert Archer i Tono Fornes presenten el seu estudio sobre el món de la mar en Ausiàs March

13/11/2023 - 

VALÈNCIA. Veles e vents és el poema més conegut del cavaller i poeta medieval Ausiàs March, però, més enllà del significat general de les seues estrofes, és molt poc el que es coneixia sobre les seues causes i significat real. Per això, el catedràtic de Filologia del King's College de Londres Robert Archer, un dels principals editors de l'obra completa de March, i el professor, mariner i oceanògraf de Dénia Tono Fornes, han unit els seus coneixements i esforços per tal d’analitzar minuciosament en un assaig divulgatiu la relació entre el poeta i el món de la mar, amb l'objectiu de tractar d'esbrinar per què va emprar aquelles imatges marineres, gens habituals en la poesia de l'època.

Així, en el llibre que acaben de publicar, Veles i vents: el món de la mar en Ausiàs March, una coedició de la Institució Alfons el Magnànim i Llibres de la Drassana, examinen, en primer lloc, la visió de la mar en la política del període baixmedieval i la seua presència en les fonts literàries que March tenia a l'abast i podia haver llegit. A continuació, aprofundixen en el món naval i nàutic de l'època per a conéixer els objectes, tècniques, condicions i grups humans amb els quals el poeta va entrar en contacte al llarg de la seua experiència marinera i que van deixar una evident petjada en un bon nombre dels seus textos. Finalment, repassen eixa experiència, vinculada fonamentalment a les dos expedicions del rei Alfons el Magnànim en les quals el cavaller va participar, en 1420-1421 i 1424-1425, que el van dur a navegar per les aigües de les Balears, Còrsega, Sardenya, Sicília, Nàpols i Tunísia.

 Amb totes les informacions reunides, els autors d'este important assaig arriben en el capítol final, "Un vaixell de nom Ausiàs March", a unes conclusions que no deixaran indiferent a ningú: des d’una nova proposta de datació de les primeres composicions del poeta fins a una descripció de la possible ruta del “retorn” del qual es parla en el poema, passant pel punt exacte en què els nostres poetes van decidir abandonar les formes occitanes i van apostar definitivament per les valencianes, en la dècada del 1420. Una hipòtesi de lectura que du el coneixement de la literatura del Segle d'Or a un nou terreny inexplorat fins ara. 

Així ho explicaran Robert Archer i Tono Fornes este dissabte 18 de novembre, a les 12:30 hores en La Casa de la Paraula de la Fundació Baleària, en l’Estació Marítima del Port de Dénia, en l'acte de presentació del llibre, que, a banda dels mateixos autors, comptarà amb la participació de l'editor en cap de Llibres de la Drassana, Vicent Baydal.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas