Hoy es 21 de noviembre
GRUPO PLAZA

en l'ivam

Un cicle de conferències i taules redones llança 'Mirades crítiques sobre Joan Fuster'

30/11/2022 - 

VALÈNCIA (EP). Mirades crítiques sobre Joan Fuster' és el títol d'un cicle de conferències i taules redones impulsat per la Conselleria de Cultura i que abordarà diferents vessants de la vida i el pensament de l'intel·lectual en el marc de commemoracions del centenari del seu naixement. Les activitats arranquen aquest dimecres i es perllongaran fins al 15 de desembre en l'IVAM.

La coordinació està a càrrec del comissari de l'Any Joan Fuster, Francesc Pérez Moragón, que també és membre de la Càtedra Joan Fuster i que des de 1993 ha comissariat exposicions, publicat investigacions i organitzat sessions d'estudi i difusió sobre l'assagista, a més de ser exdirector i assessor extraordinari de l'Espai Joan Fuster de Sueca.

"Els continguts del cicle són triats per compondre una imatge completa de Fuster, més enllà dels tòpics, les canonitzacions i les hagiografies que se li feren en vida i que encara hui se li fan. No és un cicle polèmic, però no defugirà la polèmica. Podrem gaudir de la mirada personal d'alguna persona que el va conéixer bé, en l'ambient familiar, i també de l'anàlisi meditada i acadèmica sobre algunes facetes transcendentals de la seua obra, com la reflexió sobre les arts plàstiques, entre moltes altres coses", assenyala Pérez Moragón.

"Aquest cicle creiem que era necessari per a completar una sèrie d'activitats com l'exposició 'Joan Fuster en el seu temps', que està ara mateix en el Centre del Carme Cultura Contemporània, o les intervencions d'artistes joves que es van exposar en l'Espai d'Art Contemporani de Castelló fa uns mesos", hi ha afegit el comissari de l'Any Fuster.

El cicle ofereix un ventall de visions diverses i no sempre coincidents sobre la circumstància històrica i l'arriscada aventura intel·lectual de l'assagista valencià, en temps quasi sempre adversos. Seran reflexions d'especialistes, periodistes i testimonis caracteritzats per una independència de criteris per a enfrontar-se, tants anys després, a la seua obra i el seu pensament.

Hui a les 19.00 hores, se celebra la primera de les conferències a càrrec de la prestigiosa filòloga i medievalista Lola Badia. Amb el títol 'Joan Fuster catedràtic, o com la passió del país esdevé història social de la cultura', se submergirà en els anys en què ella, sent jove, va conéixer a Fuster.

Van ser temps en què s'intentava tallar a l'intel·lectual de Sueca el pas a la docència per les seues visions historicistes, uns anys en què Badia ja va defendre els mèrits de Fuster per obrir nous marcs de pensament.

Atacs en el franquisme

La següent cita serà una taula redona titulada 'La gresca franquista i postfranquista', que se celebrarà el 2 de desembre i en la qual participaran els periodistes Rosa Solbes, Miquel Ramos i Nel·lo Pellicer. Abordaran el context social valencià i els atacs que l'escriptor va patir durant el franquisme i la transició.

El dimarts 13 de desembre es farà la taula redona 'Joan Fuster: els idees, la vida', amb Elisabeth Maluquer, Miquel Nicolás i Ferran Archilés.

El cicle finalitzarà el 15 de desembre amb la conferència del crític d'art i literatura, poeta, museòleg i comissari d'exposicions Juan Manuel Bonet.

Qui va ser director de l'IVAM, del Reina Sofia i de l'Institut Cervantes farà un recorregut per la connexió entre Fuster i les arts visuals en la sessió titulada 'De 'Verbo' a la crònica de la realitat i més enllà: un passeig per la col·lecció artística de Joan Fuster'.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas