VALÈNCIA. L'última edició del Premi de Teatre Infantil Escalante ha recalat en l'actriu, dramaturga, directora i dissenyadora de vestuari teatral Sònia Alejo Martínez per la seua obra Cremallera, una proposta que aprofundeix en el drama dels refugiats i en la sororitat, la relació de solidaritat entre les dones en la lluita pel seu apoderament.
El jurat, presidit per Jaume Pérez i compost per Esther Alabor, Gemma Miralles i Ramón Rosselló, ha acordat per unanimitat concedir el guardó a aquesta obra “per la seua temàtica, que ens apropa a la realitat dels xiquets i xiquetes refugiades i ajuda a crear consciència social en la infància, pels valors que transmet, com ara: la sororitat...”. D’altra banda, malgrat la duresa de la realitat que tracta, ha assenyalat el jurat, “destaca la poètica i la sensibilitat del llenguatge emprat, a més de l’originalitat en la cerca de noves formes, relacionant el teatre amb les arts visuals”.
El Premi de Teatre Infantil Escalante, que reconeix la millor obra inèdita de literatura dramàtica per a públic infantil en valencià, està dotat amb 5.000 euros i la publicació del text per l’editorial Bromera.
"Llevar-se la por per a escriure per a elles"
Sonia Alejo (Castelló, 1972) ha declarat que sempre és una alegria rebre un guardó però el de l’Escalante: “és especial perquè ve d'un referent nacional en el teatre per a la infantesa i la joventut i formar part de la seua gran tasca desenvolupada al llarg dels anys és un privilegi”. Aquest reconeixement li ha arribat a la dramaturga “en un moment de reafirmació personal al voltant de l'escriptura per a xiquetes i xiquets i de la manera d'abordar-la”. Cremallera, confessa, li ha llevat “la por a escriure per a elles i rebre un premi pel resultat”. Un obra que conta la història “de tres xiquetes en una tenda de campanya d'un camp de refugiats europeu, concretament el de Calais, i de com s'enfronten a les seues pors i com les superen amb l'amistat i la sororitat”.
Sonia Alejo comença en 1989 la seua trajectòria professional com a actriu en la companyia Visitants i compagina aquest treball amb la seua formació constant i per lliure després de dos anys a l'Escola Municipal de Teatre d'Almassora en diferents disciplines: veu, lluita actoral i esgrima, interpretació, dramatúrgia, tècniques de teatre de carrer, dansa. Ha participat en l'equip artístic i de producció de tots els espectacles de Visitants. A partir de 2003 comença a dirigir alguns dels espectacles de la companyia i des de 2005 compagina els seus treballs de direcció amb l'escriptura d'obres dramàtiques i col·laboracions en revistes del sector. La seua formació en escriptura dramàtica ve marcada per l'assistència a tallers amb autors com José Luis Alonso de Santos, Paco Zarzoso, José Sanchís Sinisterra, Patrícia Pardo, Jordi Galcerán o Roberto García. Alejo també és autora d’obres teatrals com La vida inventada de Godfredo Villa; Tempus; Olea; Pluja de paraules; Tanatos Show; Abelles; La ronda del miedo i Cendres.