VALÈNCIA. El director de la Institució Alfons el Magnànim-Centre València d’Estudis i d’Investigació, Vicent Flor, ha donat compte de tota l’activitat desenvolupada en aquesta institució durant els darrers mesos en un nou Consell d’Administració. L’aposta per reforçar de l'editorial de la institució, l’augment de les vies electròniques d’accès a la revista ‘Debats. Revista de cultura, poder i societat’ i la participació de persones rellevants dins del cicle ‘Debats al Magnànim’ són algunes de les activitats que aquesta entitat depenent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València ha dut a terme.
En aquests mesos, el Magnànim ha publicat diferents novetats editorials com: ‘La violència política contra les dones’ (1936-1953), o ‘El cas de la privació de llibertat a la província de València’ dels historiadors Ricard Camil Torres i Antoni Simó. Dins de les col·leccions publicades destaca el treball que s’ha elaborat per a conéixer la vida i la història de 1.275 presoneres polítiques de la Segona República i les 4.011 del franquisme a València.
A més, d’una banda, l'entitat del Magnànim ha presentat l’últim llibre de Axel Honneth, ‘La idea del socialisme. Assaig d’una actualització’ (2015) amb la traducció al valencià de Silvia Villa i Francesc J. Hernández, fins ara no publicat a Espanya. I d’altra banda, el recull de 151 composicions líriques i 20 escrits en prosa, ‘Poesies i proses valencianes', de Teodor Llorente, un treball de Rafael Roca i el més complet que no s’ha publicat mai abans.
Altres activitats han sigut els ‘Actes del IV Congrés de la Vall d’Albaida’, on es recull les sessions celebrades els dies 28 i 29 de novembre de 2014 a Benigànim i ‘La Residencia de Estudiantes y la Ciudad Universitaria de Valencia: el Colegio Mayor Luis Vives’, una obra col·lectiva que realitza un repàs a la trajectòria d’aquest emblemàtic edifici del col·legi, des de la seua projecció durant la Segona República, fins a convertir-se en una de les úniques restes vives de l’arquitectura racionalista de principis del segle XX.
Hi ha també projectes futurs que la Institució Alfons el Magnànim -Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació està treballant com l’edició d’algunes noves publicacions, com ‘Poesies completes’ del poeta i membre de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, Marc Granell i el dietari de l’etnobotànic Joan Pellicer, 'Quaderns de Sotaia'.
Persones de reconegut prestigi al cicle
Durant aquests darrers mesos ha vist la llum la nova aplicació mòbil de ‘Debats. Revista de cultura, poder i societat’. Aquesta app ja es troba disponible per als dispositius Android i Apple, i possibilita l’accés lliure a tota la col·lecció de la publicació en format PDF. Es pot accedir, a banda dels exemplars publicats en 2016, a l’anuari en anglés i als 53 números de la primera etapa de la publicació (1983-1995). Al llarg dels mesos vinents estaran accessibles també les publicacions del número 54 al 129 per completar la col·lecció.
El cicle ‘Debats al Magnànim’ també té un pes important en els treballs d’aquesta última etapa i es vol donar més rellevància a aquesta iniciativa amb la presència de figures de reconegut prestigi en diferents camps d’estudi. En aquest sentit, destaca la conferència que oferirà aquest dijous 30 de març el filòsof social Axel Honneth, representant actual de la coneguda com “tercera generació” de l’Escola de Frankfurt, i que visitarà València per presentar el seu llibre ‘La idea del socialisme. Assaig d’una actualització’. Per al 27 d’abril està prevista la intervenció de la periodista nord-americana Sharon Weinberger, especialitzada en temes de defensa i seguretat i autora del llibre ‘The Imageneers of War. The untold history of Darpa, the Pentagon Agency that changed the World’.