LA BALLARINA I COREÒGRAFA REP LA MÀXIMA DISTINCIÓ HONORÍFICA DE LA UNIVERSITAT D’ALACANT

La UA lliura el Llorer d’Or a Sol Picó per la seua creativitat en la barreja de llenguatges artístics

4/12/2017 - 

ALACANT. La sala Núria Espert del Teatre Principal d’Alacant es va vestir de Saló de Graus per tal d’acollir  l’acte de lliurament de la màxima distinció honorífica de la Universitat d’Alacant, el Llorer d’Or, a la ballarina i coreògrafa alcoiana, Sol Picó.

El Llorer d’Or és la distinció que la UA concedeix a persones amb un excel·lent prestigi a nivell nacional o internacional en el camp de les ciències, investigació científica, lletres, creació artística, esports o solidaritat.

Sol Picó (Alcoi, 1967), coreògrafa i ballarina establida a Barcelona des dels anys 80, però mantenint una forta relació amb les seues comarques d’origen i amb el seu teixit de la dansa contemporània,. Aquesta disciplina ha vist com l’espenta dels seus treballs ha significat una posada en el mirador del treball de ballarines i ballarins, coreògrafes i companyies, molt més enllà del seu propi treball.

Es va graduar al Conservatori Òscar Esplà d’Alacant i va completar els estudis a Barcelona, París i Nova York. L’any 1988 va formar la seua primera companyia Danza Robadura, però és amb la companyia que porta el seu nom, la Sol Picó Compañía de Danza, creada l’any 1993, amb la que ha desenvolupat el seu personalíssim segell.

Guardonada amb el Premi Nacional de Dansa 2016 en la categoria de creació, el Premi Max de les Arts Escèniques al Millor Espectacle de Dansa, a Millor Coreografia i a Millor Intèrpret de Dansa Femenina per Bésame el Cáctus els anys 2002 i 2003, pel Millor Espectacle i la Millor Coreografia per La dona manca l’any 2004, al Millor Espectacle per Sirena a la Plancha, a la Millor Coreografia per Paella Mixta el 2005 i a la Millor Coreografia per El Llac dels mosques el 2009, com també el Premi Nacional de Dansa de la Generalitat de Catalunya l’any 2004.

Picó, a més, explicita a través de les seues coreografies una ferma mirada femenina i activista. El passat diumenge 3 de desembre va portar a l’escenari del Teatre Principal d’Alacant l’espectacle WW We Women, on planteja una mirada col·lectiva i intercultural, amb un projecte col·laboratiu amb altres artistes, per tal de reflexionar sobre el paper de la dona dins de l’estructura social actual.

Sol Picó manté un continu compromís de vinculació amb la Universitat d’Alacant, un vincle que roman en el temps,  a través de la seua creativitat en la barreja de llenguatges artístics: participació en diversos cicles culturals, actuacions al Paranimf, performances en el MUA i exposicions com El Vol del Gat, que fusiona literatura, pintura i dansa al voltant de la novel·la amb el mateix nom.

Minuts abans d’arreplegar aquest guardó, Sol expressava a AlicantePlaza la seua satisfacció: “A punt de rebre aquest premi, estic totalment il·lusionada. És un gran orgull rebre un premi en un lloc tan especial com una universitat, el bressol del pensament, en reconeiximent a una artista, a mi m’ompli de satisfacció. A més, suma que estic en la meua terra, a Alacant, on sembla que la dansa contemporània està començant a revitalitzar-se, encara en més orgull i més ganes de rebre el premi i visibilitzar la nostra professió”.

Acompanyada del rector de la UA, Manuel Palomar, presidint l’acte, amb la participació de la secretària general de la Universitat, Esther Algarra; l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés; el director del teatre Principal, Francesc Sanguino i Asún Noales, especialista en Didàctica del Teatre, que s’encarregà de llegir la laudatio de la guardonada.

Noticias relacionadas

vuelve con 'Animal de séquia'

Sol Picó: «Seguir aquí me acojona un poco»

Por  - 

La alicantina es, sin duda, una de las grandes referencias de la danza en España. Ahora vuelve a subirse a las tablas con 'Animal de séquia', coreografía de la que es directora, y en la que reflexiona con humor sobre las raíces de los valencianos