15, 16 i 17 de juny

Tercera Setmana enfila les últimes funcions amb la revolució mexicana i la construcció de les famílies

14/06/2018 - 

VALÈNCIA. El Festival Tercera Setmana enfila els tres darrers dies de programació i ho fa amb una estrena absoluta amb adn valencià, Family(es); Mendoza; i la segona oportunitat per a veure Nowhere in particular, estrena coproduïda entre el festival i el Grec de Barcelona.

'Family(es)': dinamitant la institució familiar des de dins

Family(es) (La Rambleta, 20:30h), de Teatro de lo Inestable, té la família com a eix narratiu central, com a reducte, com a lloc de protecció, armat i blindat, que condiciona l’ésser humà i al qual sembla que aquest estiga obligat a pertànyer. En aquesta obra es pregunten com bombardejar aquest reducte mitjançant imprevistos que no es poden controlar. Així és com ho expliquen: “la família és bona, la mare et vol, el pare et vol, el teu germà et vol, tingues fills, molts fills, molts deutes, compra’t un pis, compra’t un cotxe, deixa de ser qui ets per a convertir-te en família”. 

Teatro de lo Inestable és un projecte artístic amb més de 20 anys de trajectòria i més de 30 creacions. Aposten per espectacles inconformistes, crítics, poètics i continguts i formes contemporanis. El seu compromís amb les arts escèniques va més enllà dels escenaris, per tal com les divulguen en el sistema educatiu amb el projecte Inestables por la Educación, on es fomenta l’aprenentatge per a menuts i adolescents dins i fora de les aules.

'Mendoza': Macbeth vs Revolució Mexicana

Mendoza (Teatre Micalet, 20:30h), de la companyia mexicana Los Colochos Teatro, és una adaptació del Macbeth de William Shakespeare situada en el Mèxic revolucionari de 1910. Una història d’ambició, de violència i de poder. L’obra es trasllada als anys agitats de la primera dècada del segle XX al país americà. El general José Mendoza rep els temptadors vaticinis d’una vella bruixa, agreujats per la seua persuasiva dona. D’aquesta manera comença una cadena de sang que pareix no tenir fi. Una cantina, sis actors i tres actrius formen la posada en escena d’una obra que beu, dramatúrgicament parlant, de Juan Rulfo i d’Elena Garro.

Los Colochos Teatro és una companyia mexicana amb sis anys d’existència, però que malgrat la seua joventut ja ha participat en nombrosos festivals internacionals. Aposten escènicament per un teatre crític, arrelat al seu país i de qualitat. En el repertori compten amb les obres El juego de la silla, un muntatge de titelles per a tots els públics sobre la Revolució Mexicana; El enigma del Serengueti, una farsa d’humor negre sobre la desolació; i Mendoza, l’adaptació de Macbeth amb què visiten el Festival Tercera Setmana, i que compta amb el suport del programa de joves creadors del FONCA, 2011-2012.

La volta de 'Nowhere in particular'

"Les convencions marquen el dia a dia de les persones. Fa igual si algunes són gratuïtes. Estan present per tot arreu, en un supermercat, a la fila del cinema o quan coincidim amb un veí a l’ascensor. Sovint, no diem res i ho diem tot amb un gest del cap. Són recursos que usem per a comunicar-nos de forma automàtica, inconscient. Celles que s’alcen, somriures, colpets a l’esquena o no mantindre la mirada més del que es considera habitual". Nowhere in particular, reflexiona sobre tot açò, sobre com aquestes convencions ens construeixen com a persones, tal com esmenta l'organització.

Nowhere in particular (Sala Off, 19;00h) és una coproducció entre Tercera Setmana i Grec 2018 Festival de Barcelona, i la primera vegada que David Climent, Sònia Gómez i Pere Jou treballen junts. David Climent és actor, performer, dramaturg, director escènic i la meitat de la imprescindible companyia loscorderos.sc. Sònia Gómez és, també, performer, a més de ballarina i coreògrafa. Des de 2004 crea els seus espectacles, en els quals habitualment reflexiona sobre la impostura i l’art. Pere Jou és músic, productor musical i, com els altres dos companys, performer. En el seu currículum es barregen noms com Sol Picó o Enric Montefusco.


Noticias relacionadas