South Tropic, el joven sello valenciano para las músicas urbanas
Creado por el artista y productor Vitale Fame, el colectivo da el salto a Madrid con su nuevo tema 'YANO'
ALACANT. Urbà, rebel, variat, però, sobretot, amb una inversió en qualitat. Aquest és el distintiu del nou disc de Cactus, que ha vist la llum prompte en aquesta matinada de dijous, 12 de desembre, després d'haver passat més d'un any treballant en ell. Amb una producció de Mark Dasousa (Atomic Studio) i la discogràfica Halley Supernova recolzant-lo, Roma, que així es titula aquest contagiós so, es mou "dins de la música urbana, però tocant distints pals que ens molaven en aquest gènere, com latin trap, afro trap, hip hop pur o reggaeton. Anàvem buscant la cançó", matissa Eldemuro, raper del grup i coproductor de l'àlbum, un dels tres integrants de Cactus juntament amb Samantha (cantant) i Miquel (guitarra). El mestissatge que es pot escoltar ve per "la intenció de donar-li diversitat per tal que fora un disc molt dinàmic", comenta el raper. Un treball que devia haver vist la llum en febrer, "quan va eixir el single Frankenstein, un reggaeton una mica més accelerat que inclou un sintetitzador d'electrònica pura. Tanmateix, vam haver de posposar la seua eixida per a desembre", conta.
Tot i que el grup valencià ja va llançar un primer treball musical amb el seu nom homònim -Cactus- l'abril de 2018, "aquest nou disc es nota que és qualitatiu en comparació amb el que havíem estat fent fins ara. L'anterior el vam compaginar amb les feines de cadascun dels membres i comptàvem amb uns mitjos econòmics limitats, però en aquest hem decidit invertir molt més temps; tant que inclús un parell de membres estem dedicant-nos 100% a açò", revetla el músic.
A més, Eldemuro manifesta que han "intentat elaborar un producte totalment redó", amb una escriptura de lletres, composició i preproducció pròpia, millorant els temes a l'estudi i amb videoclips atractius i de qualitat: "L'escriptura la faig quasi tota jo, encara que la resta de membres també aporta idees i intentem que la part que haja de cantar un/a altre/a intèrpret l'escriga ell/a. Respecte a la composició, molts dels beats naixen d'una idea inicial que solem tindre Miquel i jo quan busquem el tipus de cançó que volem. I, com jo produïsc, creem algun beat amb el meu ordinador, el portem a l'estudi, el treballem amb Mark Dasousa, li escrivim les lletres damunt, etc. Pel que fa als videoclips hem intentat invertir molts més mitjos i temps i treballar amb gent professional", explica el procés.
Amb el fil conductor de la música urbana com a estil, Roma és el títol escollit per tractar-se de "la paraula amor llegida a la inversa, per transmetre l'amor i el seu contrari, el desamor. Però l'hem ocultat per no dir-ho directament", explica el raper, qui apunta que "encara que bastants temes giren entorn de la temàtica amorosa (bé siga en una forma negativa o de desamor o bé en una forma més positiva, més optimista), a l'àlbum s'inclou un poc de tot, inclús amb alguna pinzellada més combativa", anota, fent referència a la diversitat de les temàtiques.
És Gossa-te-la un tema amorós amb un caràcter canalla i divertit creat amb la intenció de ser un hit, que tracta "un flirteig entre un xic i una xica", interpreta. Una cançó amb una referència que qualsevol persona que haja encés la ràdio aquest estiu detectarà, ja que inclou una espècie de cucada d'ull a l'exitós Contando lunares: "Ficar un sample de Don Patricio amb dues frases seues no és plagi; és un homenatge fet amb tota la intenció i a la cara", justifica els comentaris que els acusen de còpia. "Qualsevol que escolte el tema o el disc es donarà conte que nosaltres som creadors i no plagiem. Jo crec que la gent que diu això no entén massa bé aquest estil musical, perquè el hip hop va nàixer de samplejar música funk, jazz o soul", explica.
Un recurs -el d'agafar dues frases d'altra cançó- que utilitzen com a ganxo, perquè "el circuit de música en valencià és bastant reduït, pel que intentem fer unes creacions que puguen arribar a l'altura del que està traent-se a la resta de l'estat i, inclús, internacionalment. Utilitzem estratègies d'enganxament perquè eixa cançó estava dissenyada per a ser un hit de pop i, de vegades, caem en estratègies un poc més comercials, però no és cap plagi", reitera el músic.
Entre els deu temes del treball es colen dues col·laboracions, una amb Prozak Soup i altra amb La fúmiga, un grup que també va traure disc fa relativament poc. Tots tres professionals amb diverses relacions en comú: "Ens coneixem, hem gravat al mateix estudi (les tres eixen d'Atomic Studio), hem treballat amb professionals en comú i hem coincidit a bolos i concerts. Per això, quan vam compondre el disc, vam veure un parell de cançons que s'apropaven prou al seu estil, pel que cobrava sentit que col·laboraren. El tema que hem fet amb Prozak, per exemple, és electrònic, un remember total, però clavant-li uns elements més de Cactus, com alguna guitarra de fons, el meu rap i la veu de Samantha. A més, per fer aquest disc més urbà i dins de les tendències, hem utilitzat autotune", contextualitza.
El grup defensarà l'àlbum en directe amb els concerts de presentació a Barcelona, València i Alacant. Una gira on pot ser Cactus no compte amb la característica veu de Samantha, ja que l'artista es troba entre els 30 finalistes aspirants d'Operación Triunfo 2020. "Estem tots a l'espera per veure què passa, però ja estem començant a moure fitxa i buscar un pla b en el cas que entrara a l'acadèmia. Tampoc sabem què pot passar en el cas que entre, si tornarà algun dia o no. Amb l'envergadura d'un projecte en el qual hem intentat que tot anara cap amunt, ara no podríem quedar-nos coixos. En eixa situació, buscaríem una substituta", confessa la possibilitat que existeix per portar endavant un treball on han abocat temps i qualitat.
Creado por el artista y productor Vitale Fame, el colectivo da el salto a Madrid con su nuevo tema 'YANO'