GRUPO PLAZA

entre el 18 i el 26 d'abril

Socialmed 2024 posa el focus en la joventut

12/04/2024 - 

VALÈNCIA. La quarta edició de Socialmed, el festival que uneix cinema i drets humans, se celebrarà a València entre el 18 i el 26 d'abril. La programació d'enguany, que es desenvoluparà en diversos espais de la ciutat, gira al voltant del lema "Joventut i futurs" amb l'objectiu de ressaltar la importància de la participació de la gent jove en la defensa dels drets humans. 

Per al cineasta Samuel Sebastián, director del festival, "hi ha valors de la joventut, per exemple, l'espenta, les ganes de canviar les coses o la reivindicació, que cal tindre molt presents i valorar-los". Sebastian, a més, considera que "en un món amb cada vegada més incerteses" és molt important tindre en compte la població jove a l'hora de parlar del futur: "la joventut de hui serà sens dubte el motor del futur de demà. La millor forma de saber com es pot millorar el món és escoltar-los".

El director de Socialmed afirma que "vivim en un món en què, per una banda, cada vegada es respecten menys els drets humans i, per l'altra, s'escolta menys la joventut". Per a Sebastian, aquesta situació de retrocés en els drets humans és greu, ja que "drets humans com l'avortament o la llibertat sexual s'estan posant en dubte no només en altres països, també en el nostre. El que consideràvem drets irrenunciables hui en dia són qüestionats, en particular pels grups d'extrema dreta i pels que assumeixen els seus discursos".

En aquest context, el cineasta considera que la celebració de Socialmed té una especial importància: "davant del retrocés dels drets humans que estem vivint, el millor és reivindicar-los a través d'un festival que tinga una projecció pública i una sèrie d'activitats reivindicatives en les quals tractarem tots aquests temes".

Emma Sepúlveda i Jovesòlides, guardonats

El tir d'eixida del festival serà la gala inaugural que se celebrarà el dia 18 a la Sala SGAE, en què s'entregaran els principals guardons d'aquesta edició. El Premi Mercouri, dedicat a una personalitat rellevant de l'àmbit social i cultural mediterrani, el rebrà l'escriptora xilena establida a València Emma Sepúlveda, professora emèrita de la Universitat de Nevada.

El director de Socialmed considera que Sepúlveda "s'ha significat tant pel seu amor a la literatura com per un ampli i fort compromís social en temes de migració i, particularment, en el punt de vista de gènere". Per a Sebastian, en els llibres de Sepúlveda "la situació de les dones està tractada amb molta sensibilitat, a més d'abordar moltes vegades temes dels quals solament coneixíem la narrativa masculina, com en el cas dels 33 miners atrapats a Xile (Setenta días de noche) o de Colonia Dignidad (Cuando mi cuerpo dejó de ser tu casa)".

Per la seua banda, el Premi Ulisses, destinat a una entitat relacionada amb la temàtica del festival, serà per a l'ONG Jovesòlides (Joves cap a la Solidaritat i el Desenvolupament), pel seu compromís amb la joventut en situació especialment vulnerable. Sebastian destaca "la seua àmplia trajectòria dedicada a les persones joves, empoderant-les, fent activitats amb elles, en particular amb el col·lectiu migrant i amb altres col·lectius, com el d'ètnia gitana, per a aconseguir que participen socialment d'una manera crítica i, sobretot, qüestionant sempre les polítiques públiques en referència a aquests col·lectius". Per al director de Socialmed, es tracta d'"un premi més que merescut".

Així mateix, el dilluns 22 es farà entrega al Centre Penitenciari de Picassent del Premi Madiba, un guardó al millor curt valencià atorgat per les persones internes que ha rebut l'aval del funcionariat com una de les activitats més innovadores i útils de les que es duen a terme al centre. Sebastian afirma que aquesta experiència "dona l'oportunitat als interns de portar a cap una deliberació molt interessant i profunda al voltant de diferents obres cinematogràfiques. I, a més, els permet justificar per què volen veure una determinada obra, ja que el curt premiat es projecta en el centre amb els interns del mòdul i després es fa un debat amb el director o la directora".

Mostres i seccions competitives

En aquesta edició de Socialmed també tindran cabuda diferents mostres, com és habitual. Per una banda, Med VLC, que premia el millor curt valencià. Entre les obres participants, que es projectaran els dies 22 i 23 a la Sala SGAE, es troben títols com El silenci d'Alma de Mar Navarro, Las desheredadas de Paula Barriga i Antonio Grunfeld, Ñuñuyachiy de Ricardo Macián, Little Sahara d'Emilio Martí o Encara dura d'Irene Puente. Per l'altra banda, Med Futurs, dirigida als centres educatius, que enguany es reintegra en la programació de Socialmed amb l'objectiu de sensibilitzar i escoltar els punts de vista de l'alumat al voltant dels drets humans a través de la creació de curtmetratges. Les obres seleccionades per a aquesta categoria es podran veure en el canal de YouTube de VSRights i els premiats es decidiran per votació popular. A més, el dia 25 tindrà lloc, a través del mateix canal de YouTube, el debat Med Latino, organitzat junt amb Amnistia Internacional, en el qual participaran, seguint el tema del festival, quatre activistes de diferents països llatinoamericans.  

La programació es complementa amb la projecció del documental Maternidad migrada amb les autores, el dia 23 a la Universitat Popular de la Saïdia, i una tertúlia cinematogràfica amb Mercacine al voltant de les distopies, el dia 23 a Fnac València, amb la participació d'Ángel Castillo i Samuel Sebastian. A més, el dia 26 al matí tindrà lloc una conversa sobre cultura i drets humans amb diversos participants a Casa Montaña.

El mateix dia, a la vesprada, es durà a terme a La Protectora la presentació dels llibres Cuando mi cuerpo dejó de ser tu casa d'Emma Sepúlveda, L’últim recer de Nacho Collado i Carta última a los tres reyes magos de Persia d'Héctor Arnau i Ana Penyas. Tot seguit, en el mateix espai, se celebrarà la gala de clausura en què es farà entrega dels premis de les seccions competitives, amb l'actuació de Still Morris. El festival posarà el seu punt final amb un sopar popular en el mateix lloc.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas